Fotball

Hangeland: - Jeg tror dette er bra for meg. Jeg er kanskje blitt litt for trygg

Brede Hangeland tror overgangen til Crystal Palace kan gi karrieren et løft.

NYE EVENTYR: Brede Hangeland tok seg tid til en prat med Aftenposten etter å ha signert for Crystal Palace fredag kveld. Foto: JEFF GILBERT

 • Aftenpostens London-korrespondent
 • Helle Skjervold

LONDON (Aftenposten): Nysignerte Brede Hangeland (33) mener tiden var overmoden for forandring.

Etter nesten to måneder som klubbløs, og 272 kamper i Fulham-drakt, flytter Brede Hangeland seg ørlite sør-østover i London – og forblir i Premier League.

— Det er naturligvis viktig for meg å fortsette i Premier League. Som alle andre nordmenn har jeg vokst opp med tippekampen og det er en drøm for meg å få spille her, jeg har nytt hvert minutt i Premier League, sier en solbrun og smørblid Hangeland da han omsider tasset ut av treningsanlegget iført sine nye farger.

Fredag ble den høyreiste nordmannen presentert som Crystal Palace-spiller. Han deltok i lagets ettermiddagsøkt, bak det godt bevoktede treningsanlegget i en velstående forstad sør-øst i London.

Nykommer Palace havnet i fjor på en solid 11. plass, etter å ha jobbet seg opp fra bunnstriden. Den kampviljen har imponert Hangeland.

— Jeg har gjort hjemmeleksene mine. Jeg fulgte nøye med på hvordan dette laget spilte i fjor, og alle jeg har forhørt meg med beskriver Palace som et «up and coming» lag med en god trener.

Nordmannen kan få sin debut i Palace-trøye allerede i lørdagens treningskamp mot Brentford, og har signert en ettårskontrakt med klubben.

— At klubben i tillegg holder til i London var rett og slett glimrende for meg.

Nabobytte

Hangeland bor allerede i Sør-London og kunne knapt valgt å flytte kortere på seg når valget falt på naboklubben Palace.

— Dette var først og fremst praktisk og fint, men det er naturligvis også litt rart. Jeg hadde på mange måter sett for meg å avslutte karrieren i Fulham, men nå er jeg så heldig at jeg får muligheten til å oppleve noe nytt og kanskje til og med få meg noen nye venner, og det er jo aldri feil.

Om han nå ser for seg at Palace blir siste stopp i utlandet, mener han er for tidlig å si.

Les også

Brede Hangeland har signert for Crystal Palace

— Jeg tenker ikke på det nå, jeg er bare veldig glad for å ta fatt på et nytt eventyr her.På vei inn til treningsfeltet fortalte en smilende Palace-visestyreformann Steve Parish til Aftenposten at klubben var godt fornøyd med å ha sikret seg en så rutinert spiller uten å betale for overgangen.

 • Mange lag ønsket seg Hangeland, men han ønsket nok å bli værende her i London. Dessuten tiltrekker vår manager seg spillere, folk vet hva slags prosjekt han har gående her.

Etter at Hangeland ble løst fra Fulham-kontrakten i begynnelsen av juni har han blant annet blitt koblet til Ole Gunnar Solskjærs Cardiff, Runny Deilas Celtic, samt Hull.

Eneste nordmann

Hangeland blir lagets eneste nordmann etter at Jonathan Parr forlot klubben til fordel for Championship-klubben Ipswich tidligere i sommer. Stopperen blir også den eneste nordmannen i Premier League, og unngår dermed at 2014/15-sesongen blir den første i Premier Leagues historie uten en eneste norsk spiller.

— Det er jo trist at det har blitt sånn, men jeg har vært her så lenge at jeg ikke føler noe ekstra press, sier Hangeland om å være den siste og eneste nordmannen igjen i Premier League.

Parish mente Hangelands norske bakgrunn også taler til hans fordel.

— Skandinaviske spillere er kjent for sin hardtarbeidende og kompromissløse stil, de gir alltid 100 prosent og er tøff. Det vil komme godt med her.

Sur sorti

Hangeland ble løst fra kontrakten med Fulham ett år før den løp ut, og var lite fornøyd med at det skjedde via e-post. Han har også uttalt at han frykter den tyske treneren Felix Magath ikke er rett mann til å ta Fulham opp igjen i Premier League, og at han hadde en fryktdrevet trenerstil nordmannen satte liten pris på.

Nå vil Hangeland legge Fulham fullstendig bak seg.

Brede Hangeland utenfor Crystal Palaces treningsanlegg. Foto: JEFF GILBERT

 • Det er historie. Nå ville ikke Fulham ha meg mer, og da er jeg utrolig glad for å ha havnet i Palace. Her skjer det veldig spennende ting, sier Hangeland.Han sier han er imponert over måten klubben i fjor overlevde sesongen Premier League, i det han beskriver som et bikkjeslagsmål av en liga.

— Jeg føler ikke at dette er en revansje, men jeg har spilt for den samme klubben nå i 6,5 år og det er fint å komme til et nytt lag med det som virker som mange hyggelige spillere. Jeg tror dette er bra for meg, jeg har vært lenge i den samme klubben og kanskje blitt litt for trygg.

Fredag ble en hektisk dag for Hangeland, med medisinske tester, kontraktssignering og første trening. I tillegg er det uvant med så mange nye fjes.

— Jeg møtte mange folk og husker kanskje 10 prosent av alle navnene. Spillerne har jeg møtt før i kamp, og kjenner sånn sett, men det blir fint å bli bedre kjent med dem.

Flere kjøp

Palace overlevde opprykkssesongen i Premier League, etter at manager Tony Pulis kom inn før jul og fikk fart på spillet. Pulis har vært aktiv på overgangsmarkedet, og Hangeland blir klubbens tredhe sommersignering. I forrige uke sikret klubben seg Fraizer Campbell (26) fra Solskjærs Cardiff.

I Palace vill Hangeland danne stopperpar sammen med Scott Dann (27), en spiller Pulis hentet i vinter. Styremedlem Parish forteller at laget vil gjøre ytterlige forsterkninger før sesongstart og overgangsvinduet stenger.

Hangeland sier han ikke har fått noen forsikring fra trener Pulis om at han går inn i lagets startellever, men at han er forberedt på å kjempe om plassen ved siden av Dan i lagets midtforsvar.

For Palace blir årets sesong nok en kamp for å holde seg på øverste nivå. Hangeland, som akkurat har vært gjennom nedrykk med gamleklubben, sier han tviler på at han har noen spesielle triks å lære bort til sine nye lagkamerater.

— De fleste klubber her er redd for å rykke ned, og den trusselen lever vi alle med. Det er også mange spillere her som er vant med den følelsen, og jeg er først og fremst lykkelig over å få være med på dette.

Premier League

SVUTMP
1Manchester City38275683325186
2Manchester United382111673442974
3Liverpool38209968422669
4Chelsea381910958362267
5Leicester City382061268501866
 • Champions League
 • Europaliga
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Engelsk fotball
 2. Crystal Palace FC
 3. Premier League