Fotball

Branns keeper har aldri vært på tynnere is

— Det kuleste jeg har vært med på, sier Erlend Hanstveit.

PÅ TYNN IS: Brann-keeper Kenneth Udjus sier han følte seg utrygg på isflaket foran den mektige Nordenskjöldbreen.
  • Anders Pamer
OVERLEVELSESDRAKTER: Brann-trioen Kenneth Udjus (fra h.), Erlend Hanstveit og Azar Karadas dro til Svalbard i helgen. De stilte opp som fotballtrenere, men måtte også gjennom et litt hemmelig sikkerhetskurs. Da hadde de slike drakter på seg. Dette er ved Pyramiden, en nedlagt russisk bosetning.
EN HJELPENDE HÅND: Kenneth Udjus hjelpes på tryggere grunn av Vidar Arnesen som jobber for sysselmannen på Svalbard.
IVRIGE BARN: Idrettslaget Svalbard Turn har mellom 50 og 70 ivrige barn i fotballgruppen. I helgen fikk de besøk av Brann-spillere.
GRUPPEBILDE: Vinterklærne må på når man spiller utendørsfotball på Svalbard. Her er Azar Karadas (fra h.), Kenneth Udjus og Erlend Hanstveit med barn som bor på øyen.
TRENERBLIKK: Azar Karadas blir kanskje fotballtrener når han gir seg som spiller, men neppe her i Longyearbyen.
EKSOTISK: Kenneth Udjus (fra v.), Erlend Hanstveit og Azar Karadas bruker store ord om naturopplevelsene de fikk på Svalbard.
BØY OG TØY: Spektakulære omgivelser for denne treningen...
BAKLENGS: Kenneth Udjus har gjort mange redninger i sin karriere, men i Longyearbyen var han sjanseløs på dette skuddet.
BREER: Her har Azar Karadas en bakgrunn med Larsbreen til venstre og Longyearbreen til høyre. I midten det karakteristiske fjellet Sarkofagen og i bakgrunnen en del av skolen i Longyearbyen.

August er knapt over, men Brann-trioen Erlend Hanstveit (34), Azar Karadas (34) og Kenneth Udjus (32) har nylig vært på treningsfeltet i meget sure temperaturer. De tilbrakte helgen på Svalbard. Ifølge Vidar Arnesen ved sysselmannens kontor, var de heldige med været.

— Det gikk an å være ute. Temperaturen lå mellom én og fem-seks plussgrader. Heldigvis blåste det først opp da Brann-spillerne dro igjen, sier Arnesen.

Se bildene fra den fantastiske turen i bildeserien øverst i saken!

Nå kan det hende du tenker «hva i alle dager?». Hvorfor var tre av Branns fotballproffer 78º nord? En kjapp forklaring: Arnesen hos sysselmannen spilte i sin tid fotball med Udjus. Han inviterte gjengen opp for å lede fotballtreninger. Det lille Svalbard-samfunnet, med 2000 mennesker, har mellom 50 og 70 ivrige barn i idrettslaget Svalbard turn.

Fredag og lørdag ledet Brann-karene treninger for de nordboende barna. Søndag var de i samtaler med aktivitetslederne der oppe. Innimellom fotballen, som nok rekrutterte en og annen pjokk til Branns supporterskare, besto programmet av ville naturopplevelser.

— Det er en råskap i naturen der, som du nesten må oppleve for å forstå. Innflyvningen gir deg følelsen av å være på en annen klode. Det var som å lande på månen, sier Erlend Hanstveit.

Les også

Hva skjedde egentlig med Jonas Grønner?

Så isbjørn

Han beskriver Svalbard-turen som «det kuleste jeg har vært med på». Azar Karadas kaller opplevelsen fantastisk og mektig. Kenneth Udjus bruker adjektivet «sinnssykt».

— Jeg følte meg liten. På isflaket dere har bilde av meg på, var jeg ikke trygg i det hele tatt. Jeg visste det var isbjørn i vannet rundt meg. Det var spesielt, sier Udjus.

Sysselmannens kontor understreker tydelig at isbjørnfaren er reell på Svalbard, og at bjørnene ikke må forstyrres hvis man ser dem. Det er også sjelden dyrene trekker helt inn til Longyearbyen, der de fleste folk er bosatt, og der fotballtreningene blir holdt. Skal man se isbjørn må man ha båt og flaks. Branns menn hadde begge deler.

Azar Karadas forteller:

— Vi dro ut til en bre, der fant vi ingen bjørner. Så dro vi til tettstedet Pyramiden og snakket med en russer, han jobber som oppsynsmann der. Han forklarte oss hvor han hadde observert en binne med unge. Deretter dro vi dit og fikk se dyrene. En mektig opplevelse.

Isbjørnene var, etter Hanstveits anslag, 200-300 meter unna. Det føltes nær nok...

Les også

Huseklepp: - Jeg var skjelven

Fløt i Svalbardsfjorden

En annen spesiell scene som utspilte seg, var da de tilreisende ble tatt med på sikkerhetsøvelse. Iført oransje overlevelsesdrakter ble de kastet i vannet.

— Da vi lå og fløt midt ute i fjorden, så vi på hverandre og lurte litt på hva vi var med på, flirer Hanstveit.

Alle tre fra Brann roser opplegget. I retur får de gode ord fra organisatoren.

— Brann-gjengen hadde fire økter fotball med barna. De kom og var friske pust for dem. Her oppe kan fotballhverdagen bli litt kjedelig, det er ikke snakk om å spille kamper mot andre lag. Derfor spritet det veldig opp å få besøk, sier Vidar Arnesen.

Tirsdag var Karadas, Hanstveit og Udjus trygt tilbake på fastlandet i Bergen.

Les også

  1. Brann-sjefen: - Han er kanskje den sterkeste vi har

  2. Ny norsk Brann

  3. Her er tabellen som viser at Brann har funnet opprykksformen

Les mer om

  1. Fotball 1. div
  2. SK Brann