Fotball

Her er seks råd til voldsromantiske berserker

SUPPORTERBLOGG: Mjøndalen-supportere ble angrepet av såkalte casuals 16. mai. Det må det bli slutt på.

BRÅK: Mjøndalen møtte Vålerenga på Ullevaal 16. mai. I forbindelse med kampen fikk noen av MIF-supporterne et ublidt møte med såkalte casuals. Dette bildet har ingenting med den nevnte saken å gjøre.
  • Eigil Nicolaisen

Fotballsupportere er ingen ensartet gruppe. Hverken i Mjøndalen eller andre steder her i verden. Et fellestrekk er likevel at supportergruppene alltid står i fare for å tiltrekke seg folk med utenomsportslige motiver. LES MER: Alle innlegg fra Aftenposten Supporter

Alle supportergrupper har dessverre noen innslag av voldsromantiske berserker.

Krigsterminologi

Fotballen har et sterkt preg av territoriell patriotisme. Og krigsterminologi. Oss mot dem. Fotballsupportere framstår noen ganger som en gjeng usiviliserte berserker, hvis formål er å skremme vannet av motstanderen. Det er utpsyking før angrep, i beste (eller verste) vikingetradisjon.

De fleste av oss forstår at likheten mellom fotball og barbarisme stopper der. Såkalte casuals forstår ikke det. På 16. mai ble noen av Mjøndalens supportere angrepet av casuals.

Til berserkene (i alle supportergrupper) har jeg noen velmente råd:

1) Finn dere en annen sport å plage. Fotball er tydeligvis uansett så kjedelig for dere at dere gir blanke i om det er på stadion eller på nærmeste glattcelle dere kommer inn. Ishockey passer dere f.eks. mye bedre.

2) Organisert slåssing er helt i orden. Dere har sikkert fått juling som barn, og trenger å få ut steamen litt nå og da. Organisert slåssing har imidlertid mye bedre kår andre steder enn på gata. Prøv en bokseklubb, en kickbokseforening, den lokale bryteklubben eller amerikansk fotball. Fengslene i Norge er fulle, så finn en lovlig arena der dere kan gi juling.

Og hvis tilbudet ikke allerede finnes dere dere bor, er jeg sikker på at folk med deres driftighet evner å starte opp noe sjøl.

3) Flytt ut av landet. Norsk fotball er for fredelig og kjedelig for dere. Prøv Glasgow, Istanbul eller Buenos Aires. Der er det fotballklubber og supportere som tar dere vel imot.

4) Norsk fotball trenger livlige arenaer, engasjement og lidenskap. Uten tvil. Norsk fotball trenger faktisk også flere tilskuere av alle typer og fasonger. Dere som elsker bråk mer enn fotball gjør terskelen for allmenn deltakelse høyere. Ta dere abonnement på CMore og Sumo, og kjøp en boksesekk til å henge opp i stua.

5) Prøv psykoterapi, sinnemestringskurs eller lignende.

6) Slutt å gjøre skam på klubbene som vi andre elsker.

Arena for forbrødring

Idrett er kappestrid i fredstid. Fotball er en olympisk gren, og en arena for forbrødring mellom vanlige folk. På tvers av nasjonaliteter. På tvers av kultur.

Fotball skal i min verden være en sport av hederlige, ærlige menn og kvinner som elsker sporten. Som elsker spillet. Som innerst inne også elsker sine motstandere.

Fordi vi lever for de samme drømmene, for den samme lidenskapen.

Les også

  1. Er du en ekte supporter?

  2. Supporteren er blitt en melkeku man skal tyne mest mulig penger ut av

Les mer om

  1. Supporter
  2. Mjøndalen IF