Fotball

Stjernene om norsk VM-fest: – Den største drømmen jeg har som landslagsspiller

Caroline Graham Hansen og resten av de norske landslagsprofilene håper fotball-VM i Norge blir realitet.

– Å spille for fulle tribuner hjemme er den største drømmen jeg har som norsk landslagsspiller, sier Caroline Graham Hansen.
  • Odd Inge Aas
    Odd Inge Aas
    Journalist

PORTIMAO: Det er norske fotballandslaget har inntatt den sydlige kysten i Portugal for den tradisjonsrike Algarve Cup. Turneringen som starter med kamp mot Island onsdag er en viktig del av oppladningen til sommerens EM-sluttspill i Nederland.

Europamesterskapet blir første mulighet til å revansjere det noe skuffende VM-sluttspillet i Canada for to år siden, og den mislykkede OL-kvalifiseringen i fjor vår.

Samtidig ble det nylig klart at Norges Fotballforbund har bestemt seg for å prøve å få VM-sluttspillet til Norden sammen med sine nordiske kolleger.

En tanke som utvilsomt vekker begeistring hos profilene på det norske laget.

– Å spille for fulle tribuner hjemme er den største drømmen jeg har som norsk landslagsspiller, sier Caroline Graham Hansen.

Wolfsburg-stjernen mistet sist VM på grunn av skade. Nå er hun i ferd med å finne tilbake formen etter nok et langt avbrekk. Hun håper en nordisk søknad får gjennomslag i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA).

– Det er i mesterskapene vi får spille for litt ekstra folk, å kunne gjøre det for et stort norsk publikum hadde vært ekstremt gøy. Å få den boosten i hver kamp hadde vært en veldig spesiell følelse, sier 22-åringen.

Les også

Ada Hegerberg: - Hvorfor skal ikke vi jenter bli tatt like mye på alvor som guttene?

Caroline Graham Hansen og Ada Hegerberg i en duell på tirsdagens trening.

I drømmene til Hegerberg

Norges andre store stjerne, Ada Hegerberg er samstemt med sin lagvenninne.

– Det hadde vært fantastisk. Å kunne spille et VM på hjemmebane er noe som ligger i drømmene mine, jeg tror det hadde vært veldig interessant om man også fikk til et samarbeid med de andre nordiske landene, sier hun, og peker på 2013-EM i Sverige som en kjempesuksess og et fantastisk mesterskap.

Kaptein Maren Mjelde tror et VM ville betydd mye for rekrutteringen og være til stor inspirasjon spesielt for yngre jenter som vil satse på fotballen.

– Det er bra med publikum og trykk rundt lagene i et VM. Det hadde vært en drøm for oss spillere og, sier Chelsea-proffen.

Caroline Graham Hansen i fint driv under tirsdagens trening i Portimao.

Det er foreløpig ikke avklart hvilken utgave av mesterskapet de nordiske landene vil søke på.

Om to år spilles VM i Frankrike, mens det altså i 2015 var i Canada. Sør Korea var det eneste landet som utfordret franskmennene om neste mesterskap, men siden også 2011-VM ble spilt i Europa (Tyskland), kan det hende at en annen verdensdel står for tur når 2023-mesterskapet skal tildeles.

Sånn sett kan det være at det mest realistiske for en nordisk søknad er for mesterskapet i 2027.

Les også

Svenskens tre største utfordringer som sjef for Norge

Martin Sjögren har tatt over som sjef for det norske kvinnelandslaget.

Økt satsing på kvinnefotball

Kvinnefotballen er i stor vekst internasjonalt, noe sommerens EM sannsynligvis kommer til å bli et bevis for. For første gang skal 16 nasjoner delta.

– Damefotballen er på vei opp og får stadig mer oppmerksomhet. Det blir mer og mer populært, og et VM på hjemmebane vil kunne gi oss et løft, sier Maria Thorisdottir.

Fotballpresident Terje Svendsen understreker at søknaden vil være med å understøtte det som skal være en felles nordisk strategi og satsing på jente- og kvinnefotball.

– Det vil ikke bare bety mye for spillere og støtteapparat, men det vil være en kjempeinspirasjon for kvinnefotballen spesielt og norsk fotball generelt. Det er fantastisk at vi som nordiske naboer kan stå sammen om noe vi ikke har kapasitet til alene, sa han da planene ble kjent.

Les mer om

  1. Kvinnefotball
  2. Caroline Graham Hansen
  3. Ada Hegerberg