Norge U21 fratatt tre poeng etter Ajer-tabben

U21-lagets EM-sjanser blir kraftig svekket.

Bruken av Kristoffer Ajer (t.h.) mot Kosovo fikk store konsekvenser. Norges fratas tre poeng. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
  • NTB

Norges U21-lag slo Kosovo 5–0 i EM-kvalifiseringen i juni, men benyttet en suspendert Ajer. Han skulle stått over kampen etter å ha fått rødt kort for Norges G19-lag mot Spania i mars.

Tabben fører til at Norge fratas seieren mot Kosovo. Tre poeng blir strøket og Norge står med null poeng. Kampen blir satt til 0–3 i stedet.

– Det er en endelig bekreftelse på noe vi var ganske sikre på at vi skulle bli møtt med. Vi er ikke overrasket over denne beslutningen. Den største skuffelsen tok vi da vi oppdaget hva som hadde skjedd, sier Alf Hansen, direktør i sportsavdelingen i Norges Fotballforbund, til NTB.

Les også

NFF-sjefen om glippen som kostet U21-landslaget tre poeng: – Litt flaks at det ikke har skjedd før

Anker neppe

Ajer scoret 2-0-målet i storseieren mot Kosovo. Norges Fotballforbund har forklart Ajer-missen med «åpenbar systemsvikt».
Fotballforbundet anker neppe beslutningen.

– Vi skal se på den skriftlige redegjørelsen som kommer etter hvert. Da får vi ta stilling til det. Dersom det viser seg at vi har noe å gå på, kommer vi ganske til å anke, men den sannsynligheten er veldig liten, bekrefter Hansen.

NFF kunne vært taktiske rundt bruken av Ajer ved å innlemme ham i A-landslagets VM-kvalifiseringstropp mot Tsjekkia.

– Hadde han vært i troppen mot Tsjekkia, og vi hadde vært bevisste på dette, kunne han ha sonet i den kampen. Det er helt riktig, sier Hansen.

Nye rutiner

Generalsekretær Pål Bjerketvedt har lovet nye rutiner og at en slik uheldig sak ikke igjen vil dukke opp.
– Vi har hatt en god runde internt hos oss, sier Hansen.

– Hvordan har det vært å stå i en slik sak?

– Det er ikke noe hyggelig å stå i en slik sak. Det er ikke dette som er det mest motiverende med å jobbe i fotballen. Vi skulle gjerne vært foruten denne saken, sier Hansen til NTB.

Spilleren selv hadde spurt NFF om han faktisk var spilleberettiget. Det fikk han «ja» til svar på. Heretter skal flere personer i Fotballforbundet sjekke spillernes tilgjengelighet og eventuelle suspensjoner.

(©NTB)

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt98102681825
2Brann9522189917
3Sarpsborg 088431106415
4Viking84221714314
5Tromsø842297214
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk