Fotball

Norge U21 fratatt tre poeng etter Ajer-tabben

U21-lagets EM-sjanser blir kraftig svekket.

Bruken av Kristoffer Ajer (t.h.) mot Kosovo fikk store konsekvenser. Norges fratas tre poeng. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Norges U21-lag slo Kosovo 5–0 i EM-kvalifiseringen i juni, men benyttet en suspendert Ajer. Han skulle stått over kampen etter å ha fått rødt kort for Norges G19-lag mot Spania i mars.

Tabben fører til at Norge fratas seieren mot Kosovo. Tre poeng blir strøket og Norge står med null poeng. Kampen blir satt til 0–3 i stedet.

– Det er en endelig bekreftelse på noe vi var ganske sikre på at vi skulle bli møtt med. Vi er ikke overrasket over denne beslutningen. Den største skuffelsen tok vi da vi oppdaget hva som hadde skjedd, sier Alf Hansen, direktør i sportsavdelingen i Norges Fotballforbund, til NTB.

Les også

NFF-sjefen om glippen som kostet U21-landslaget tre poeng: – Litt flaks at det ikke har skjedd før

Anker neppe

Ajer scoret 2-0-målet i storseieren mot Kosovo. Norges Fotballforbund har forklart Ajer-missen med «åpenbar systemsvikt».
Fotballforbundet anker neppe beslutningen.

– Vi skal se på den skriftlige redegjørelsen som kommer etter hvert. Da får vi ta stilling til det. Dersom det viser seg at vi har noe å gå på, kommer vi ganske til å anke, men den sannsynligheten er veldig liten, bekrefter Hansen.

NFF kunne vært taktiske rundt bruken av Ajer ved å innlemme ham i A-landslagets VM-kvalifiseringstropp mot Tsjekkia.

– Hadde han vært i troppen mot Tsjekkia, og vi hadde vært bevisste på dette, kunne han ha sonet i den kampen. Det er helt riktig, sier Hansen.

Nye rutiner

Generalsekretær Pål Bjerketvedt har lovet nye rutiner og at en slik uheldig sak ikke igjen vil dukke opp.
– Vi har hatt en god runde internt hos oss, sier Hansen.

– Hvordan har det vært å stå i en slik sak?

– Det er ikke noe hyggelig å stå i en slik sak. Det er ikke dette som er det mest motiverende med å jobbe i fotballen. Vi skulle gjerne vært foruten denne saken, sier Hansen til NTB.

Spilleren selv hadde spurt NFF om han faktisk var spilleberettiget. Det fikk han «ja» til svar på. Heretter skal flere personer i Fotballforbundet sjekke spillernes tilgjengelighet og eventuelle suspensjoner.

(©NTB)

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt28178354233159
2Molde28175665362956
3Viking2815675546951
4Lillestrøm2813694437745
5Rosenborg28128853391444
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Eliteserien
  2. Norge U21
  3. Kristoffer Ajer