Hegerberg vant historisk kåring. Så ble hun spurt om hun kunne «twerke».

Sosiale medier koker etter DJ Martin Solveigs spørsmål til Ada Hegerberg. – Det er så dumt at du nesten ikke tror det er sant, sier Jesper Mathisen.

Ada Hegerberg reagerte på spørsmålet fra Martin Solveig.
  • Daniel Røed-Johansen

Mandag kveld vant Ada Hegerberg (23) Ballon d’Or, eller Gullballen, i Paris.

Dermed ble hun den første kvinnelige vinneren i kåringens 62 år lange historie.

På scenen i Paris fikk hun overrakt Gullballen.

– Det er utrolig. Det er et stort øyeblikk for meg, sa hun – og kom med en melding til jenter verden over. Budskapet var: Dere må tro på dere selv.

Men etter talen skjedde det som har satt fyr på sosiale medier.

Den verdenskjente diskjockeyen Martin Solveig spurte om Hegerberg kunne «twerke».

«Nei!» var det kontante svaret, før hun snudde seg vekk.

Rumperisting, også kjent fra det engelske ordet «twerking», er en dansebevegelse. Det er vanligvis kvinner som utfører dansen.

Roser Hegerbegs reaksjon

– Det er så dumt at du nesten ikke tror det er sant. Han driter seg fullstendig ut, sier Jesper Mathisen på telefon.

Fotballeksperten fulgte prisutdelingen i TV 2s studio. Han ble imponert over måten Hegerberg taklet situasjonen på.

– Hun løste det forbilledlig. Hun kunne stormet vekk og blitt skikkelig forbannet. I stedet viste hun hva hun syntes, og så fullførte hun det på best mulig måte.

Han håper at episoden blir fort glemt.

– Det er ikke dette man kommer til å sitte igjen med etter en kveld som denne. Man kommer til å sitte igjen med at hun ble verdens beste, og at hun holdt en tale en verdensstjerne verdig, sier Mathisen.

Beklaget seg

Sent mandag kveld beklaget Solveig på nettsamfunnet Twitter.

«Min mest oppriktige unnskyldning til dem jeg har fornærmet. Mitt poeng var: Jeg inviterer ikke kvinner til å «twerke», men danse til en Sinatra-sang. Folk som har fulgt meg i 20 år vet hvor respektfull jeg er, spesielt overfor kvinner» skriver han.

Han fulgte også opp med en ny «tweet» hvor han la ut et bilde av seg selv sammen med Ada Hegerberg, hvor de to tar hverandre i hendene.

«Jeg forklarte Ada Hegerberg om oppstyret, og hun sa til meg at hun forsto at det var en spøk. Likevel ber jeg om unnskyldning til alle som kanskje har blitt fornærmet. Viktigst av alt - gratulerer til Ada».

– Han kom til meg etter seremonien nå og sa han var lei seg for det. Jeg fikk med meg en vals og en Ballon d’Or, så jeg tenker ikke mer på det, sier Hegerberg til VG sent mandag kveld.

David Ginola ledet showet og sier til VG at han ikke visste om «twerke»-spørsmålet på forhånd. Han sier seg også enig i at spørsmålet var «malplassert».

– Totalt respektløst

– For første gang deles prisen ut til en kvinne. Så ødelegger denne idioten øyeblikket! tordner den tidligere svenske landslagsprofilen Johanna Almgren på Twitter.

– Dette er den dritten kvinnelige idrettsutøvere må forholde seg til daglig verden over, melder den amerikanske fotballjournalisten Grant Wahl.

– Nok et eksempel på den latterlige sexismen som fortsatt eksisterer i idretten. Hvorfor må kvinner fortsatt bli utsatt for sånt skit? Hvilke spørsmål stilte de Mbappé og Modric? Jeg vil anta at det hadde noe med fotball å gjøre. Og til alle som tenker at folk overreagerer og at det var en spøk... Det var det ikke. Jeg har vært involvert i idretten hele mitt liv, og mengden med sexisme er uvirkelig, skriver tennisstjernen Andy Murray på Instagram.

  • Se flere reaksjoner nederst i saken.

– Det er totalt uprofesjonelt. Det er totalt respektløst, meldte Mina Finstad Berg i TV 2s sending.

Hegerberg fikk imidlertid ros for hvordan hun håndterte episoden.

Da Kylian Mbappé ble kåret til verdens beste spiller under 21 år tidligere mandag kveld, ble han bedt om å danse av DJ Solveig. «Twerke»-forespørselen til Hegerberg oppfattes imidlertid i et helt annet lys.

Les også

Ti års dominans brutt: Modric vant Gullballen

Kylian Mbappé med DJ Martin Solveig.

Mange reaksjoner

Før og etter kåringen snakket Hegerberg mye om hvor mye det betyr for kvinnefotball at de blir en del av Gullballen-kåringen. Hun kalte det et langt steg i riktig retning.

– Det å stå som kvinne og kunne vinne den prisen, er en seier, sa Lyon-stjernen til TV 2 før prisen ble utdelt.

Mange ser Solveigs spørsmål som en kontrast til dette.

I sosiale medier er det mange som reagerer. Vi har samlet et utvalg.

So ... Ada Hegerberg is the first woman to win the «Ballon d’Or Féminin» and one of the follow-up questions was if … https://t.co/uiuj9YxfwZ