Fotball

TIL har signert disse 18 år gamle stortalentene: Tar grep for å sikre klubbens nye «gullgenerasjon»

Marcus Pedersen og Gustav Severinsen, begge født i 2000, har signert treårskontrakter med TIL fra nyttår av. Men klubben har endret strategi, og gir de ikke direkte plass i A-stallen.

KONTRAKT: Marcus Pedersen og Gustav Severinsen i aksjon for TILs G19-lag mot Viking tidligere i år.
 • Rune Robertsen
  iTromsø

TIL-talentene har begge trent mye med A-laget, særlig det siste året. Pedersen, fra Hammerfest, har allerede vært med i en tropp i Eliteserien. Den kjappe angrepsspilleren var på benken da «Gutan» møtte Brann borte i vår.

Les også

 1. Mener Valakari er favoritt til RBK-jobben

 2. Elin (18) fra Tromsø ble skadet tidlig i EM – håper å rekke semifinalen

Også Gustav Severinsen, en sentral midtbanespiller oppvokst i Tromsdalen, har fått proffkontrakt med TIL. Begge fikk debuten på A-laget da de spilte mot Skjervøy i 1. runde av cupen tidligere i år.

Nå er de belønnet med proffkontrakt. Det skjer noen få dager etter at August Mikkelsen (17) og Henrik Johnsgård (19) fikk lignende kontrakter, og deretter ble lånt ut til TUIL.

Av budsjettmessige årsaker gjelder kontraktene fra 1. januar 2019, men sportssjefen ville ikke vente med å skrive avtalene av signalmessige årsaker.

– Vi har veldig tro på dem, og de ligger i våre planer fremover, sier sportssjef Svein-Morten Johansen.

Les også

Signerte for både TIL og TUIL – måtte en tur hjem etterpå for å få avtalen helt i boks

Men der slike kontrakter tidligere var ensbetydende med plass i A-lagstroppen har klubben nå endret strategi. Klubben ønsker å signere spillere på profesjonelle kontrakter, uten å ta dem direkte opp i førstelagstroppen.

– Inntil vi signerte Bryan Fiabema (15) tidligere i år betydde en profesjonell kontrakt at man var i A-stallen. Så har vi sett at vi ønsker å skille mellom planleggingen av A-stallen, og sikringen av rettigheter og satsing på våre egne unge spillere, sier sportssjefen.

Svein-Morten Johansen på Alfheim

Etablerer nytt sjikt

Det betyr at under A-stallen vil du i TIL nå ha et sjikt med spillere på proffkontrakter, som ikke nødvendigvis er fast i A-stallen. Severinsen, Pedersen, Mikkelsen, Johnsgård og Fiabema er pr. i dag spillerne i denne kategorien.

– De vi skriver slike kontrakter med har vi en tanke om skal ha en optimal trenings- og kamphverdag. Det betyr at det kan hende du spiller for TIL 2, og trener litt med A-laget. Det kan også hende du blir lånt ut. For alle unge spillere trenger det ikke alltid å være best å trene fast med A-laget, sier Johansen.

Når det gjelder de to siste signeringene poengterer Johansen at de i høst skal trene fast med A-laget, men at det ikke er sikkert det blir slik fra 1. januar.

– Da kan det være de lånes ut eller blir en del av A-stallen fast slik Sigurd Grønli er. Vi vil ha 20 utespillere i A-stallen, og spillere kan bli tatt opp fast fortløpende, Johansen til iTromsø.

Sportssjefen går langt i å sammenligne 2000-spillerne med den velkjente «gullgenerasjonen» fra 1996.

– Vi ser at spillerne født i 1995 og 1996 er blitt utrolig viktige for A-laget. De har etter hvert utgjort en stamme i laget. Å ha lokale spillere inne gir oss kontinuitet, og det koster mindre å utvikle disse enn å hente spillere utenfra, sier sportssjef Svein-Morten Johansen.

Kan kopiere «gullgenerasjonen»

I TILs A-stall, og ofte i førsteelleveren, finnes i dag Lasse Nilsen (1995), Kent-Are Antonsen (1995), Jostein Gundersen (1996) og Runar Espejord (1996). Tidligere har klubben også hatt 1996-gutta Ulrik Yttergård Jenssen, Mikael Norø Ingebrigtsen og Fredrik Michalsen i stallen.

– Vi må ikke stoppe med dette, og se hva som er det neste steget. Vi må erkjenne at det ble et lite gap mellom 1996-gutta og de årene etterpå. Det stoppet litt opp for oss etter det, selv om vi har Jacob Karlstrøm født i 1997 i A-stallen nå, sier sportssjefen.

Han mener historien viser at spillere ofte kommer i såkalte generasjoner.

– De støtter, konkurrerer og presser hverandre i oppveksten. Så er det også litt tilfeldigheter inne i bildet. Har du også en sterk generasjon spillere kan de skygge litt for de neste årene. Det er bare et visst antall plasser i en A-stall med tanke på unge spillere, sier Johansen til iTromsø.

Han peker på et par forskjeller når det gjelder 1996- og 2000-generasjonen.

– 96-gutta var færre, men hadde også mer sentrale på aldersbestemte landslag med Ulrik, Mikael og Runar spesielt. 2000-gutta er en større mengde med spillere, og har vært veldig jevn, sier sportssjefen.

Vurderer flere 2000-gutter

For i tillegg til Severinsen og Pedersen har klubben fra før signert stortalentet Sigurd Grønli, også han født i 2000, på en fast A-lagskontrakt. I tillegg mener Johansen at flere spillere bak denne trioen kan få proffkontrakt.

– Vi har flere vi ikke skriver kontrakt med, men er nysgjerrige, og følger med på. Jeg vil ikke nevne navn, da det kan utelukke noen, men vi ser på fire-fem andre spillere i den årsklassen, sier Johansen.

Han peker videre på at det er spennende spillere også i årene etter.

– Vi må lete med lys og lykter for å finne egenproduserte spillere som kan gi oss en mer stabil situasjon, sier Johansen.

Selv om Pedersen og Severinsen signerte treårskontrakter betyr ikke det at denne lengden er fast takst.

– Kanskje ser vi at vi ønsker et kortere tidsvindu på om vi skal forlenge kontrakten. Vi har en tanke om at spillere på en treårskontrakt trenger vi tid på å vurdere før vi skriver en eventuelt ny avtale, sier Johansen.

Sportssjefen ønsker heller ikke å gå i detalj på hva hver enkelt av spillerne som pr. i dag ikke er A-lagsspillere tjener.

– De får startkontrakter som ligger på et sted mellom 6.000 kroner og 10.000 kroner i måneden basert på alder og ståsted, sier Johansen.

Også Brage Berg Pedersen (19) er en spiller TIL kommer til å følge tett.

– Han er tilbake i Tromsø etter å ha vært i Genoa. Nå skal han få bli skadefri, så skal vi se hva vi gjør, sier sportssjefen.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt24156349212851
2Molde24145557282947
3Rosenborg24126649301942
4Viking2312564741641
5Kristiansund2412393033-339
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Tromsø IL
 2. Eliteserien