Norge herjet med England og er klare for VM

Landslagstreneren i tårer etter G19-landslagets bragd.

Her jubler de norske spillerne etter at VM-billetten er et faktum.
  • Nicholas Bergh

Norge-England 3–0

Søndag røk Norge ut av G19-EM i Finland. Torsdag fikk de seg en gedigen opptur.

Erik Botheim, Eman Markovic og Jens Petter Hauge scoret da Norge knuste England 3–0. Dermed er Norge klare for U20-VM.

Den turneringen spilles i Polen neste sommer. Det er første gang siden 1993 at Norge skal spille U20-VM.

– Dette er en stor dag for norsk fotball, sier G19-landslagstrener Pål Arne «Paco» Johansen til Aftenposten.

– Jeg felte noen tårer i garderoben. Da spillerne begynte å synge «vi skal til VM», var det vanskelig å holde tårene tilbake. Det var et emosjonelt øyeblikk, sier Johansen.

  • Agentene svermer rundt EM-kampene. Håland (17) og Vetlesen (18) har valgt samme løsning. Les mer her.

Var rangert som nummer 29

Ukraina, Frankrike, Italia, Portugal og vertsnasjonen Polen skal også representere Europa i U20-VM.

I garderoben i Seinäjoki gikk landslagssjef Johansens tanker tilbake til mars i fjor, da Norges mannskap møttes for første gang. På det tidspunktet var Norge rangert som nummer 29 i Europa. Nå er de et av seks europeiske lag som skal til VM.

– I mars viste vi dem et bilde av Serbia-laget som vant U20-VM i 2015. Jeg sa «hvis de kan gjøre det bra, kan vi også». Det har vært med oss hele tiden. Det har gått 16 måneder, og alt sto og fallt på denne ene kampen. Jeg er fryktelig imponert over laget gjennomførte en så solid og bra kamp mot en stort fotballand som England, sier Johansen.

Pål Arne «Paco» Johansen har klare tanker om hvilke regler han gjerne skulle sett i norsk fotball. Her intervjues han etter 1–1-kampen mot Italia søndag.

Herjet med England

Norge herjet med det engelske mannskapet i Seinäjoki torsdag. I første omgang misbrukte det norske laget flere sjanser. Så, etter 75 minutter, kom gjennombruddet. Da scoret RBK-talentet Erik Botheim. Deretter økte Eman Markovic og Jens Petter Hauge ledelsen.

Norge knuste England torsdag. Her fyrer Simen Bolkan Nordli av et skudd.

Norges seier er spesielt overbevisende tatt i betraktning at stjernespiller Erling Braut Håland (17) ikke spilte. Håland ble hentet tilbake av Molde for å spille Europa League-kvalifisering. Etter lagkameratenes seier reagerte Håland slik på Twitter:

Landslagstrener Johansen håper at Håland er tilbake til U20-VM og at Norge kan stille med fullt lag. Han tror laget kan slå bra fra seg i VM.

– Hvis vi får med denne gjengen, og tilpasser terminlister og sånn, da har vi en meget god sjanse til å gå videre fra gruppespillet.

Norges startoppstilling (5–2–3): Julian Faye Lund - Nicholas Mickelson, Ulrik Fredriksen, Tobias Børkeeiet, Leo Skiri Østigård (kaptein), John Kitolano - Hugo Vetlesen, Tobias Svendsen - Simen Bolkan Nordli, Erik Botheim, Ola Brynhildsen