Fotball

Norge har sviktet i 16 av 20 kamper

Russland jublet for scoring allerede etter tre minutter. Tidlige baklengsmål er blitt en stygg uvane for Norge.

Per-Mathias Høgmo mener landslaget må kvitte seg med en uvane - nemlig å slippe inn mål tidlig i kampene.
  • Erlend Nesje
    Journalist

NORGE — RUSSLAND 1-1

ULLEVAAL (Aftenposten.no): Hva har Russland, Frankrike, Tsjekkia, Polen, Moldova, Skottland, Danmark, Island, Slovenia, Sveits, Albania og Ukraina felles?

De er nasjoner som har scoret det første målet i landskamper mot Norge. I 16 av de 20 siste kampene har Norge kommet under, ofte tidlig i kampene, og kun i fire av dem har Norge klart å snu resultatet (to seire, to uavgjort). I alle de ni landskampene under Per-Mathias Høgmo har motstanderen tatt ledelsen.

Med så store startproblemer blir det vrient å vinne fotballkamper.

Her scorer Russland tre minutter ut i kampen.

— Vi kan ikke fortsette å gi bort mål etter bare tre minutter, fastslo landslagssjefen en snau halvtime etter at Norge og Russland hadde spilt 1–1 på et glissent Ullevaal.- De siste årene har landslaget kommer under ekstremt mange ganger. Det må vi legge fra oss, sa Høgmo.

Jakter stopperpar

Han var skuffet over at spillerne altfor lett ga bort innlegg til Russland. Høgmo innrømmet at det bekymret ham.

— Vi står og ser på. Da blir det vanskelig i egen boks. Vi må ta kvantesprang i duellspillet i boksen. Hvis ikke blir vi hardt straffet. Her har vi et stort utviklingspotensial.

9. september spiller Norge den første EM-kvalifiseringskampen hjemme mot Italia. Høgmo har mye å jobbe med. Og han vet det selv.

Blant annet må han finne et fast midtstopperpar. Brede Hangeland sto over mot Russland og Håvard Nordtveit fikk Vegard Forren som ny makker.

Høgmo på sidelinjen under lørdagens landskamp mot Russland.

— Så fort som mulig må vi finne et par som fungerer sammen. Av ulike årsaker har vi måttet prøve mange. Vi håper noen får en markant utvikling fremover, slik at vi får et solid midtstopperpar.

Åpner for ny formasjon

Etter pause byttet Høgmo formasjon fra 4-4-2 til 4-5-1 etter pause. Landslagssjefen forklarte det med at Russland først la om til tre sentrale midtbanespillere, og dermed kom i overtall. Høgmo åpnet for at andre formasjoner enn 4-4-2 kan brukes når alvoret starter til høsten.

— Formasjonen kan endres. Men det som er viktig er at spilleprinsippene fungerer. I dag møtte vi et godt lag (Russland slapp inn fem mål i kvaliken til VM), likevel klarte vi å kontrollere ballen i lange perioder. Vi møtte et lag som er gjerrig og da blir det ikke veldig mange målsjanser.

Hvetebrødsdagene nærmer seg slutten for Høgmo. Han har fått tid – og sluppet unna kritikk. Men drøyt to måneder før kvaliken starter er det lite fremgang å spore. Dermed kommer også spørsmålene. Det hevder landslagssjefen at han er komfortabel med.

— Mitt fokus er på hva jeg kan bidra med for at vi skal bli bedre. Men når vi taper 4-0, må du respektere at det kommer litt pepper. Og det er mitt ansvar. Jeg har lyst til å prøve nye ting, men jeg skjønner at det ikke er noen god søknad for at dere skal være snille.

Les mer om

  1. Herrelandslaget fotball