Høgli: – Jeg har en ganske god følelse

I kveld må Tom Høgli (31) følge Italia-Norge via TV-skjermen. Han tror det er positivt at Italia allerede er EM-klare.

Tom Høgli er optimist før Norges viktige kamp borte mot Italia. Selv må han følge kampen hjemmefra grunnet skade. Her jubler han etter seieren mot Bulgaria tidligere i høst.

TROMSØ/KØBENHAVN: – Ja, det kan helt klart være en fordel. Det kan slå litt begge veier. Kanskje senker de guarden litt. Fordelen er nok større en de negative elementene, uttaler Høgli til iTromsø.

Italia er EM-klare etter å ha slått Aserbajdsjan lørdag. Med klubbtrenere i Europa som vil ha minst mulig slitasje på sine stjernespillere, er det sannsynlig at landslagssjef Antonio Conte tar ut noen spillere som normalt sett ikke ville startet.

– Ja, det kan være. Men da er det sikkert noen Italia-spillere «bak» – noen nye friskuser – som vil vise seg frem. Det er vanskelig å si, det kan slå ut begge veier. Vi tenker ikke så mye over det og prøver å gjøre det optimale før kampen for oss selv, og så får vi håpe vi er gode nok, sier Høgli.

– Verdensklasseland

Det er vanskelig å slå Italia på bortebane. Støvellandet har spilt 23 kvalik— og mesterskapskamper på Olympiastadion i Roma, ifølge NRK. Fasit: 16 seire, 7 uavgjorte og 0 tap.

– Det er ingen tvil om at det er vanskelig kamp. Italia er et verdensklasseland, men Norge er i veldig god form. Vi har holdt nullen i mange kamper på rad. Det meste skal klaffe for at vi skal klare å vinne. Det kan være en sånn dag i morgen (tirsdag). Jeg har en ganske god følelse, selv om det skal mye til å slå Italia, sier Høgli.

I hasteverk

Om Norge skulle spille uavgjort eller tape, må nok Per-Mathias Høgmos menn ut i playoff. For Kroatia slår nesten garantert Malta i sin kamp. Høgli som ikke kan spille kveldens kamp på grunn av to brudd i ryggen er usikker på om han rekker en eventuell playoff. Kampene spilles i tidsrommet 12.–17. november.

– Det er i grenseland. Jeg kan verken svare ja eller nei på det nå. Jeg jobber for å bli klar så fort som mulig. Når du har brudd i ryggen, kan du ikke ta noen snarvei. Jeg får se hva som skjer og ta tiden til hjelp, så får vi se hvilken dato jeg er 100 prosent klar, sier Høgli, som skal se tirsdagens kamp på TV hjemme i København.

– Der blir spennende. Jeg blir nok litt svett i hendene. Jeg skulle gjerne vært der nede, men det ble sånn denne gangen, sier landslagsbacken.

Han forklarer Norges fremgang i det siste med at man har funnet en god balanse mellom å angripe og det å ikke bli tatt på kontringer, og at det er små nyanser som betyr mye.

– Og i tillegg har vi fått noen spillere med andre ferdigheter – som kan gjøre ting på egen hånd – som for eksempel Jo Inge Berget mot Kroatia. Det er slik typer alle lag trenger, sier Tom Høgli.