Fotball

Slik forklarer Platini den mystiske millionutbetalingen

Ifølge den sveitsiske statsadvokaten har UEFA-presidenten status både som vitne og mistenkt i etterforskningen mot FIFA.

Michel Platini (t.h.) har i et intervju gitt en forklaring på millionutbetalingen fra FIFA i 2011, som ble godkjent av Sepp Blatter.
  • Daniel Røed-Johansen
    Kommentator, Aftenposten

Det har stormet rundt Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) i månedene etter at en rekke fotballtopper ble arrestert i Zürich. Før helgen ble FIFA-president Sepp Blatter og Uefa-president Michel Platini trukket inn i etterforskningen av omfattende korrupsjon i fotballen.

Sveitsisk politi etterforsker en utbetaling på 17,5 millioner kroner Platini fikk fra FIFA i 2011, godkjent av Blatter.

Sett denne?

Les også

FIFA-gransker skeptisk til Platini: - En del av Blatter-systemet

Platini måtte svare på spørsmål fra polititet om utbetalingen, mens Blatter nå er siktet. Platini har vært klar på at han bare er et vitne i saken, men den sveitsiske statsadvokaten avviste dette da han holdt et foredrag på universitetet i Zürich tirsdag.

— Platinis status ligger mellom å være vitne og mistenkt, sier Michael Lauber, som ikke utelukker at sveitsisk politi vil gjøre beslag av bevismateriale også i Uefas hovedkvarter.

Platini med nærmere forklaring

I en uttalelse mandag gjorde Platini det klart at millionbetalingen var for arbeid han utførte for FIFA i perioden 1998 til 2002, men at han ikke ønsket å gå nærmere inn på detaljene av hensyn til den pågende etterforskningen.

Les også

Blatter nekter å trekke seg - tross siktelsen

Tirsdag kom imidlertid franskmannen med en nærmere forklaring.

— Blatter fortalte meg at de ikke var i stand til å betale meg hele lønnen min på grunn av FIFAs økonomiske situasjon på det tidspunktet. Jeg tvilte imidlertid aldri på at jeg ville få betalt hele det utestående beløpet, så jeg gikk ikke aktivt inn for å kreve det inn. Jeg satte saken til side en periode, før jeg omsider ba om å få betalt beløpet i 2011, sier Platini i et intervju med det franske nyhetsbyåret AFP.

FIFA hadde i perioden 1999-2002 et overskudd på 115 millioner sveitsiske franc, drøyt 1 milliard norske kroner etter dagens kurs, ifølge FIFAs egen finansielle rapport fra perioden. Organisasjonen ble imidlertid hardt rammet økonomisk da markedsselskapet ISL gikk konkurs i 2001. ## Platini: - Jeg er rolig

Flere eksperter har stilt spørsmål ved hvorfor det tok ni år før Platini fikk betalt. Flere har også spekulert på om millionutbetalingen i 2011 har sammenheng med at Platini støttet Blatters presidentkandidatur samme år. Det var lenge ventet at Platini selv ville stille ved valget.

— Det er irrelevant fordi jeg aldri hadde noen planer om å stille, hevder Platini.

Platini har kunngjort at han vil stille som presidentkandidat ved FIFA-valget 26. februar neste år, og sier at de siste dagers hendelser ikke har endret de ambisjonene.

— Jeg er rolig. Jeg har ingen grunn til å være bekrymret. Mange håper jeg kan skape troverdighet til styringen av fotball, sier Platini.

- Blatter utelukker ikke å fortsette

Blatter har lovet å trekke seg som FIFA-president etter valget 26. februar, men nå sier hans tidligere rådgiver Klaus Stöhlker at sveitseren ikke utelukker å fortsette også utover dette - om det ikke skulle være en egnet kandidat til å lede FIFA videre.

Det sier han i et intervju med Reuters. Stöhlker kom med lignende antydninger i juni, men dette ble da avvist av apparatet rundt Blatter.

— Stöhlker representerer ikke Blatter som FIFA-president, og derfor vil ikke FIFA kommentere uttalelser fra ham, heter i en uttalelse fra FIFA tirsdag.

I en stor artikkelserie har vi tatt for oss FIFA. Dersom du vil sette deg ytterligere inn i den skakkjørte organisasjonen, anbefaler vi disse sakene:

Tidligere NFF-president:- FIFAs etiske komité var meningsløs.

Sveits:Derfor er det idrettspampenes Mekka.

Den oppsiktsvekkende avtalen:Slik fikk Blatter Putin til å endre russiske lover.

Les også

  1. Die Welt: Platini fikk årlige millionutbetalinger av FIFA

  2. Jack Warner utestengt fra fotball på livstid

Les mer om

  1. Internasjonal fotball