Fotball

Her er fotballtoppenes opprykkshilsen til Brann

I kveld kan Brann-opprykket bli spikret. Les fotballpresidentens råd til bergenserne.

Kjetil Siem og Yngve Hallén synes det er hyggelig at Brann er tilbake i eliteserein. Foto: NTB scanpix

 • Roar Lyngøy
  Roar Lyngøy

Med Sogndal-seier i hengekampen mot Kristiansund onsdag kveld vil Brann være klar for opprykk til eliteserien. Da vil avstanden mellom Brann og Kristiansund være 7 poeng med to serierunder igjen.

Bergens Tidende har ringt toppene i Fotball-Norge og bedt dem si hva et Brann-opprykk har å si, og hvordan året uten Sportsklubben på toppnivå har vært.

Les også

«Å, kjære Eirik Bakke»

– Brann har vært med og profilert Obos-ligaen på en veldig god måte. Aldri har ligaen hatt så mange TV-seere. Brann gjør en kjempejobb i profileringsarbeidet, så her har mange andre klubber noe å lære, sier president i Norges Fotballforbund, Yngve Hallén.

– Bergensere og hordalendinger ses på som noe spesielt og eksotisk. Dette bildet liker også bergenserne å spille på, sier Hallén.

Stein på stein

Hans gamle klubb Sogndal kan gi Brann en hjelpende hånd i kveld. Hvis ikke kan Brann sluttføre jobben selv, enten mot Nest-Sotra søndag eller mot Hødd i siste kamp.

– Brann har en spesiell plass i norsk fotball. De vil alltid spille en stor rolle, uansett hvilken divisjon de spiller i. Men Tippeligaen er noe som samler hele landet, og Tippeligaen bærer seg på at de største klubbene er med. Ligaen er også tjent med at de store klubbene er i toppen, det tror jeg er viktig for norsk fotball, sier Hallén.

Han kommer med følgende råd til Brann:

– Brann må ikke ha det for travelt. Nå må de bygge seg opp over tid. Men det tror jeg at Vibeke (Johannesen, daglig leder) og gjengen i Brann er bevisste på, sier fotballpresidenten.

Les også

Rosenborg dominerer kandidatene til Gullballen

Vil «booste» interessen

Også generalsekretæren i NFF, Kjetil Siem, synes det er hyggelig om Brann nå vender tilbake på første forsøk.

– Brann i Tippeligaen fører til økt interesse og økt oppmerksomhet rundt både kampene og klubben. Mange syntes nok at det var «godt» og kanskje litt morsomt at Brann rykket ned, men jeg tror nå at alle vil glede seg om de klarer å komme tilbake. Alle vil ha den viraken dette fører med seg. Når det er sagt har aldri interessen rundt Obos-ligaen vært større rundt omkring i landet enn når Brann har kommet på besøk heller, så interessen for klubben viser jo hvilken merkevare dette er, sier Siem.

Leif Øverland er administrerende direktør i Norsk Toppfotball og kan melde om et meget godt år, både for eliteserien og 1. divisjon.

– Det har vært en økning i publikumstallene og flere TV-seere. For Tippeligaen har faktisk medieinteressen økt med 24 prosent, og det selv uten Brann. Også for Obos-ligaen har det vært en betydelig økning, sier Øverland.

Over tid er det tre klubber som skiller seg ut med høyest interesse, ifølge Øverland. Det er Brann, Rosenborg og Vålerenga.

– Selv i Obos-ligaen har Brann hatt imponerende publikumstall – klubben ville gått inn på en 4. plass i Tippeligaen med de tallene. Et Brann-opprykk vil «booste» Tippeliga-interessen, sier Øverland.

Klanen: Sender dere ned igjen

Hva så med de andre supporterklubbene – ønsker de Brann velkommen tilbake?

– Vi liker å slå Brann, vet du!, sier pressetalsmann Espen Viken i Rosenborgs supporterklubb Kjernen.

– Vi har en lang historie sammen i øverste divisjon, så vi ser frem til nye møter hvis det viser seg at Brann-skuten nå har kommet på rett kjøl og i fart, sier han videre.

— Hva så med Vålerenga-supporterne?

– Så lenge Åsane ikke holdt helt ut og rykket opp, er på mange måter moroa over. Vi gleder oss til igjen å kunne bidra neste år med å sende dem ned igjen med nok en triumftur over fjellet, sier Klanen-talsmann Christian Kjellsen.

– Det har vært halvannen sesong med mye god humor med tanke på Vestlandets selvutnevnte stolthet på lokal turné i bergensområdet. Vi aksepterer at det er over og gleder oss heller til neste runde, sier han.

Hør den ferske Brann-podcasten her:

 1. Les også

  Ny podcast: - Klarer fyllesyke sogninger biffen?

 2. Les også

  De har alle vokst opp som Brann-supportere. Nå kan de sende klubben tilbake i toppdivisjonen.

Les mer om

 1. Fotball 1. div
 2. SK Brann