Fansen rynket på nesen. Siden har Ødegaard storspilt.

Martin Ødegaard hadde en småtung periode i høst. Den siste måneden har det snudd.

Martin Ødegaard har hatt en god fangste når det gjelder målpoeng i det siste.

Arsenal-Tottenham 3–1

Da Jürgen Klopp la hånden om Martin Ødegaards skulder, føltes det litt som om bunnen var nådd, både for nordmannen og Arsenal-laget han tilhører.

De hadde nettopp tapt 0–4 mot Klopp og Liverpool. For fjerde kamp på rad hadde Ødegaard måttet finne seg i å starte fra benken. Han klarte ikke å påvirke kampbildet positivt for Arsenals del i oppgjøret som ble spilt 20. november.

Blant fans og eksperter var det murring. Hvor var det blitt av den Ødegaard-utgaven de håpet at Arsenal signerte i sommer?

Siden har det snudd. Arsenal er i form. Ødegaard storspiller og roses av både trener Mikel Arteta og eksperter i britisk presse.

Vi har tatt en titt på tallene som viser hva som har skjedd med Norges landslagskaptein.

Tilbake fra benken

Et ankepunkt «alle» har hatt mot Ødegaard hele karrieren hans, er antallet scoringer og målgivende pasninger. I kritikernes øyne er det blitt for lite av det, med tanke på at han som oftest har spilt som en offensiv midtbanespiller.

Halvveis ut i forrige sesong ble han utlånt fra Real Madrid til Arsenal. Den overgangen gjorde London-klubben permanent i sommer. I starten av sesongen fikk han mye tillit av trener Arteta. Det ble kun én scoring og ingen målgivende på de seks første kampene, men han startet i hvert fall hver gang. Etter seieren mot erkerival Tottenham ble han rost for måten han presset motstanderne da de hadde ballen. Tallene viste at han var blant Arsenals beste på å gjøre akkurat det.

Men målpoengene lot vente på seg. Før hjemmekampen mot Aston Villa 22. oktober fortalte TV 2 at nordmannen hadde fått en liten skade. Han startet på benken i det nevnte oppgjøret. Det gjorde han også mot Leicester, Watford og Liverpool i de tre neste. Arsenal så ut til å finne litt form i en slags 4–4–2-formasjon. I den passer ikke Ødegaard nødvendigvis så godt inn. Han trives best litt lengre frem på midtbanen, med mer disiplinerte spillere bak seg.

Så ble Arsenal smadret av Liverpool på Anfield. Det kan på noe merkelig vis ha vært positivt for Ødegaard.

For i den neste kampen, mot Newcastle i slutten av november, bestemte Arteta for å legge om litt. Ødegaard kom inn på plassen like bak spissen. Der har han startet hver eneste kamp siden, stort sett med Thomas Partey og Granit Xhaka bak seg som «vaktbikkjer» på midtbanen.

På de syv ligakampene siden Liverpool-tapet er det blitt tre scoringer og like mange målgivende pasninger for Ødegaard. Rett og slett ganske så bra. Det er ikke det eneste 23-åringen kan ta med seg.

– Spiller fantastisk

For Arsenal har også vunnet fire strake Premier League-kamper. De er oppe på den viktige fjerdeplassen. Den gir Champions League-spill neste sesong. Laget har ikke vært i Europas største klubbturnering siden 2017. Nå ser det endelig ut til at de begynner å ha skikkelig fremgang under Arteta, som tok over for to år siden.

Og Ødegaard er én av spillerne spanjolen stadig trekker frem.

– Han spiller fantastisk. Han hjelper oss mye med måten han binder laget sammen, og jeg er veldig fornøyd med ham, sa Arteta etter 5–0-seieren mot Norwich sist.

Les også

Nå smiler fotballivet igjen for Martin Ødegaard

Mikel Arteta (t.h.) er fornøyd med hva Ødegaard har vist den siste tiden.

Mer fremover

Ødegaard bidrar ikke bare med rene målpoeng. Han skaper ekstra hodebry for motstanderne. Ifølge The Athletic har han skapt 1,9 sjanser fra åpent spill pr. 90. spilte minutter i de seks siste kampene han har spilt. Det er bare noen få spillere i ligaen som har lignende tall.

Han er også mer direkte i spillet enn hva han var før perioden på benken. Før den hadde han i gjennomsnitt slått 3,3 «progressive» pasninger hver Premier League-kamp denne sesongen, ifølge statistikkdatabasen FBref. Det vil si pasninger som i større grad flytter ballen nærmere motstanderens mål.

Etter returen til startelleveren har han snittet på 5,1. Han tar kanskje litt større risiko, men målpoengene viser at Ødegaard får betalt for det.

1. nyttårsdag kan han vise seg fra sitt beste igjen. Da står ligaleder Manchester City på motsatt banehalvdel.

Arsenal-Manchester City på TV 2 Sport Premium og TV 2 Play 13.30.

Premier League

SVUTMP
1Arsenal28223366264069
2Manchester City27194467254261
3Manchester United2615564135650
4Tottenham Hotspur28154952401249
5Newcastle United261211339192047
  • Champions League
  • Europaliga
  • UEFA Conference League
  • Nedrykk