Fotball

«Byggmester Ronny»: – Det er det jeg elsker med fotball

Ronny Deila (40) gleder seg til å gå i gang med byggearbeidet for å gjøre Vålerenga til en toppklubb igjen.

Ronny Deila var i godt humør da han ble presentert som Vålerengas nye hovedtrener onsdag ettermiddag. 40-åringen starter i jobben etter sesongen. Foto: Paal Audestad

 • Fredrik Saltbones
  Fredrik Saltbones

VALLHALL: Smilende kom den tidligere Godset— og Celtic-treneren inn på pressekonferansen i kantinen i Valhall.

Utenfor fotballhallen på Valle er arbeidet med å få opp Vålerengas nye storstue i full gang, men osloklubbens viktigste byggearbeid er det Ronny Deila som får ansvar for.

Sportslig befinner VIF seg i en begredelig situasjon. Halvveis ut i sesongen ligger Enga nest sist i eliteserien. Faren for nedrykk er reell. Det er nettopp dette prosjektet som trigget telemarkingen til å takke ja til VIF-jobben.

– Jeg liker å bygge, og det er det samme om man er i en stor eller liten klubb, eller en klubb som skal vinne med én gang eller ikke. Man må tenke prosess og man må få det beste ut av folk. Jeg gleder meg veldig til å starte her, sier Deila til Aftenposten.

 • Godset-supporternes hilsen til Deila: - Håper Vålerenga rykker ned

Kjetil Rekdal, Ronny Deila og VIFs daglig leder Morten Nydal offentliggjorde onsdag at Deila blir Vålerenga-trener fra og med neste sesong. Foto: Paal Audestad

40-åringen som sier han ønsker kallenavnet «Byggmester Ronny» velkommen, har vært med på å skape klubbkultur hele fotballkarrièren. Det startet da han kom til Odd som spiller i 1993. Skiensklubben var i 2.-divisjon, og da Ronny Deila reiste videre, hadde Odd vunnet cupgull og vært i eliteserien i syv sesonger.

— Derfor jeg driver med fotball

Deila reiste til Viking, spilte i Europa med stavangerklubben, før han startet et nytt byggeprosjekt i Strømsgodset, der han etter hvert ble hovedtrener.

Telemarkingen var med på å gjøre Strømsgodset til en toppklubb, og tiden i Drammen toppet seg med seriegullet i 2013. Halvveis ut i 2014-sesongen ble han hentet av den skotske storklubben Celtic.

At Deila velger Vålerenga når han nå vender tilbake til Norge, vekker reaksjoner blant Godset-supporterne. 40-åringen forstår at enkelte stusser, men han begrunner valget med lysten på å bygge noe i hovedstaden.

– Det handler om mitt liv, hva jeg har lyst til og hva jeg synes er spennende som trener og person. Strømsgodset er i verdens beste hender, de har en fantastisk trener. For meg er det veldig gøy å skape ting. Jeg har vært med på det hele karrièren min. Dette prosjektet i Vålerenga tente jeg veldig på. Det er stort potensiale her, sier Deila – og fortsetter:

– Ja, det er masse å jobbe med her, og ja, det kommer til å bli mye tøft og hardt arbeid, men det er det jeg elsker. Det er derfor jeg driver med fotball.

40-åringen har skrevet under på en fireårskontrakt med Vålerenga, og han starter offisielt i jobben 1. januar, men han kommer til å fungere som rådgiver for Kjetil Rekdal resten av sesongen.

Vil gjøre Enga til et topplag

– Hvor håper du Vålerenga er om fire år?

– At vi er et stabilt topplag, det vil si at vi kjemper om medaljer og titler nesten hvert eneste år, at vi er stabilt i toppen og spiller spennende kamper på høsten. Og jeg har selvfølgelig en drøm om å vinne ting. Samtidig skal vi være en klubb som klarer å stå på egne bein. Vi skal ikke være avhengige av at Tor Olav Trøim (Vålerenga-investor, red. anm) eller noen andre hele tiden putter inn x antall millioner for å holde det flytende.

NY ROLLE: Kjetil Rekdal er fortsatt hovedtrener i Vålerenga, og tirsdag var han men etter sesongen blir det endringer. Inn kommer Ronny Deila. Rekdal går over til rollen som sportsdirektør. Foto: Aleksander Andersen

– Alt er mulig i fotball. Når Strømsgodset kan vinne serien, så kan også Vålerenga bli det beste laget i Norge. Det er det ingen tvil om.

Kjetil Rekdal forblir Vålerengas hovedtrener ut sesongen, 47-åringen får altså oppgaven med å redde plassen i Norges øverste fotballdivisjon. Etter sesongen går romsdalingen over i rollen som sportssjef.

Rekdals viktigste oppgave blir da å legge til rette for at Ronny Deila kan konsentrere seg om å få det beste ut av spillerne.

– Dette kommer til å bli veldig bra. Ronny og jeg har et likt syn på ekstremt mye når det gjelder fotball, men samtidig er det ingen som er like. Jeg vet hva jeg har savnet i løpet av min karrière som trener, og jeg tror jeg har et godt utgangspunkt for å vite hvordan jeg skal hjelpe Ronny slik at han kan konsentrere seg om det han er aller best på, nemlig å være på feltet og få laget til å vinne kamper, sier Rekdal.

Les også

 1. Godset-supporternes hilsen til Deila: - Håper Vålerenga rykker ned

 2. Bekreftet: Ronny Deila blir ny Vålerenga-trener

 3. Gidder Deila å ta over Vålerenga i 1. divisjon?

 4. Slik blir nye Vålerenga

Eliteserien

SVUTMP
1Molde32109367
2Bodø/Glimt32107257
3Rosenborg31208355
4Vålerenga31115324
5Tromsø311146-24
 • Champions League-kvalifisering
 • Europaliga-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Eliteserien
 2. Kjetil Rekdal
 3. Ronny Deila
 4. Vålerenga Fotball