FIFA-etterforskning avsluttet: Nå kan Blatter og Platini bli utestengt i flere år

Ny vending i FIFA-skandalen.

Michel Platini (t.v.) var lenge en nær alliert av FIFA-president Sepp Blatter. Nå kan begge bli utestengt i flere år.
  • Daniel Røed-Johansen

De suspenderte fotballtoppene Sepp Blatter og Michel Platini kan bli utestengt fra fotball i flere år etter at FIFAs etiske komité har ferdigstilt sin etterforskning.

Den etterforskende delen av komiteen skal ifølge nyhetsbyrået Associated Press ha anbefalt utestengelser over flere år. Anklagene dreier seg om vanstyre, interessekonflikt, uriktig regnskapsføring samt manglende samarbeid med og kritikk av den etiske komiteen.

Sjakktrekket som kan ha reddet Platini:

Les også

Platini kan bli FIFA-president til tross for suspensjonen

Tar beslutning om avhør neste uke

Hva som skjer videre er nå opp til den dømmende delen av komiteen, ledet av Hans-Joachim Eckert. Det er ventet at Eckert neste uke vil avgjøre om Blatter og Platini skal innkalles til avhør.

— Det etterforskende kammeret av den uavhengige etiske komiteen har lagt frem sin rapport med anbefaling om sanksjoner mot Joseph Blatter og Michel Platini, heter det i en uttalelse fra komiteen.

Det står videre at komiteen ikke vil offentliggjøre detaljer fra rapporten.

Les også

Platini innrømmer: Ingen skriftlig avtale om millionutbetalingen

Ingen skriftlig avtale

8. oktober ble Blatter og Platini suspendert i 90 dager av den etiske komiteen etter at en etterforskning ble innledet. Etterforskningen dreide seg om en utbetaling på 17,5 millioner kroner fra FIFA til Platini i 2011. Fotballtoppene har forklart at beløpet ble betalt for arbeid Platini gjorde for FIFA i perioden 1998-2000. De har innrømmet at det aldri forelå noen skriftlig avtale om utbetalingen.

Da det ble kjent at sveitisk politi etterforsker Blatter, ble millionutbetalingen beskrevet som «illojal». Platini har status som «en person som er mellom et vitne og en mistenkt».

I kjølvannet av suspensjonen har Blatter og Platini flere ganger uttalt seg kritisk til den etiske komiteen. Tidligere denne uken ble det klart at ankene mot suspensjonen ble avvist av ankeutvalget i FIFA. Platini har bekreftet at han vil ta saken videre til Idrettens voldgiftsrett (CAS).

Suspensjonen får trolig størst konsekvenser for Platini, som var favoritt til å bli FIFA-president under valget 26. februar neste år. Det var allerede klart at Blatter ville trekke seg som president.

I en stor artikkelserie har vi tatt for oss FIFA. Dersom du vil sette deg ytterligere inn i den skakkjørte organisasjonen, anbefaler vi disse sakene:

Tidligere NFF-president:— FIFAs etiske komité var meningsløs.

Sveits:Derfor er det idrettspampenes Mekka.

Den oppsiktsvekkende avtalen:Slik fikk Blatter Putin til å endre russiske lover.