Fem snakkiser etter TIL-triumfen: «Dommerens rette vurdering sendte tre poeng nordover»

Gleden var stor etter at TIL vant 4–2 i Drammen lørdag kveld. Vi har sett på fem av temaene det snakkes om etter oppgjøret.

1) Sommerkjøpene leverte

TIL hentet to spillere utenfra i sommer i tillegg til å signere Robert Taylor på en permanent avtale. Mikael Norø Ingebrigtsen kom for cirka en million fra IFK Göteborg. Onni Valakari ble hentet fra finske eliteserie for bare rundt 150.000 kroner.

Begge fikk sine første mål etter overgangen til klubben i oppgjøret mot Strømsgodset. Det kom på i grevens tid for et TIL-lag med fem tap på rad i Eliteserien.

Les også

TIL herjet i Drammen – Valakaris sønn satt spikeren i kista

Ingebrigtsens utligning til 1–1 var av den sorten han ofte scorer. Et rapt og frekt skudd fra skrått hold som gikk mellom beina på tidligere TIL-keeper Pål Vestly Heigre. I en noe uvant rolle som spiss fremstår TIL annerledes med Ingebrigtsen kontra toppscorer Runar Espejord. Men mot Godset var laget dødelig effektiv og scoret på alle fire skuddene mot mål. Det er sterke tall, men forteller også om et potensial til å skyte enda mer.

Likevel kan ingen klage når TIL faktisk vinner 4–2 på en stadion de normalt sett reiser hjem uten poeng i. Og den endelige avgjørelsen kom Simo Valakaris nyinnkjøpte sønn med. Onni Valakaris avslutning til 4–2 et lite kvarter før slutt var av den kliniske og nådeløse sorten.

Nedbetalingen fra duoen er i hvert fall i gang.

Robert Taylor, Mikael Norø Ingebrigtsen og Jostein Gundersen scoret tre av TILs fire mål i Drammen.

2) Satt en stopper for skrekkelig tapsrekke

Å tape fem kamper på rad gjør noe med spillere, trenere, styremedlemmer og alle andre som følger TIL tett. Derfor var timingen på denne seieren åpenbart ekstremt viktig. Den forsterker troen på at TIL på lang sikt er på rett vei med Simo Valakari som sjef.

Lettelsen var tydelig på alle som gikk igjennom pressesonen på Marienlyst i Drammen etter oppgjøret. Et tap til ville sendt «Gutan» enda et hakk nærmere klubbrekorden på syv tap fra 2001. Den rekorden står heldigvis enda trygt.

Les også

Etter 24 forsøk fikk Forza Tromsø-ildsjelen med seg sin seier sørfra. Slik reagerte Twitter etter seieren

3) Keepertabben knakk ikke «Gutan»

Gudmund Taksdal Kongshavn har hatt noen meget gode kamper denne sesongen. Men mot Godset slapp han inn to frispark fra til sammen rundt 50 meter. Og begge kunne vært forhindret. Da var det imponerende å se et TIL-lag som sto opp for sisteskansen sin og slo tilbake.

Hvor ofte har vi ikke sett at TIL har falt sammen – særlig på bortebane – etter slike feil. Det skjedde ikke mot Godset, og forteller om karakteren i laget.

For Kongshavn sto rakrygget og ærlig i pressesonen etter kampen i stedet for å gjemme seg bak unnskyldninger. Tar han lærdom av feil som disse blir han åpenbart en enda bedre målvakt.

Les også

TIL-keeperen jublet etter marerittstart: – Jeg trenger ikke kjøpe billett til Tusenfryd

4) Gundersens matchvinnermål holdt på å bli annullert

Da oppgjøret sto og vippet på 2–2 trådte tromsøgutten Jostein Gundersen frem. Headingen etter corneren fra Daniel Berntsen etter 64 minutter endte opp med å bli matchvinnerscoringen. En klasseheading selv en toppspiss i Eliteserien ikke ville gjort bedre.

Men bare sekunder etter målet blåste dommer Sigurd Smehus Kringstad for å annullere målet. Mikael Norø Ingebrigtsen angivelig foran målvakt Heigre, og kunne dermed vært i en gyldig offsideposisjon. Heldigvis tok dommeren til fornuft etter å ha snakket med linjemannen, og godkjente nettkjenningen.

Dommerens rette vurdering sendte tre poeng nordover, men i sekundene før den endelige avgjørelsen kom var det mange som hadde høy puls.

5) Sterk seier med store profiler hjemme

Verken Morten Gamst Pedersen og Runar Espejord er gitte spillere i TIL startoppstilling denne sesongen. Suspensjon og skade gjorde at de måtte bli hjemme. Derfor var forhåpningene ikke så store før Godset-kampen.

Men TIL viste styrke, og erstatterne deres tok tak slik at de vant i Drammen. En nødvendig og viktig konkurranse i deler av TIL-laget er i ferd med å ta form.

https://api.schibsted.tech/proxy/content/v3/publication/sport/multimedias/ef81d1f9be90162f9afe7244bccf70a7/Pelt%2031.08

Eliteserien

SVUTMP
1Molde23183254213357
2Lillestrøm23135540241644
3Rosenborg23127449311843
4Bodø/Glimt23126556302642
5Vålerenga23123842321039
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk