Fotball

«Hvor tøff tør styret å være med Flovik når TIL står på kanten av nedrykk?»

KOMMENTAR: 14 måneder etter at Bård Flovik gikk inn i hovedtrenerjobben på Alfheim peker pilen for alvor nedover. Flere misfornøyde spillere samt et styre som tidligere har avsatt trenere gjør at han har nok å stri med om dagen.

Ulrik Yttergård Jenssen og Magnus Andersen rusler bort mens Lillestrøm jubler for scoring.
  • Rune Robertsen
    iTromsø

Mot et Start-lag uten noe annet enn æren å spille for fikk TIL en drømmestart. 1-0 etter fire minutter, og man kunne tro at det bare var å seile inn tre enkle poeng.

Så feil skulle vi ta.

Vi snakker om et lag som kun har vunnet én eliteseriekamp siden 4. juli 2015 – før de møtte TIL søndag ettermiddag. Sørlendingene har siden i sommer planlagt 1.-divisjonstilværelsen, noe TIL desperat forsøker å unngå.

Les også

  1. TIL-sjef har en utfordring til sinte supportere

  2. Supporterleder slettet Facebook-innlegg: – Det blir for personlig og tenderer til mobbing

Søndag ettermiddag så det ikke slik ut. Selv ikke da Start korrekt fikk en spiller utvist 12 minutter før full tid, klarte Gutan å legge et skikkelig press på hjemmelaget. Det var noe blodfattig og ubesluttsomt over hele framferden — med unntak av de første minuttene da TIL faktisk tok tak og scoret.

Jeg skjønner lite av at TIL etter scoringen sin trakk seg tilbake på banen og nærmest ga initiativet til Start. Så skjer det typiske at både 1-1 og 2-1 kommer i det 14. og 28. minutt, men da var det faktisk over en time igjen å spille. Det var definitivt årsverste mot et Start-lag som TIL har tatt ett (!) av seks poeng mot i 2016. Som kjent spiller ikke Bård Flovik kampen selv, men i mine øyne er påvirkningskraften til en trener betydelig. Marginene er små i toppfotballen, og da er planen som legges og bytter som gjøres avgjørende. Det handler om å spille kortene du får utdelt på riktig måte. Når du taper 1-2 mot Start, er det lett å konkludere med at her har noe gått alvorlig galt, selv om også de 11 på banen må ta sin del av ansvaret.

Jeg vet at deler av spillergruppa er misfornøyd med at det gjennom sesongen har vært for mange endringer på spillemåte og taktikk. Flere spillere mener også at treningene er for lite inspirerende og kjedelige, og at de burde spilt mer og med mer intensitet. At motstanderen også hensyntas for mye, slik at eget spill ikke kommer tydelig nok fram, er også noe som nevnes.

Du kan spørre hvorfor ikke spillerne selv går ut med dette, eller hvorfor de ikke går til egen trener. Faktum er at ofte vil de som sier kritiske ting mot egen ledelse utad i nesten enhver bedrift og fotballklubb bli sett på som illojale.

Til Bård Floviks forsvar skal det sies at i en spillergruppe på over 20 mann vil det alltid være noen som er misfornøyde med de valgene han tar. Men denne misnøyen på toppen av svake sportslige resultater er noe Bård Flovik – og de som har ansatt ham – må ta på alvor.

Å være eliteserietrener er ikke noe for sarte sjeler. Du måles på resultater, og i motsetning til en landslagssjef har du presset på deg hver eneste uke. Hovedtreneren i TIL er godt gasjert — blant annet fordi presset ikke er likt noe annet i Tromsø, og man sitter med mye ansvar.

TIL har et styre med leder Per Aronsen i spissen som for 14 måneder siden avsatte Steinar Nilsen fordi han ikke hadde gode nok sportslige resultater. I hovedsak var det det samme styret som valgte å ansette daværende assistenttrener Bård Flovik og som i februar forlenget avtalen til ut 2018. Hva tenker de om resultatene nå?

TIL står på randen av nedrykk etter en resultatmessig forferdelig periode med tre strake tap. I motsetning til da man berget plassen i fjor tar lagene rundt TIL på tabellen dessuten langt flere poeng.

Kun et sent Vålerenga-mål mot Stabæk søndag kveld gjorde at TIL ikke havnet på kvalikplass med ett poeng ned til direkte nedrykk med tre runder igjen å spille. Nå er det i stedet ett poeng ned til Lillestrøm på kvalik og to poeng ned til Stabæk på direkte nedrykk. Det er verdt å merke seg at både Lillestrøm og Stabæk har Start på hjemmebane før sesongen er over.

Skal de som bestemmer på Alfheim vente til nedrykket er en realitet før de tar grep? Skal de følge sin egen linje, vil en vurdering av Bård Floviks jobb skje umiddelbart, og ikke etter sesongen.

Fortsetter denne formutviklingen, er det ingen tvil om hvor Tromsø Idrettslag havner neste sesong:

På TUIL Arena for å møte Tromsdalen.

Eliteserien

SVUTMP
1Lillestrøm1283124111327
2Molde1181222111125
3Viking136342417721
4Strømsgodset126242020020
5Bodø/Glimt115422214819
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Eliteserien