Fotball

Tjærnås vurderer finalelagene: Kun én spiller får toppkarakter

Vi har vurdert Portugal og Frankrike — spiller for spiller. Her er dommen.

PROFILER: Cristiano Ronaldo og Paul Pogba (t.h.) er to av EMs største stjerner. Søndag kveld spiller de om EM-pokalen på Stade de France.
  • Lars Tjærnås
    Fotballekspert

I kveld barker Portugal og Frankrike sammen på Stade de France. Sjekk hvordan Aftenpostens ekspert mener finalens stjernegalleri har klart seg i EM.

ANALYSERER: Fotballekspert Lars Tjærnås.

PORTUGAL

Rui Patrício 7

Keeper som først og fremst er en god skuddstopper. Reaksjonssterk, kvikke reflekser og uredd. Litt mer uryddig når han skal ut fra streken. Har likevel fremstått stødig under EM.

Cedric Soares 7

Lite med offensivt, kan skyldes diamantformasjonen på midtbanen. Har stort sett måttet bruke krefter til å holde rent defensivt. Har klart det, med noen unntak. Posisjonssterk, og gjør få feil.

Pepe 9

En ekstrem vinnerskalle. Bruker alle lovlige, og noen ulovlige, midler for å oppnå det han vil. Duellsterk, god ballvinner, flink til å bryte foran, vinner nesten alt I luften. Tryggere med ball I beina.

José Fonte 7

Kom inn for veteran Ricardo Carvalho etter to kamper. Gjorde Portugal bedre, fordi han flytter seg raskere og flere feil. Gjør ting enkelt og forstår sine styrer og begrensninger.

Raphaël Guerreiro 6

Født i Frankrike, har spilt hele karrièren der. God offensivt. Flott venstrebein og rolig med ball. Spilt stødig, men har noen svakheter i posisjonsspillet og duellspillet defensivt.

William Carvalho 8

Suspendert i semifinalen, trolig med fra start igjen nå. Eminent fysikk, perfekt i rollen som defensivt anker på midten. Duellerer med kraft, og er klok nok til å dekke de riktige rommene. Gjør ting enkelt.

Renato Sanches 8

Unngutten Renato Sanches (t.h) har impobert mange i mesterskapet.

Mesterskapets største, nye stjerneskudd. 18-åringen har opptrådt med ro og flegma ved siden av eminente tekniske ferdigheter. Har X-faktor på en midtbane der laget ellers er preget av forsiktighet. João Mário 8

En av mange strålende tekniske midtbanespillerne Portugal virker å kunne produsere nærmest på samlebånd. Offensivt briljant på klubblaget, utfører den defensive grovjobben på landslaget med bravur.

Danilo Pereira 7

Er en blanding av playmaker bak spissene, indreløper og kan også havne bredt i banen. Fysisk i stand til å bite fra seg, men litt mindre finslepen enn flere andre offensive på laget.

Nani 8

Har alltid trivdes best, og spilt mest, som ving. Nå er han mer en spiss, og løser også den jobben svært godt. Uforutsigbar og bevegelig. Gjør en fin jobb for laget ved siden av alt han er som individualist.

Cristiano Ronaldo 10

Cristiano Ronaldo er Portugals nøkkelspiller

Ingen i verden har et bredere register av egenskaper enn Ronaldo. Et fysisk unikum og en med følsomt, finstemt teknikk. Uendelig tørst etter å hente en pokal med landslaget. Stått frem når laget hans har behøvd han aller mest. I ferd med å bli komplett.

FRANKRIKE

Hugo Lloris 9

Er nå en absolutt topp, internasjonal keeper. Autoritet i feltet, og mest av alt en eksemplarisk skuddstopper og matchvinner. Eneste minus kan være noen centimeter manglende rekkevidde.

Bacary Sagna 8

Stor rutine fra tøffe kamper. Vært meget god gjennom hele EM. Offensiv trussel hos et lag som ofte trekker inn i banen med kantene, slik at det overlates til backene å true rom bredt og høyt. Stødig defensivt.

Laurent Koscielny 8

Frankrike feiret som islendingene etter at plassen i EM-finalen ble sikret.

Ekstrem på én enkelt egenskap. Og nesten uten klare svakheter. Er en midtstopper som oftere vinner sine dueller fordi han er smart og plasseringssikker mer enn at han er rå fysisk. Trygg med ballen i bena. Samuel Umtiti 7

Blitt et klart førstevalg i midtforsvaret. Unggutten spiller som om han aldri skulle hatt på seg annet enn blå landslagsdrakt. Rolig med ball, og våken i de fleste faser av forsvarsspillet.

Patrice Evra 7

Veteranen har all rutine i verden, og gjør få eller ingen klare feil. Likevel er det merkbart at han nærmer seg karrièreslutt. Har veldig sjelden utgjort noen offensiv trussel. Det hemmer angrepsspillet.

Paul Pogba 9

Ujevn i hele EM. Likevel, det er en grunn til at de største klubbene byr enorme summer for hans signatur. Eller, det er mange grunner til det. Enorm fysikk, et driv med ballen og et tungt tilslag er noen av dem.

Blaise Matuidi 8

29 åringen fra PSG er en løpsmaskin, og tilbakelegger gjerne strekningen dødlinje-dødlinje gjentatte ganger under en kamp. Kan mer enn å løpe, og er på sitt beste kapabel til å skape ubalanse hos motstander.

Moussa Sissoko 7

Fysikk som en kombinasjon mellom en dørvakt og en tikjemper. Vond å møte i duellene, og er god når han tar med seg ballen og setter fart fremover. Vært ujevn og tidvis usynlig. Sjelden avgjørende for laget.

Dimitri Payet 8

Redningsmann og helt for hjemmenasjonen i EM-åpningen. Har utover i EM sett stadig mer sliten og energitom ut. Nesten usynlig i semien før han ble tatt av. Men er alltid en trussel med sitt tilslag på ballen.

Antoine Griezmann 9

Antoine Griezmann er Frankrikes store helt etter to mål mot Tyskland.

Ble matchet klokt og forsiktig til å begynne med. Så overtok han scenen som den største profilen. Kvikke ben, tenker raskt og har briljant teknikk. Nesten umulig å stoppe denne lille raketten. Olivier Giroud 8

Har klare styrker og ditto svakheter. Når laget hans kommer høyt i banen og får slått mange innlegg er han en trussel. Flink til å finne rom inne i boksen, sterk nok til å vinne duellene der. Klare begrensninger, som tempo.

Les mer om

  1. Fotball-EM
  2. Portugals herrelandslag fotball
  3. Frankrikes herrelandslag fotball