Fotball

Han kan sende Huseklepp gratis til Brann

<p>Tal Ben Haim nekter å kappe sin eventyrlige Portsmouth-lønn. Står han på sitt, kan Portsmouth gå konkurs og Erik Huseklepp kan gå gratis til Brann.</p>

Portsmouth's Jamie O'Hara, right, and Tal Ben Haim celebrate after defeating Wolverhampton Wanderers 1-0 in their English Premier League soccer match at the Molineux stadium, Wolverhampton, England, Saturday, Oct. 3, 2009. (AP Photo/Simon Dawson) ** NO INTERNET/MOBILE USAGE WITHOUT FOOTBALL ASSOCIATION PREMIER LEAGUE (FAPL) LICENCE. CALL +44 (0) 20 7864 9121 or EMAIL info@football-datco.com FOR DETAILS ** Scanpix

 • Anders Pamer

Du husker kanskje Ben Haim. Israeleren har spilt for klubber som Bolton, Chelsea og Manchester City, og fikk en heftig kontrakt da han gikk til Portsmouth første gang i 2009. Lokalavisen i Portsmouth, The News, skriver at Ben Haim tjener 36.000 pund (340.000 kroner) på Fratton Park, og da snakker vi om ukelønnen. Portsmouth står i fare for å gå konkurs, og begge de to investorgruppene som er i forhandlinger om å overta klubben og dens formidable gjeldsbyrde har uttalt at en overtagelse er uaktuell med mindre spillerlønningene blir kraftig redusert.

Og, vel, Ben Haim står på sitt. Skal han forlate klubben, har Portsmouth å betale ham det de allerede skylder, samt lønn for den resterende kontraktstiden. Alle forsøk på å få Ben Haim til å redusere sine krav, har hittil vært mislykket. Skal han forlate klubben, er det med to millioner pund (ca 19 millioner kroner) i bagasjen.

For tiden har Portsmouth ti spillere under kontrakt. Disse har kontrakter som forplikter Portsmouth til å betale dem 9,5 millioner pund det neste året. Dersom de nye eierne skal si seg villig til å overta, må lønnsbyrden ned på 5 millioner pund. Det inkluderer nye signeringer. Derfor er Ben Haim-saken helt sentral for klubbens oppnevnte administrator Trevor Birch: Uten at Ben Haim går med på å si fra seg mange millioner kroner, er klubben i reell fare for å gå konkurs. Nå i sommer.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

KOMMER GRATIS?: Erik Huseklepp kan kanskje komme til Brann uten at det koster klubben en krone. Arkivfoto: Ørjan Deisz

— Så enkelt er det

Det er her Erik Huseklepp kommer inn i bildet. Huseklepp vil gjerne spille for Brann, Brann vil gjerne signere ham og Portsmouth vil mer enn gjerne kvitte seg med Huseklepps lønn. Men klubben betalte så sent som i fjor 15 millioner kroner for spilleren, og vil selvsagt ha noe igjen for ham. Brann har ikke et rødt øre å kjøpe spillere for. Skal Huseklepp bli Brann-spiller, er det for tiden eneste synlige alternativet at Portsmouth går konkurs.

Da annulleres alle kontraktene, og 27-åringen kan gå gratis. Samtidig er en situasjon hvor Huseklepp blir gratis et visst sjansespill for Brann. Mer pengesterke klubber kan komme på banen og snappe spilleren.

Uansett jobber Ben Haim for Huseklepp og Brann, og israeleren er ikke alene. Aaron Mokoena har inntatt samme posisjon. Midtstopperen har en klubb hjemme i Sør-Afrika som står klar med en kontrakt. Men dersom Mokoena skal hjem, skal han ha utbetalt lønnen for den resterende kontraktstiden - litt mer enn fem millioner kroner. Evigunge Nwankwo Kanu har nøyaktig samme syn på saken - han slutter gjerne i Portsmouth, men skal ha pengene han har kontraktsfestet krav på.

Trioens steile holdning frustrerer administrator Birch:

- Hvis alle spillerne ser slik på saken, kommer denne klubben til å bli oppløst. Så enkelt er det, sier han til The News, vel vitende om at hvis klubben går ad undas, vil spillerne knapt nok sitte igjen med en penny fra konkursboet.

Birch snakker gjerne med lokalavisen om situasjonen. Administratorens åpenhet er slående, og man behøver ikke å være konspiratorisk anlagt for å spekulere i om motivene hans er å sette ytterligere press på spillerne. I Portsmouth er det naturligvis lite populært at allerede styrtrike fotballspillere heller vil bli enda rikere enn å sørge for at institusjonen Portsmouth Football Club overlever. Men verken Kanu eller Ben Haim bor i Portsmouth. De merker lite til bråket.

Trener med Brann

Erik Huseklepp har naturligvis fått med seg lagkameratenes steile forhandlinger med arbeidsgiveren. Han ønsker ikke å kommentere dette.

— Det er ingen som har tatt kontakt med meg for å forhandle ned lønnen min. Jeg kan ikke kommentere noe rundt dette da. Jeg har selvsagt hørt om at klubben forhandler med andre spillere, men det er en sak mellom dem og klubben.

Huseklepp skal møte på Portsmouth-trening mandag om en drøy uke. Inntil da trener landslagsspilleren med Brann.

 1. Les også

  Clark er ny manager i Birmingham

 2. Les også

  En Brann-helt må byttes mot en annen

 3. Les også

  Huseklepp: - Jeg angrer ikke

Les mer om

 1. Eliteserien

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  Huseklepp: - Jeg angrer ikke

 2. FOTBALL

  Huseklepps klubb nær konkurs

 3. FOTBALL

  Redknapp skal hjelpe Huseklepps Portsmouth

 4. FOTBALL

  Brann og Portsmouth står langt fra hverandre

 5. FOTBALL

  Muntlig enighet om Huseklepp

 6. FOTBALL

  Huseklepp skriver under tirsdag