Tidligere Tromsø-gutt er årets spiller i Russland

Han gikk på skole på Bjerkaker. Nå er Roman Eremenko (28) kåret til Russlands beste spiller.

TOPPKAMP: Her er Roman Eremenko i en duell med Zenit St. Petersburg-spiller Javi Garcia den 5. april. Zenit vant serien foran CSKA Moskva.

TROMSØ/MOSKVA: – Det er selvfølgelig veldig fint å vinne en individuell pris, spesielt fordi vi har store spillere i ligaen som Hulk, Mathieu Valbuena og så videre, sier Eremenko til iTromsø.

Hvorfor har den finske landslagsspilleren en klar link til Tromsø?

Vi spoler tilbake 17 år: Foran 1998-sesongen hentet Tromsø IL Alexei Eremenko fra finske Jaro. I TIL ble han en stor suksess, selv om det ble med den ene sesongen i Nordens Paris.

Hans sønner Alexei jr. og Roman spilte for TIL, mens familien bodde her. De har begge hatt solide karrierer i Fotball-Europa de siste årene – og har en helt bråte med landskamper for Finland.

Les også

Klarer Tromsø-treneren å score fra midtbanen?

Les også

Så lenge må TIL vente på Ruben

Les også

Ødegaard: - Molde-kampen blir en helt vanlig kamp for min del

Varme Tromsø-minner

Lengst har Roman Eremenko nådd. Han er midtbanespiller for CSKA Moskva og ble altså nylig kåret til årets mest verdifulle spiller i Russland etter 13 mål og seks assists sist sesong.

iTromsø fikk kontakt med stjernespilleren via Facebook. Vi måtte selvfølgelig spørre om tiden da han bodde her.

– Jeg har veldig gode minner fra Tromsø. Jeg var 11 år da jeg bodde der og husker at alle barna der elsket å spille fotball. Hver dag etter skolen, spilte vi fotball. Sommeren er virkelig fin i Tromsø, sier Eremenko.

FAMILIEMANN: Her er Roman Eremenko sammen med kona Marika Eremenko.

iTromsø kommuniserer med ham på engelsk, men den finske landslagsspilleren kan også svensk.– Det jeg husker best fra Tromsø er de lyse nettene om sommeren og det totale mørket om vinteren, sier Eremenko med et smil.

Han har Facebook-kontakt med flere av vennene sine fra tiden her.

– Jeg har lenge tenkt på å besøke Tromsø igjen, men jeg har ikke hatt tid. Men jeg kommer definitivt til å besøke Tromsø en gang snart, sier Eremenko.

Spania eller England?

CSKA Moskva ble nummer to i den russiske toppserien og spiller Champions League-kvalik til høsten.

Det blir langt fra hans første kamp i Europas gjeveste turnering. I 2009 spilte han eksempelvis høyreback for Dynamo Kiev mot Barcelona – med Messi og Zlatan i startelleveren – på Camp Nou...

To år senere ble han Finlands dyreste fotballspiller da Rubin Kazan kjøpte ham for 13 millioner euro.

Med dagens eurokurs er det 113 millioner kroner.

Så er spørsmålet om han blir værende i CSKA eller om en annen europeisk storklubb blar opp for 28-åringen.

– Jeg føler meg veldig bra og komfortabel i CSKA, men du vet aldri hva som skjer i fremtiden. Det ville selvfølgelig vært fint å spille for et stort lag i Spania eller England en gang, men akkurat nå er jeg veldig lykkelig i CSKA, sier Eremenko.

Han er født i Moskva, men var bare tre år da pappa Alexei ble hentet til finske Jaro. I 2003 fikk Roman finsk statsborgerskap og valgte å spille for «de tusen sjøers land». Ifølge Wikipedia har han spilt 65 og har fem scoringer for A-landslaget.

I EM-kvaliken er Finland dessverre hektet av. Neste mesterskap, VM, er i Russland i 2018. Eremenko håper å bidra til at Finland kommer seg dit.

– Ja, det ville vært stort å spille i et VM, sier Roman Eremenko.

Konkurranseinstinkt

Håvar Brattli (27) spilte sammen med Roman på TILs ene 1987-lag.

– «Roma», som vi kalte ham, var helt klart et veldig stort talent, sier Brattli til iTromsø.

Han husker en historie veldig godt:

– Laget hadde ingen fast keeper, så under en turnering var det Romans tur å være i mål. Han driblet seg fram fra keeperplass og scoret mål. Vi så helt klart at han var et talent uten like, sier Brattli.

TIDLIGERE TIL-KOMPIS: Håvar Brattli.

Han har ikke kontakt med Eremenko i dag, men de er Facebook-venner. Brattli synes det er artig, men langt fra overraskende, at spilleren har nådd så langt.– Konkurranseinstinktet var enormt stort. Jeg husker en gang at laget hans tapte på trening. Han begynte å gråte og faren måtte trøste ham, forteller Brattli.

– Det skal sies at vi var ganske små (11 år) på den tiden, men han hadde en slik innstilling som gjorde at vi skjønte at det kom til å bli en fantastisk spiller, sier Brattli.

Han synes det er synd at familien ikke ble lenger i Tromsø.

– Om han hadde spilt i TIL i dag, ville ikke klubben vært på 15.-plass. Han er mange klasser over Christian Landu-Landu og Remi Johansen, fastslår Brattli.

TIDLIGERE NABO: Christian Justad Tønsvoll.

Christian Justad Tønsvoll var nærmeste nabo med Roman da han bodde her.– Jeg husker at vi pleide å spille gatefotball på kunstgressbanen på Bjerkaker. Da pleide han å øve på frispark. Han fikk til en utrolig skru på ballen, mens vi andre akkurat hadde lært oss å bruke vrista istedenfor tåskudd, sier Tønsvoll.

Han har av og til kontakt med Eremenko via Facebook og har fulgt med på karrieren hans.

– Det blir jo spennende å se om en europeisk storklubb kjøper ham. Med hans spillestil tror jeg han passer bra i Italia eller Spania, sier Christian Justad Tønsvoll.