Fotball

Søderlund innrømmer: - Nielsen nærmest startplass

Håvard Nielsen eller Alexander Søderlund? Spissplassen er den som volder landslagssjef Per-Mathias Høgmo mest hodebry før møtet med Aserbajdsjan.

Håvard Nielsen kjemper om en startplass på topp for Norge mot Aserbajdsjan.
  • Kjetil Flygind

SANDVIKA (Aftenposten): Både Håvard Nielsen og Alexander Søderlund misbrukte sjansene sine da selvtilliten skulle få en boost mot Estland. Generalprøven før søndagens EM-kvalikkamp borte mot Aserbajdsjan endte i stedet med ettmålstap for Norge.

Med Joshua King ute er det usikkert hvem som får plassen på topp mot Aserbajdsjan. Enten det blir sammen med Tarik Elyounoussi, som har fungert bra sammen med Joshua King før sistnevnte ble skadet i ryggen, eller foran for eksempel en Mats Møller Dæhli eller Martin Ødegaard.

— Har ikke bestemt oss

— Vi er midt i det analysearbeidet nå, og vi har ikke bestemt oss. Vi skal bruke de neste dagene til å se på det, svarte landslagssjef Per-Mathias Høgmo på spørsmål om den ledige spissplassen torsdag.

Les også

Norges spisser sløste - nå vil Gulbrandsen vise seg frem

De fire angriperne (Elyounoussi, Håvard Nielsen, Alexander Søderlund og Fredrik Gulbrandsen) har til sammen scoret 11 mål på landslaget. Tarik Elyounoussi står for ni av dem, Håvard Nielsen to. I 2-1-seieren over Bulgaria for en måned siden scoret begge. Håvard Nielsen ble matchvinner.

— Som spiss kjenner man jo så klart litt på presset. Man vet at man skal score mål når man er spiss, det er liksom jobben. Når man ikke scorer er man heller ikke helt fornøyd, og da får man også høre det. Det er jo sånn at selv om man spiller en bra kamp, men ikke får ballen i mål, så blir det automatisk til at man ikke har spilt en god kamp. Og omvendt. Sånn er det bare, og det er i grunnen helt «fair» det, sier Håvard Nielsen.

Alexander Søderlund på torsdagens pressetreff.

Det er trolig han som er nærmest en startplass søndag. Det mener også Alexander Søderlund. Som fortsatt venter på sitt første landslagsmål.— Jeg har godt en del kamper uten mål på landslaget, og det er kjedelig. Men sånn er det. Man må bare jobbe på. Det er ikke noe annet å gjøre. Jeg for min del kjenner ikke på noe press. Jeg er en utfordrer til den spissplassen, Håvard er nok nærmere å starte enn meg. Jeg har vært mye skadet i år og er ikke på mitt beste. Jeg har mye å gå på, sier Rosenborg-spissen.

Høgmo: - Laget er i enorm utvikling

Landslagssjef Høgmo mener det er jobben i klubbhverdagen som kan påvirke om spissene scorer. Det er fint lite man får gjort med det i løpet av én landslagssamling.

— Det handler om å sette sammen et best mulig lag, det er det vi kan gjøre frem mot kampen på søndag, sier Høgmo til Aftenposten.

På spørsmål om det kan være lurt å droppe «romantikken» i spillet når situasjonen krever det, og Norge trenger mål, sier Høgmo dette:

— Man kan velge å ha litt av begge deler. Samtidig kan vi velge å rendyrke det vi ønsker å få til. Men det som er fascinerende med laget vårt er at det er spillere som er i en enorm utvikling. Og når vi ser på den kompetansen og evnen laget har til å åpne opp et forsvar, så er det den spisskompetansen vi ønsker å bygge oppunder. Da må vi ta det helt ut. For et landslag kan det ta litt tid når vi ikke får jobbet med dette daglig. Men mot Estland så vi tendenser på at måten vi spiller på holder høyt nivå.

Les også

  1. NFF redde for å «bruke opp» Ødegaard

  2. Slik kan Høgmo finne plass til både Dæhli og Ødegaard

Les mer om

  1. Herrelandslaget fotball
  2. Aserbajdsjans herrelandslag fotball