Fotball

«Løvinnene» kapret britenes hjerter – nå nektes de OL-spill

− Det er svært ødeleggende for kvinnefotballen.

De engelske fotballjentene slo ut Norge av fotball-VM.
 • Eirik Løkkemoen Bjerklund

Natt til torsdag røk Englands kvinner ut av semifinalen av fotball-VM i Canada. Et hjerteskjærende selvmål fra Laura Bassett sendte regjerende verdensmester Japan til finalen.

Som det nest beste europeiske laget burde de vært sikret spill i OL i Rio neste år, en turnering som holdes like høyt som VM. I London-OL deltok de som Storbritannia, men nå har fotballforbundene i Wales, Nord-Irland og Skottland satt seg på bakbeina.

Avgjørelsen er tatt fordi de nasjonale forbundene mener slike tiltak på sikt vil være skadelig for deres uavhengighet fra England, skriver Owen Gibson, som er sportskommentator i denengelske avisen The Guardian.

Les også

Fara levde som hjemløs i seks år, i kveld skal hun sende Norge ut av VM

Kelly Simmons, direktør for kvinnefotball i det engelske fotballforbundet (FA) sier til BBC at det er et hardt slag for kvinnefotballen på balløya.

− Det er svært ødeleggende for kvinnefotballen, men jeg tror ikke det er noen vei tilbake nå. Det er forferdelig trist. Ikke bare for spillerne, men også for kvinnefotballen sett under ett. Disse mulighetene for oppmerksomhet kommer sjelden, sier hun til statskringkasteren.

Større interesse enn noensinne

Lucy Bronze avgjorde åttendelsfinalen mot Norge. Her fra semifinalen mot Japan.

Interessen for kvinnelandslaget under VM har vært stor. Kampen mot Norge hadde snaue 2,5 millioner seere, opplyser BBC. Wayne Rooney og David Beckham har vært blant gratulantene i sosiale medier.− Jenter, for en prestasjon. Vi er veldig stolte over prestasjonene og engasjementet deres. Løvinnene våre brøler seg til plass i semifinalen, skrev Beckham på Instagram i etterkant av åttendelsfinaleseieren mot Norge.

Les også

«Der tyskere og spanjoler har med seg hele verktøykassa kommer vi med en hammer og en spiker»

Der tok Norge ledelsen 1-0 ved midtbaneveteranen Solveig Gulbrandsen. Steph Houghton og Lucy Bronze snudde kamper for hvittrøyene, som hevet seg mange hakk i andre omgang. I én time var Norge best, men da sluttsignalet lød fra dommer Esther Staublis fløyte, var England videre.

Fedrene nekter døtrene å spille

Til tross for den økende interessen viser en undersøkelse gjengitt i Guardian at britiske fedre fortsatt er skeptiske til å la døtrene sine entre fotballbanen. 25 prosent mente det var upassende.

− Når jeg trener barn er det alltid oppsiktsvekkende å høre jenter si at voksne har frarådet dem fotball fordi det ikke er passende for dem å spille, forteller Rachel Yankey, som tidligere har spilt for England og Arsenal.

Lysten på mer godt lesestoff? Aftenpostens Odd Inge Aas var på plass i Canada under VM. Maria Thorisdottir fortalte han om oppveksten med en far som landslagstrener i håndball og hvordan det var å endelig legge håndballen på hylla.

 1. Les også

  Kvinnekamper samlet over 50 000 tilskuere. Så ble de forbudt i 50 år.

 2. Les også

  20 år etter VM-gullet er det fortsatt én ting Gro Espeseth angrer på

 3. Les også

  Dommertalentet Fatemeh (22) mener minoritetsjentene trenger hjelp i ung alder

Les mer om

 1. Internasjonal fotball