Fotball

Starts medlemmer diskuterte kvinnesatsing. NFF-leder mener det «virkelig kan sette Sørlandet på kartet»

Under Starts medlemsmøte tirsdag kveld ble en mulig kvinnesatsing diskutert. Heidi Støre i NFF skulle ønske at bredden i kvinnefotballen var større på Sørlandet.

– Hvis Start satser på damene kan det være med å gi kvinnefotballen et løft lokalt, sier seksjonsleder for toppklubbutvikling i Norges Fotballforbund, Heidi Støre. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

 • Jon Berntsen Kåsa

KRISTIANSAND: – Det handler om å gi et tilbud til den andre halvdelen av befolkningen som spiller fotball på Sørlandet. Jeg skulle ønske at bredden i sørlandsområdet var større på kvinnesiden. Hvis Start satser på damene kan det være med å gi kvinnefotballen et løft lokalt, sier seksjonsleder for toppklubbutvikling i Norges Fotballforbund, Heidi Støre.

– Våre medlemmer er positive

Start har fått henvendelser fra Gimletroll og Donn om en mulig felles satsing på kvinnefotballen i Kristiansand. Under Start sitt medlemsmøte tirsdag kveld ble det diskutert om Start skal satse på et kvinnelag. Christopher Langeland, arbeidende styreleder i Start En Drøm, forteller at Start sine medlemmer er positive.

– Våre medlemmer i Start var veldig positive til en damesatsing på Sørlandet. Det er viktig at vi først og fremst kan gi et godt signal om at vi følger med i utviklingen. Start er en viktig bidragsrytter på Sørlandet, og vi vil i alle sammenhenger prøve å gå foran som et godt eksempel, sier Christopher Langeland.

– Våre medlemmer i Start var veldig positive til en damesatsing på Sørlandet. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

11 av 16 klubber i Eliteserien har et damelag. I fjor sommer sa fotballpresidenten i NFF, Terje Svendsen, til VG at det er helt nødvendig for eliteserieklubbene å satse på kvinnefotballen.

– Hvis vi skal henge med i utviklingen i internasjonal kvinnefotball, så må klubbene i Eliteserien satse på kvinnefotball, sa Terje Svendsen til VG.

Les også

Start-spillerne fikk ikke delta på årsmøtet grunnet koronavirus

– Det er helt nødvendig. Hvis vi skal henge med i utviklingen i internasjonal kvinnefotball, så må klubbene i Eliteserien satse på kvinnefotball, har fotballpresident i NFF, Terje Svendsen, sagt til VG. Her sammen med landslagsspiller Maren Mjelde. Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Skal bruke god tid

Langeland i Start sier til Fædrelandsvennen at møtet var for å involvere klubbens medlemmer i det han mener er en viktig strategisk sak for klubben.

– Vi ga våre medlemmer informasjon om hvilke modeller man kan gå for, og hvordan andre klubber har valgt å angripe dette. Vi utfordret medlemmene til å notere ned fordeler og ulemper med å ha et kvinnelag i Start, sier Langeland om hvordan møtet gikk for seg.

Når laget kan være operativt og klare for å spille i gul drakt, kan ikke Langeland svare på. Han vil bruke god tid før Start setter i gang noe.

– Nå er det viktig at klubben bruker god tid på dette. Vi har en stor jobb foran oss på andre områder også, som å prøve å etablere herrelaget i Eliteserien. Vi skal ha en god og konstruktiv dialog med klubbene som ønsker å være med på dette (Donn og Gimletroll jour.anm). Vi vil bruke den tida vi trenger for å lande et oppsett som kan være bærekraftig i framtida, forteller Langeland om når et kvinnelag i Start kan bli en realitet.

Etter Start sitt årsmøte ble det diskutert mulig kvinnesatsing i klubben. Christopher Langeland i Start sier medlemmene er positive. Foto: Steffen Stenersen

Heidi Støre i NFF sier at en satsing på kvinnene virkelig kan sette Sørlandet på kartet.

– Hvis man skal satse på kvinnene, må man gjøre det helhjertet. Man må rett og slett ha et ønske om å lykkes. Det handler om å gi kvinnene tilgang på kompetansen, strukturen og fasilitetene som allerede er etablert i herrefotballen. Veien til å lykkes på kvinnesiden er kortere enn på herresiden. Dette kan markere Sørlandet på fotballkartet, sier den tidligere verdensmesteren i fotball, Heidi Støre, som på 90-tallet briljerte for det norske kvinnelandslaget.

– Vi kan beholde de beste lenger

Midtstopper Martine Mæhle i Gimletroll håper Start kan gjøre som Rosenborg og Trondheims Ørn har gjort i Trondheim, nemlig å slå sammen det beste lokale kvinnelaget sammen med fotballklubben som har best forutsetninger for å lykkes.

– Det å få et samarbeid med Start gjør at enda flere spillere kan fortsette å spille i Kristiansand lenger. Om dette blir framtida, så lover det enda bedre for sørlandsfotballen, sier Gimletroll-spiller Martine Mæhle om en mulig kvinnesatsing i Start.

– Om dette blir framtida, så lover det enda bedre for framtida til jentefotballen på Sørlandet, sier Gimletroll-spiller Martine Mæhle (28) om en mulig kvinnesatsing i Start. Foto: Anders Jensen

Martine Mæhle er spilleren med flest seniorkamper Gimletroll som er Kristiansands beste kvinnelige lag og spiller i 2. divisjon. Det beste laget på Sørlandet er Amazon Grimstad som spiller i 1. divisjon.

– Etter hvert som talenter blir eldre må de spille på toppnivå for å utvikle seg videre, og der må vi sikte oss å være i framtida, sier Mæhle.

– Viktig med en toppklubb å forholde seg til

Før fjorårssesongen ble damelagene til Donn og Gimletroll slått sammen, og skal denne sesongen spille sine hjemmekamper på Sør Arena. Per Christian Osmundsen, daglig leder i Donn, mener det er viktig for kvinnefotballen i byen å få et kvinnelag inn i toppfotballen.

– Det er utrolig viktig for jentene i Kristiansand å ha en toppklubb de kan forholde seg til. Så kan vi i klubbene rundt Start gjøre vårt beste for å utvikle spillere som kan ta en del i den satsingen hvis det blir en realitet, sier Osmundsen.

Les mer om

 1. Fotball
 2. Kristiansand
 3. IK Gimletroll
 4. IK Start

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  Start skal diskutere mulig kvinnesatsing

 2. FOTBALL

  «Start skal inspirere barn og voksne på Sørlandet. Det bør også gjelde for jentene»

 3. FOTBALL

  – For meg kunne vi blitt en del av Brann i morgen

 4. FOTBALL

  RBKs årsmøte har talt: Rosenborg skal satse på kvinnefotball

 5. FOTBALL

  Nå skal Viking satse på kvinnelaget - vil til Toppserien fortest mulig

 6. FOTBALL

  Ønsker kvinnelag i Start fra neste høst