Fotball

Ingen hadde gjort det på tre år – før Ødegaard: – Et mirakel når du spiller i den posisjonen

Martin Ødegaard (20) hylles etter nok en eventyrlig kamp. Spesielt én detalj vekker oppsikt.

Martin Ødegaard har scoret to mål og har én målgivende pasning for Real Sociedad denne sesongen.
 • Viljam Brodahl
  Aftenposten

Den norske 20-åringen har herjet i La Liga så langt denne sesongen. Hans Real Sociedad ligger på annenplass i ligaen, foran storlag som Atlético Madrid og Barcelona.

Torsdag serverte Ødegaard lagkamerat Mikel Oyarzabal en utsøkt pasning i 3–0-seieren over Deportivo Alavés. Det skapte reaksjoner.

 • BAKGRUNN: Ødegaard hylles etter ny praktkamp: «Briljant. For en spiller!»

Men det er spesielt én statistikk flere har lagt merke til. Ødegaard er den første spilleren siden starten av 2016/17-sesongen som har skapt ti sjanser i løpet av én kamp i La Liga, viser tall fra statistikksiden Squawka.

– Spillet hans var bra over hele banen. Han ønsker alltid ballen og spiller den alltid videre på riktig tidspunkt. Han holder ballen i bevegelse og beslutningene er riktige hver gang. Overblikket, berøringene, pasningene. Strålende, skriver den anerkjente fotballskribenten og forfatteren Sid Lowe til sine 444.000 følgere på Twitter.

– Et mirakel

Aftenpostens fotballekspert Lars Tjærnås lar seg begeistre over tallene.

– Det er tall, som uansett hvordan man definerer begrepet målsjanser, er et eventyr hvis du spiller spiss, og et mirakel når du spiller i hans posisjon, sier han.

Han mener Ødegaards involveringer uten ball gjør statistikken enda mer imponerende. Fotballeksperten så selv nordmannens kamp mot Alavés torsdag. Tjærnås synes det er «fantastisk gøy» å følge prestasjonene til Ødegaard den siste tiden.

– Nå er han i ferd med å bli nesten komplett. Han er en spiller som underholder, og en spiller som utgjør en forskjell samtidig. Han setter laget foran seg selv. Det er ikke veldig mange forunt å være akkurat det på et så høyt nivå, sier Tjærnås.

Martin Ødegaard har markert seg i La Liga denne sesongen.

Dette er Ødegaard blitt bedre på

Ødegaard er den eneste spilleren til Real Sociedad som har spilt samtlige minutter denne sesongen. Han står med 540 spilte minutter, etter de seks første seriekampene.

Magnar Kvalvik kommenterte torsdagens kamp for Strive. Han erkjenner at han ikke trodde 20-åringen skulle bli en så viktig brikke i den spanske toppklubben, på så kort tid.

– Det er betryggende å se at han får så mye tillit. Jeg trodde han skulle matches forsiktig. Det beviser at de rangerer ham høyt, sier kommentatoren.

Lars Tjærnås og Magnar Kvalvik lar seg imponere over Martin Ødegaards prestasjoner den siste tiden.

Kvalvik mener Ødegaard har tatt store steg på spesielt tre punkter denne sesongen:

 • Evnen til å involvere seg i kampene. Dersom han ikke involverer seg på 15–20 minutter, tar han selv grep. Han kommer dypere i banen, får mer ballkontakt, og kommer seg inn i kampen.
 • Roen han utviser. Han er aldri stresset og alltid orientert. At han klarer å holde seg så behersket og spiller med lave skuldre på dette nivået imponerer.
 • Fysikken han har opparbeidet. Han har fått mer muskler og har en enorm løpskapasitet. Til tross for at han løper mye, så holder han nivået oppe. Det går ikke utover pasningskvaliteten eller andre ferdigheter.

Les mer om

 1. Martin Ødegaard
 2. Real Sociedad
 3. La Liga
 4. Lars Tjærnås