Fotball

Hissig vepse-sommer

I går ble 124 personer behandlet for vepsestikk under Norway Cup.

Pass på hva du putter i munnen. Vepsen liker de samme matvarene som folk flest.
  • Morten Andersen

En god, varm sommer har gitt ideelle vekstforhold for veps. Nå lokker pølser, is og annen mat til seg tusenvis av de flyvende insektene til Norway Cup.

Tirsdag ble 124 personer behandlet for vepsestikk på Ekebergsletta, melder Norsk Folkehjelp og NIMI.

Til sammenligning var det 40 tilfeller tilsammen under turneringene i 2004 og 2005. ## På matjakt

— Den gode sommeren har gitt perfekte utviklingsmuligheter for vepsen, sier fagsjef og biolog Johan Mattsson i konsulentfirmaet Mycoteam. Han sier det er lite å gjøre med vepseinvasjonen, med unntak av noen enkle forhåndsregler.

— Vepsen er på jakt etter mat, og tiltrekkes av forskjellig matvarer vi har på spisebordet eller i matpakken, sier Mattson.

Søtsaker, frukt og sukkerholdige drikker fungerer som magneter på insektene, men også proteinrik mat som kjøtt og fisk er populær vepsemat.

— Det hjelper å dekke til maten, men når så mange mennesker er samlet på et sted, er det nesten håpløst. Det hjelper ikke å dekke til sin egen mat når sidemannen ikke gjør det.

Spesielt kan åpne søppelkasser og -poser med matrester være et problem.

— Lokk på søppelkasser er en god idé, sier Mattsson.

Ikke slå

I utgangspunktet er ikke vepsen aggressiv, men den kan stikke når den blir stresset og redd. - Vepsen kan sitte på maten, så det gjelder å være litt ekstra oppmerksom, og sjekke maten nøye. Dersom man tar på vepsen, kan den stikke i selvforsvar, sier Mattsson.

Hans råd er å ikke slå og vifte etter vepsen.

— Rolige bevegelser er bedre. En veps som flyr rund i lufta er ikke ute etter å stikke, sier Johan Mattsson.

Normalt er ikke et vepsestikk farlig, selv om det er plagsomt. Enkelte personer kan imidlertid være overfølsome eller allergiske, noe som betyr at et legebesøk er nødvendig. Stikk i munnen kan også være farlig dersom hevelser i slimhinnene gjør det vanskelig å puste.

Informasjonsleder ved Feltsykehuset på Ekebergsletta, Viggo Røstvik, sier til VG Nett at de som har blitt stukket på Ekebergsletta får salve ved postene deres.

— Dersom det uvikler seg, så kjører vi dem til feltsykehuset, sier Røstvik.

Les mer om

  1. Norway Cup