Fotball

- Glad for at jeg slipper å spille i dag

<p>Kamal Saaliti reagerer på at det skal spilles fotballrunde på ettårsdagen etter terrorangrepet mot regjeringskvartalet og Utøya.</p>

kamal Scanpix

 • Simen Waagsether

Det er ett år siden terroren rammet Norge, og over hele landet blir dagen markert med minnegudstjenester, blomsternedleggelser og minnekonserter. Også idretten har tatt hensyn til den spesielle dagen, og Fotballforbundet valgte å endre på kamptidspunktene for søndagens kamper for at de ikke skulle overlappe kveldens minnekonsert på Rådhusplassen i Oslo.

Men ikke alle er enige i avgjørelsen om å gjennomføre kampene på denne dagen.

Etter det adressa.no erfarer, skal det ha vært et ønske blant flere supporterklubber i Norge, at søndagens kamper burde blitt spilt en annen dag. Et forslag som får støtte fra Sandnes Ulf-spiller Kamal Saaliti.

— Du flytter kampene til klokken 16, men jeg ser ikke poenget. Det burde ikke blitt spilt kamper i hele tatt, når det er så mange andre dager de kunne blitt gjennomført. Hadde jeg bestemt, ville det ikke vært kamper i dag, sier Saaliti, som har tatt turen til Oslo for å delta på markeringene.

Saaliti spiller ikke kamp søndag fordi Sandnes Ulfs motstander, Tromsø IL, har spillere som skal spille for Senegal i OL.

- Jeg har en kjæreste som var medlem i AUF og som kjente flere som var på Utøya. Vi skal på en markering sammen med AUF-veteraner og selvfølgelig på konserten senere på kvelden. Jeg er veldig glad for at kampen mot Tromsø ble utsatt. I dag er mye annet viktigere enn fotballen.

NFF har ikke fått reaksjoner

Informasjonsjef i Norges Fotballforbund, Svein Graff, forteller at forbundet brukte lang tid på å diskutere søndagens fotballrunde.

- Vi har hatt en god dialog med kulturministeren og regjeringen om hvorvidt det var riktig å gjennomføre kamper 22. juli. Vi valgte å gjennomføre kampene med noen endringer. Kampene skal bli spilt klokken 16.00, og det vil bli ett minutt stillhet i forkant av alle kampene, sier Graff, som ikke har opplevd noen formelle reaksjoner på avgjørelsen.

— Det har vært noen mail fra enkeltpersoner som har stusset over kampprogrammet, men ikke noen formell klage.

Gro Helen Perjord, som er leder for Stormen, Aalesunds offisielle supporterklubb, er kritisk til at kampene skal spilles søndag, men har ikke gjort et forsøk på å stoppe kampene.

— Vi har diskutert dette i styret, og mener at det burde vært løst på en annen måte, av respekt for denne dagen.

Perjord innrømmer at det skal ha vært prat om en samlet prostest blant supporterklubber i Norge, men sier at det aldri kom på plass noe formelt.

- Det er et tiltak vi sikkert ville støttet, men vi har ikke mottatt noe informasjon rundt dette, sier supporterlederen.

- Ville ha sendt et dårlig signal

Adressa.no har den siste uken vært i kontakt med en rekke supporterklubber, og reaksjonene på en eventuell protest har vært blandet. Talsmann for Klanen, Vålerengas offisielle supporterklubb, er sterk motstander av et slikt tiltak.

- Det ville vært tåpelig om man ikke kunne spilt kamp på den dagen. Vi har ikke diskutert noe slikt hos oss, men slik jeg ser det, ville det gitt et dårlig signal om at han (Anders Behring Breivik) har «vunnet». Det er ille nok at vi har måttet se på trynet hans et helt år på tv, sier Christian Kjellsen.

Kanarifansens leder, Kenneth Kvebek, mener at kampdagen er uheldig.

— Det er jo en spesiell dag, hvor flere kanskje kunne tenkt seg å gjøre noe annet enn å spille fotball.

Tror ikke spillerne vil slite under kampen

Fire eliteseriekamper skal spilles søndag, men selv om Saaliti er skeptisk til at kampene gjennomføres, tror han ikke at spillerne vil ha problemer med å prestere på banen.

- Jeg ville vært klar i dag, men jeg tror det avhenger av hvordan man er berørt. Fotballmiljøet har vært preget i tiden etter terrorangrepet, og under det minuttet med stillhet før kampene i dag, vil nok mange tenke på det som har skjedd. Forhåpentlig forsvinner tankene når kampen er i gang.

- Hva kunne man gjort istedenfor å spille kampene?

— Vi fotballspillere har behov for å være «vanlige» vi også, og dette er en dag for sorg. Jeg er usikker på om fotballen kan bidra til å gjøre denne dagen noe bedre for folk.

Les mer om

 1. Eliteserien

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  Saaliti: - Jeg er lei meg

 2. FOTBALL

  Morten Eriksen kan gjøre comeback mot Viking

 3. FOTBALL

  NFF vil overvære flere kamper i lavere divisjoner

 4. FOTBALL

  Gytkjærs beskjed til kommunen: &laquo;Wake up!&raquo;

 5. SPORT

  NFF trekker homoflagg-forbud etter FIFA-rettelse

 6. FOTBALL

  For Utøya-overlevende Ali (24) ble sørlandsduellen ekstra spesiell: – Fotballdømming er grunnen til at jeg står på beina