Fotball

Drogba ble Chelseas finalehelt nok en gang

<p>Liverpool var centimetere fra å utligne da Didier Drogba pyntet på sin knallstatistikk.</p>

Chelsea's captain John Terry, second left, lifts the FA Cup with teammate Frank Lampard and Didier Drogba, at left after they defeated Liverpool in the English FA Cup Final soccer match at Wembley Stadium in London, Saturday, May 5, 2012. (AP Photo/Tom Hevezi) Foto: Scanpix

  • Christer Sævig

Liverpool's coach Kenny Dalglish (R) reacts after their FA Cup final soccer match against Chelsea at Wembley Stadium in London, May 5, 2012. REUTERS/Phil Noble (BRITAIN - Tags: SPORT SOCCER) Foto: Scanpix

CHELSEA — LIVERPOOL 2-1:

Ramires og Didier Drogba avgjorde FA-cupfinalen mot Liverpool. Spissen stortrives på Wembley og har nå scoret i fire strake finaler, hans tiende mål på Englands landslagsarena. Både Drogba, John Terry og Ashley Cole ble historiske lørdag.

– Fantastisk. Det er dette vi lever for. Andy kom inn for dem og gjorde ting vanskelig for oss, men vi ga alt og greide det, sa Terry.

Liverpool satte inn noen ekstra gir altfor seint, selv om de var centimetre fra å utligne til 2-2 mot slutten.

– Jeg er glad på spillernes vegne. Vi har fått mye kritikk denne sesongen, men de har slått tilbake fra motgangen, sa Chelsea-manger Roberto Di Matteo.

Ramires løp fra forsvaret

Liverpool åpnet kampen nervøst og passivt. Og da de ikke klarte å fange opp ballen på midtbanen, benyttet Chelsea sjansen. Jay Spearing, som hadde en svak finale, misset på ballen, og Mata spilte fri Ramires. Chelseas brasilianer parkerte José Enrique og kom alene mot Pepe Reina.

Den spanske keeperen la seg ned litt tidlig, og Ramires sendte ballen i mål i keeperhjørnet. Urutinert av Liverpools sisteskanse og London-laget hadde fått en drømmestart da 11 minutter var spilt.

Liverpool slet med å etablere spill og trykk på det førende laget. Bevegelser og offensiv vilje var nesten fraværende. Craig Bellamy hadde et farlig skudd, men Branislav Ivanovic blokkerte.

Chelsea hadde stort sett kontroll på finalen i første omgang, uten at noen av lagene skapte store sjanser, det var noe nervøst over laget fra Anfield. Chelsea virket tilfredse.

Carrolls nydelige redusering

Så tok det mer fyr på Wembley. Virkelig fyr. Først gikk Steven Gerrard over ende inne i Chelseas 16-meteren, uten å få noe sympati fra dommer Phil Dowd.

Så var det Didier Drogbas tur. En stikker fra Lampard fant ivorianeren i feltet. Han fikk litt tid med ballen i beina og sendte den mellom beina til Martin Skrtel - 2-0!

For statistikk-synserne var det neppe noen overraskelse. Dorgba har nå scoret mål i Chelseas fire siste FA-cupfinaler her – 10 totalt på Wembley, blant annet i semifinalen mot Tottenham (5-1).

Drogba er den første som har scoret i fire forskjellige finaler i den tradisjonsrike turneringen.

Liverpool kastet innpå Andy Carroll og tok ut Spearing. Det var et smart trekk. Etter 10 minutter på banen vendte han vekk John Terry og banket ballen høyt i målet fra snaut 10 meter. Liverpool-fansen øynet håp, og det samme gjorde de 11 røde spillerne utpå gresset.

For derfra og ut var det Liverpool som kjørte kampen.

Var ballen inne?

Vi nevnte semifinalen mellom Chelsea og Tottenham. Den gang scoret Chelsea et meget tvilsomt mål der ballen aldri var over streken.

Nå ble vi vitne til nok en situasjon som gir tilhengere av videdømming ytterligere bensin til å helle på bålet. For Carroll var svært nær utligning da han stanget inn et innlegg ved bakerste stolpe, Petr Chech fikk en hånd på ballen og slo den opp i tverrliggeren, Carroll jublet, mens Ivanovic klarerte panisk. Men linjedommeren godkjente aldri målet. Til ville protester.

– Noen ganger så får du dem, andre ganger ikke. Dersom dommerne gjorde det riktig, håper jeg de får rosen de fortjener, sa Dalglish om situasjonen.

SÅ NÆR: Andy Carroll trodde han scoret her, men Petr Chech slo ballen opp i tverrliggeren. (foto: scanpix) Til og med TV-bildene var vanskelig å tyde, men det så ut som om hele ballen faktisk aldri var over streken.

– Jeg trodde den var over linjen. De som har sett reprisene vet best, men jeg trodde den var over linjen, sier Andy Carroll til ITV.

— Den var ikke over linjen. Hvis ballen hadde vært inne kunne jeg ikke ha reddet den. Jeg er 100% sikker på at den ikke var inne, og det følte jeg umiddelbart, sa keeperen til samme TV-kanal.

– Helt utrolig. Da han steg til værs så trodde vi det var scoring, sa Terry, som løftet pokalen på tribunen for fjerde gang - også det er historisk hendelse i kapteinsperspektiv.

Til tross for et massivt Liverpool-press, Chelsea holdt unna med nød og neppe og kunne juble for en pokal. Dette var Chelsea fjerde FA-cuptittel på de siste seks sesongen. En skikkelig cupspesialt. Om to uker kan de få mer sølvtøy etter finalen i Mesterligaen mot Bayern München. Dette var Ashley Coles syvende tittel i denne turneringen, tre med Arsenal og fire med Chelsea. Det gjør den engelske venstrebacken historisk.

– Det er helt utrolig. Jeg er veldig ydmyk over hva jeg har oppnådd i FA-cupen og håper det kommer mer, sa Cole.

Liverpool var som natt og dag på Wembley. Startet passivt og feigt, men spilte seg opp etter sidebytte. Dessverre for de røde, kom finspillet først da de lå under 0-2. – Vi var strålende den siste halvtimen, men en kamp varer i 90 minutter. Chelsea var best den første timen, sa Kenny Dalglish.

STAPPET: Det var stor interesse for cupfinalen her hjemme i Norge. Saras Telt i Oslo hadde ikke et ledig sete. (foto: Scanpix)

FAKTA

Flest turnerings-seiere:

11 Manchester U.

10 Arsenal

8 Tottenham

7 Aston Villa, Liverpool og Chelsea

6 Blackburn, Newcastle

5 The Wanderers, West Bromwich, Everton, Manchester C.

Les mer om

  1. Engelsk fotball