Fotball

- Mamma, pappa og alle barna må komme på kamp!

Midtbanesjef Aziz Idris håper å se Kamma-kultur på tribunene under opprykkskampen mot Ranheim.

GLADE GUTTER: Stemningen og selvtilliten i HamKam-troppen er på topp før opprykkskampen, forteller svenske Adebahr og ghanesiske Idris.
  • Martin Næss Kristiansen
PÅ HJEMMEBANE: HamKams Aziz Idris (til venstre) og Viktor Adebahr i leiligheten hjemme på Ridabu dagen derpå etter uavgjortkampen mot Strømmen. Førstkommende søndag avslutter de årets seriespill hjemme på Briskeby mot Ranheim.

RIDABU: - Alle må komme på kamp, oppfordrer midtbanesjef Aziz Idris før opprykkskampen mot Ranheim.

Så gliser han. Midtbanekrigeren har sting og bandasje over det høyre øyet etter en tøff duell i Strømmen-kampen.

Etter å ha blitt lappet sammen, kom Idris tilbake på banen søndag – og scoret et særdeles viktig mål.

– Jeg var litt svimmel da jeg gikk av banen der, men jeg måtte komme inn igjen. For laget mitt, forklarer den glade ghaneseren, som sitter tilbakelent i sofaen på Ridabu med samboer og midtbanekollega Viktor Adebahr dagen derpå.

Inviterer alle til opprykksfest

Idris forsikrer at han er kampklar igjen om seks dager, når en seier i serieavslutningen på Briskeby i beste fall kan gi HamKam direkte opprykk til eliteserien. Der håper han og svenske Adebahr å få godt selskap av fotballidenskapelige hamarsinger.

– Mamma, pappa, barna – og alle barnehagene – må komme på kamp, sier han muntert og ivrig.

Men bak gliset ligger et sterkt ønske om å fylle opp tribunene. Bred støtte på hjemmebane kan bety forskjellen på opprykk eller ikke – til slutt.

– HamKam var et stort lag før, og jeg har inntrykk av at Hamar liker fotball. Derfor vil vi gjerne oppleve et opprykk sammen med alle som heier på oss, sier Idris.

– Selv om det ikke alltid er så mange tilskuere på Briskeby, kan du virkelig føle kulturen i veggene der, synes Adebahr, som forteller at nervene er lagt bort og at alt handler om glede over muligheten som byr seg søndag:

Høyere ambisjoner

– Vi har spilt god fotball en stund nå, og troppen er full av selvtillit. Dette er jo dessuten den artigste delen av sesongen – når alt skal avgjøres, påpeker han.

Idris på sin side fortalte HA da han signerte før sesongen at han fortsatt har ambisjoner om spill på høyere nivå. Det gjelder dem begge.

– Vi har begge spilt gode sesonger i Adeccoligaen, og føler i alle fall at det er realistisk å skulle prestere i Tippeligaen, sier Adebahr.

Har klubbfølelse

Og det ville ikke vært de to imot om den ambisjonen fikk erfares med HamKam. De føler seg lojale overfor klubben, og framholder at opprykksdrømmen ikke bare handler om egen framgang.

– Vi er begge sånn at vi bryr oss om klubben, og klubbfølelsen blir sterkere og sterkere. Dessuten er vi i løpet av sesongen blitt en fantastisk gruppe – ja, et lag, rett og slett.

En del av æren skal trenerteamet Vegard Skogheim og Svein Inge Haagenrud ha, mener de.

– Treningene er fantastiske. Skogheim er en god trener, og Svein Inge er også veldig god på feltet. De utfyller hverandre godt, sier Adebahr.

Stoler på gamleklubben

Nå håper de det grundige arbeidet gjennom en lang sesong skal gi seg utslag i et noe overraskende direkte opprykk søndag. Det vil skje hvis de vinner selv og begge konkurrentene taper sine kamper, eller hvis HamKam går forbi Hødd på målforskjellen, Stabæk samtidig taper hjemme mot seriemester Bodø/Glimt og Hødd spiller uavgjort borte mot Mjøndalen – en kamp Idris vet ikke blir enkel for sunnmøringene og lagkompis Oddbjørn Lies tidligere klubb. Bruntrøyene kjemper fortsatt om kvalikplass og er vanskelige å slå i Nedre Eiker.

– Vi setter vår lit til Mjøndalen, som også er avhengige av oss, hilser Idris til gamleklubben, og sikter til at HamKam-seier mot Ranheim kan føre Mjøndalen forbi trønderne på tabellen.

Spiller for hjemmekamper

Uansett er både Idris og Adebahr fullt klar over at trener Skogheims evige formaninger om å fokusere på egne arbeidsoppgaver blir det viktigste også i serieavslutningen.

– Det er det eneste vi kan gjøre noe med, fastslår Adebahr, som påpeker et annet vesentlig poeng:

– Tredjeplassen vil gi oss to hjemmekamper i kvalifiseringen, noe som vil være en kjempefordel. Med tap, kan vi faktisk havne helt nede på sjetteplass.

– Ja, men tap er ikke et tema, skyter Idris inn. Det virker han fast bestemt på.

Les mer om

  1. Fotball 1. div
  2. Ranheim IL