Fansen har skjemt seg ut, nå var det lagets tur

Russland taper både på og utenfor banen. Slovakia vant 2-1.

MAGISK: Marek Hamsik banket inn 2-0 for Slovakia mot Russland like før pause. Det var en perle av en scoring.
  • Roar Lyngøy

RUSSLAND — SLOVAKIA 1-2

Fotball-EM har så langt vært preget av den elendige oppførselen til deler av Russlands tilhengerskare. Første kampen mot England endte 1-1, men det oppgjøret huskes best for er alle pøblene som gikk amok i Marseille.

Onsdag spilte russerne sin andre EM-kamp, mot Slovakia i Lille. Politiet hadde tydeligvis gjort bedre forberedelser enn i Marseille, selv om det var uroligheter også før kampen i Lille - hovedsaklig mellom russiske og engelske fans.

Perlemål

Russland var favoritter, men kampen mot Slovakia ble en nedtur. Vladimir Weiss ga slovakene ledelsen etter 32 minutter, men mye av æren for målet går til Marek Hamsik som slo en perfekt langpasning som satte det russiske forsvaret sjakk matt. Weiss sto på riktig side av offsidegrensen, og avslutningen var helt perfekt.

Et av EMs aller peneste mål til nå fikk vi like før pause, og denne gang var det Hamsik selv som fikk gleden av å score. Og for et mål: Banens beste spiller vendte av en russer før han banket ballen i mål via stolpen.

2. omgang ble lenge en transportetappe for Slovakia som bare skulle kontrollere inn seieren. Det ble imidlertid ny spenning ti minutter før slutt da Russland reduserte til 1-2 ved innbytter Denis Glusjakov etter et vakkert angrep.

– Jeg er svært stolt over å ha scoret et så flott mål. Dette kan ha åpnet porten til åttedelsfinale for oss, sier Hamsik som ble kåret til kampens spiller.

Flere mål ble det ikke trass i stort russisk press, og med 2-1 står Slovakia med en seier og ett tap så langt i EM, mens Russland er ille ute før siste match mot Wales.

– Det var som om sluttminuttene skulle vare evig, men vi greide det. Mange har tvilt på oss, men vi viste at vi kunne slå Russland, sier Slovakias landslagssjef Jan Kozak.

De andre lagene i gruppe B er England og Wales som møtes i Lens torsdag ettermiddag. Wales vant første kampen sin mot Slovakia, mens England altså spilte uavgjort mot Russland.

Reagerer mot arrestasjoner

Det europeiske fotballforbundet (UEFA) advarte tidligere i uken om at Russland kan bli kastet ut av EM dersom det oppstår mer supporterbråk.

Tirsdag ble 43 russiske fans pågrepet i Frankrike etter bråket som oppsto i forbindelse med England-kampen. Dette er blitt særdeles dårlig mottatt i Moskva. Russlands utenriksminister Sergej Lavrov kaller arrestasjonene for "uakseptabelt".

– Det var en fullstendig uakseptabel hendelse da en buss med over 40 russiske fans ble stanset av politiet, sa Lavrov onsdag.

Lavrov reagerer på at verken den russiske ambassaden eller konsulatet i Marseille ble varslet.