Fotball

Lars Tjærnås: Livet etter Ødegaard ikke Godsets største bekymring

Strømsgodset har mistet et av Europas største talenter, men har fått mye tilbake. Summen av det bør bety stabilitet.

Christopher Lindquis (t.v), Gustav Valsvik, Gustav Wikheim, Iver Fossum og Øyvind Storflor kan gjøre det bra uten Martin Ødegaard, mener Lars Tjærnås. Foto: Digitalsport

 • Lars Tjærnås
  Lars Tjærnås

Overgangen til Martin Ødegaard fikk enorm oppmerksomhet. Vil Godset savne ham? Selvsagt!

Men de vil i mye større grad savne den spilleren han trolig ville blitt i 2015 – mer enn den han var i 2014. Selv om han var en viktig bidragsyter, er det lett å glemme at han brukte store deler av fjoråret til å etablere seg.

Bedre bakover

Uansett: Foran denne sesongen er det først og fremst bakover drammenserne er styrket.

Stopperparet fra gullsesongen 2013 var begge ute store deler av fjoråret. Nå er Jørgen Horn tilbake for fullt, som kaptein og med forlenget kontrakt. Kim André Madsen er også tilbake, men har variert mer i oppkjøringen. Gustav Valsvik, som ble hentet sist sommer, er nå med fra start. Alt dette betyr at Godset på mange måter har reparert ryggraden i laget, som var delvis brukket i fjor.

Lars Tjærnås, fotballekspert

Dessuten er Marius Høibråten fortsatt i fremgang. Han kan også spille back. Det kan være nødvendig, for på backplass har de vært bedre offensivt enn defensivt med Lars Christopher Vilsvik og Mounir Hamoud.Nykommer, franske Florent Hanin har mange av de samme egenskapene. Men i tillegg er venstrebenet hans det Godset har savnet bakfra. Unggutten Christopher Lindquist har imponert i samme rolle gjennom vinteren i en klubb som ikke er redd for å bruke unge spillere.

Bak seg får de en ny, «gammel» mann. Espen Bugge Pettersen er fortsatt blant landets desidert beste keepere i skadefri utgave, og er ingen svekkelse fra i fjor.

Strålende 18-åring

På midtbanen må de enten revitalisere Mohamed Abu, eller sette ham ut. Det er en spissformulert påstand, men i fjor ble han en temposinker mer enn en temposetter i spillet. Han vil få langt større konkurranse nå. Det får han av en skadefri Martin Rønning Ovenstad og en ung Mathias Berg Gjerstrøm, som har imponert mange gjennom vinteren. I tillegg kommer Bassel Jradi, som har brukt tiden godt til å tilvenne seg norsk fotball etter et skuffende 2014. Da har jeg ikke nevnt Iver Fossum. 18-åringen presterte strålende i skyggen av Ødegaard også i fjor, og bør stå foran sitt store gjennombrudd denne sesongen.

Martin Ødegaard er borte siden sist sesong. Foto: NTB scanpix

På topp og på kantene er det mange med stor avstand mellom topp— og bunnivå. Øyvind Storflor, Gustav Wikheim og Flamur Kastrati er alle driblere som kan prege kamper, men samtidig i stand til å være lite synlige, og bidra lite defensivt.Petter Vaagan Moen har rutine og større stabilitet, og tar sannsynligvis høyrekanten, i en fri rolle.

Sterk spissrekke

Marvin Ogunjimi så knallsterk ut i de første kampene i fjor, men "flatet ut". Han må bruke fysikken sin til å markere at 2015 er et steg tilbake mot det talentet han var tidlig i karrièren. Peter Kovacs og Thomas Sørum tilbyr henholdsvis luftstyrke og bakromstrussel som alternativer. Thomas Lehne Olsen har tidvis vært friskest av alle spissene i vinter, men stiller trolig bak i køen.

David Nielsen har fått tid til å sette sitt preg på laget. Han leder en godt organisert klubb, som etter salget av Ødegaard har fått en ytterligere døråpner til mange miljøer, samt penger på bok til å handle, hvis rette spiller blir tilgjengelig.

Strømsgodset blir å regne med i toppen også i 2015. ## Tabelltipset

Tjærnås teller ned

Lars Tjærnås teller ned til eliteseriestart 2. påskedag. Her er hans tabelltips:

1 ...

2 ...

3 ...

4. Strømsgodset

5. Vålerenga

6. Viking

7. Sarpsborg

8. Aalesund

9. Haugesund

10. Lillestrøm

11. Bodø/Glimt

12. Start

13. Tromsø

14. Mjøndalen

15. Stabæk

16. Sandefjord

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt302631103327181
2Molde30202877364162
3Vålerenga301510551331855
4Rosenborg30157850351552
5Kristiansund301212657451248
 • Champions League-kvalifisering
 • Europaliga-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Eliteserien

Flere artikler

 1. FOTBALL
  Publisert:

  - Europeiske klubber med storbud på Godset-spillere

 2. FOTBALL
  Publisert:

  Mål i bøtter og spann da Godset vant igjen

 3. FOTBALL
  Publisert:

  Godset banket Lillestrøm med Deila og Ødegaard på tribunen

 4. FOTBALL
  Publisert:

  Strømsgodset imponerte i første kamp uten Ødegaard

 5. FOTBALL
  Publisert:

  Storflor herjet da Strømsgodset endelig vant

 6. FOTBALL
  Publisert:

  Børufsen inn på Start-laget – Hoff på benken