Fotball

- Jeg ville ikke hatt noen problemer med å sende barna mine til Norway Cup

Her er Oslo-politiets råd til bekymrede fotballforeldre landet rundt.

svp://19745?view=ap
  • Fredrik Saltbones

Stabssjef i Oslo politidistrikt Johan Fredriksen forsøker å berolige bekymrede foreldre etter PSTs offentliggjøring av en potensiell terrortrusselen mot Norge.

Stabssjef Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt. Her fra dagens pressekonferanse.

sosiale medier har flere gitt uttrykk for sin frykt for at Norway Cup kan være et terrormål. Men ingen steder er pekt ut som mer sårbare enn andre, sier politiet.På Oslo-politiets pressekonferanse klokken 14 torsdag, ble stabssjef i Oslo politidistrikt, Johan Fredriksen, spurt om sikkerheten rundt arrangementet på Ekebergsletta i Oslo.

— Ja, send barna

— Der ligger en av de store pedagogiske utfordringene: Når vi snakker om bevæpnede tiltak fra politiet, og det å gi trygghet til mødre og fedre som nå lurer på om de skal sende sønnen eller datteren til dette arrangementet, sier Fredriksen.

Les også

Norway Cup hever beredskapen

— Og det har jeg egentlig svart på allerede: Ja, det skal dere – ut i fra den informasjonen vi sitter på nå. Det er tøft for meg å si det, for den sårbarheten som er i samfunnet hele tiden, kunne slått inn på denne typen arrangement uansett. Nå er vi litt skjerpet, men det fortsatt så uspesifisert og lite håndfast, at Norway Cup ikke er nevnt spesielt.Åpningshowet for Norway Cup starter lørdag kveld. Totalt vil rundt 30.000 deltakere fordelt på 1400 lag fra i overkant av 50 nasjoner være til stede på turngeringen. Generalsekretær for Norway Cup, Frode Kyvåg, sier til Aftenposten at det er politiets ansvar å uttale seg om situasjonen.

- Ville sendt mine barn

Oslo-politiet gir klar beskjed om at de anbefaler alle å bruke Oslo by som vanlig.

— Får vi på et tidspunkt informasjon som tilsier at det blir uforsvarlig å gjennomføre et arrangement, så vil den informasjonen komme frem, sier Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt.

Generalsekretær for Norway Cup, Frode Kyvåg.

I en pressemelding fra Norway Cup, sendt ut i går, sier arrangøren at beredskapen vil bli hevet:— Norway Cup har i alle år hatt et tett og godt samarbeid med Oslo politidistrikt rundt forberedelser og gjennomføring av Norway Cup, og har blant annet utviklet en omfattende beredskapsplan sammen. Basert på den generelle beredskapssituasjonen i Norge har Norway Cup i dag gjennomført et møte med sentral ledelse i Oslo politidistrikt, skriver Norway Cup.

— Norway Cup vil jobbe tett med Politiet rundt den videre planleggingen og gjennomføringen av turneringen, og Oslo politidistrikt bekrefter at de vil iverksette sikkerhetstiltak utover det som allerede er planlagt. Norway Cup forstår at deltakere og andre kan bli urolige av situasjonen men planlegger gjennomføringen videre i tett samarbeid med Oslo politidistrikt og ønsker våre deltakere velkommen til årets turnering, står det i pressemeldingen.

Daglig leder Unni Marie Heltne på Senter for Krisepsykologi mener terrortrusselen lett kan gjøre nordmenn engstelige, men advarer mot overdreven frykt.

- Ikke rart man blir urolig

Spesielt de som i utgangspunktet er engstelig for terror, har sendt barna sine på arrangementer eller tidligere har opplevd traumatiske situasjoner kan bli engstelige på grunn av terrortrusselen, mener Heltne.

– Det er en ny og uvant situasjon for oss. Det er ikke rart at enkelte blir urolige i en slik uoversiktlig situasjon, sier hun til NTB.

Krisepsykologen mener også det er viktig å informere barna om situasjonen. Hun mener barn som regel får med seg slike nyheter, og at det er viktig å forebygge at barn går og engster seg for seg selv eller skremmer opp hverandre.

– På større arrangementer er det viktigste å informere barna tidlig om de sikkerhetstiltak som gjelder der, sier hun. (100% sport/NTB)

Les også

Norway Cup har foreløpig ikke hevet beredskapen

svp://19745?view=ap

Les mer om

  1. Norway Cup