Fotball

Kalvenes: – En kjempeprestasjon om Burnley rykker opp

De ble spådd på nedrykk. Nå har Burnley stø kurs for Premier League.

Sean Dyche, eller Røde Mourinho som han kalles, er i ferd med å lede lille Burnley tilbake til Premier League.
 • Roar Lyngøy

– Jeg tror de klarer det, sier Christian Kalvenes.

Bergenseren var selv med på det sensasjonelle Burnley-opprykket i 2008/2009-sesongen. Da rykket «Clarets» opp via playoff etter å ha endt som nummer 5 i Championship.

Klubben rykket rett ned igjen i 2010. Så kom tre sesonger midt på treet. Foran denne sesongen solgte klubben sin toppscorer Charlie Austin til Queens Park Rangers, og mange spådde at Burnley ville kjempe mot nedrykk.

I stedet er 2013/2014-sesongen blitt en eneste lang opptur. 22 seirer, 13 uavgjorte og kun 4 tap (ett hjemme) er fasit. Målforskjellen 64-33 vitner om et lag som scorer mye og som slipper inn svært lite. Slikt blir det fort opprykk av, og 7 runder før slutt ligger Burnley på den andre direkte opprykksplassen. Ned til QPR på plassen bak er det 9 poeng. Mye skal med andre ord gå galt for at det ikke blir opprykksekstase i Burnley i mai.

– Det har vært en fantastisk sesong fra starten av. Burnley har ikke bare hatt perioder der de har vært gode – de har vært i toppen hele sesongen, påpeker Kalvenes overfor Bergens Tidende.

Store utskiftninger

Christian Kalvenes var selv med på Burnley-opprykk for noen år siden.

Han er overrasket over suksessen.– Brian Laws fikk sparken som manager, det samme gjorde Eddie Howe. Så kom Sean Dyche inn. Ikke bare har de skiftet managere ofte, utskiftningene på spillersiden har også vært enorm. Fra min tid i klubben er det vel bare to-tre spillere igjen, sier Kalvenes.

Suverene Leicester har store økonomiske muskler, så det er ingen overraskelse at de topper Championship. Mer uhørt er det at Burnley har gjort det bedre enn lag som QPR, med velkjente Harry Redknapp i sjefsstolen.

– Fotballen er blitt veldig styrt av økonomi. Mens klubber som QPR henter spillere fra Premier League på fete lønninger, henter Burnley ofte unge spillere fra samme nivå eller lavere divisjoner. De har vært dyktige med signeringene sine, blant annet har de hentet unggutter fra Manchester City som holder et høyt nivå, sier Kalvenes.

Bergenseren har selv lagt opp som fotballspiller, men forteller at han følger nøye med på hvordan det går med gamleklubben. Han kunne godt tenkt seg å vite mer om hvordan nåværende Burnley-manager Sean Dyche jobber.

– Da vi rykket opp var det mye takket være god lagmoral. Dyche er nok en god psykolog, og i tillegg må han være god på å få maksimalt ut av hver spiller, sier Kalvenes.

Røde Mourinho

Dyche kalles ofte for «Røde Mourinho». Han har tidligere uttrykt beundring for to managere som begge har vunnet den gjeveste europacupen to ganger — Brian Clough og Pep Guardiola.

– Som ung fotballspiller var jeg i Nottingham Forest mens Brian Clough var manager. Den gang visste alle i klubben hva som var påkrevd av hver enkelt spiller. Både spillemønsteret og de individuelle kravene var krystallklare og ikke til å misforstå, har Dyche uttalt når han skal fortelle om dagens Burnley-stil.

Den inneholder også et annet viktig element, også det en inspirasjon fra en annen læremester med suksess i den gjeveste europacupen.

– Da Barcelona spilte på sitt beste for to, tre år siden, var alle så opptatt av deres offensive stil og de mange, vellykkede pasningene. Jeg ble mest imponert over måten de presset motstanderne til å gjøre feil straks de selv hadde mistet ballen. Det har jeg prøvd å legge vekt på i Burnley også, og så langt har det fungert godt.

Tempoet og den fysiske kapasiteten er det som har kjennetegnet Burnley.

–  Jeg hadde en prat med hver spiller i troppen før sesongstart der budskapet var krystallklart. Alle måtte sørge for å komme i en fysisk form som ikke sto tilbake for noen.

Dyttet på traktordekk

Kieran Trippier spilte 12 år i Manchester City før han signerte for Burnley i 2012. Han er klar på at det ikke er flaks, men hardt arbeid og en sterk leder som har gitt suksess.

– Vi dro til Cork i Irland i sesongoppkjøringen, og vi gikk ut på feltet og trodde at vi skulle trene. Men da ble vi møtt av svære dekk, på størrelse med traktordekk. Treningen gikk ut på at vi skulle dytte disse dekkene mot hverandre, som en konkurranse. Dette er slikt som man ser i militæret. Det er noe av det hardeste jeg har vært med på, men sjefen gjorde det for å få opp lagånden. Jeg tror treningen gjorde oss til et av de lagene i divisjonen med best fysisk form, sier Trippier til Daily Mail.

Måten Sean Dyche beskrives på gjør at man kan få assosiasjoner til Nottingham Forest-legenden Brian Clough. Man fryktet ham i begynnelsen, men lærte seg etter hvert å respektere og stole på sjefen som var så god til å utnytte det beste i den enkelte.

Sist helg gikk Burnley på sitt første hjemmetap i ligaen på over ett år da Leicester vant 2-0. Laget har også fått en del skadeproblemer i det siste, blant annet er storscorer Sam Vokes ute med en alvorlig kneskade. Men Sean Dyche er klar i sin tale til Lancashire Telegraph:

– Jeg er ikke vant til å stå her og snakke om tap. Det skjer, men det er fantastisk hva disse spillerne får til generelt sett. Vi er sultne og tørste på mer, så enkelt er det.

Fakta Burnley FC

 • Stiftet: 1882
 • Hjemmebane: Turf Moor
 • Kapasitet: 22.546
 • Kallenavn: The Clarets
 • Manager: Sean Dyche
 • Ligamesterskap: 1920/21, 1959/60
 • FA-cup: 1914
 • Spilte i Premier League i 2009/10

Les mer om

 1. Engelsk fotball
 2. Burnley FC
 3. Championship