Fotball

- Da Mourinho fikk vite om telefonsamtalen, startet konflikten som splittet Real Madrid

I kveld møtes José Mourinho og Iker Casillas igjen.

José Mourinho førte Iker Casillas ut i kulden i Real Madrid, og keeperen kom seg aldri tilbake. Nå er Casillas i Porto, og tirsdag kommer Mourinhos Chelsea på besøk.
  • Nicholas Bergh
    Journalist

FØLG DIREKTE FRA TIRSDAG 20.45: PORTO-CHELSEA

— Jeg skal hilse på Casillas før og etter kampen. Ingen flere spørsmål om dette temaet.

José Mourinhos visste hva som kom da han stilte til pressekonferanse før Champions League-kampen mot Porto mandag.

Les også

Ødegaard trente med A-laget før Champions League-avreise

Forholdet mellom Iker Casillas (midten) og José Mourinho (til høyre) skal ha blitt verre og verre. Her avbildes de under en treningsøkt før Champions League-kampen mot Lyon i 2011, sammen med Álvaro Arbeloa (til venstre).

For feiden mellom Mourinho og Iker Casillas utviklet seg til å bli en såpeopera mellom 2011 og 2013.Den spanske avisen El Pais mener det aldri tidligere har vært en konflikt mellom en trener og en keeper som har fått et så tragisk utfall.

En telefonsamtale fra 2011, fra Casillas til Barcelona-profilen Xavi, skulle gjøre at relasjonen ikke sto til å redde. Resultatet ble benkesliting og til slutt Madrid-exit — først for Mourinho, deretter for Casillas.

— Det var uforståelig. Det skyldtes ikke bare sportslige grunner at Casillas var på benken, sier Magnus Kragtorp, leder for Real Madrids norske supporterklubb, til Aftenposten.

Så hva skyldtes isfronten som splittet Real Madrid-fansen i månedsvis? Under følger historien til fotballpersonlighetene som ikke kan fordra hverandre.

Journalistkjæresten skapte mistanke

Sommeren 2010 ankom de begge til Real Madrids treningsleir med nye triumfer i boks. José Mourinho hadde vært hjernen bak Inter Milans trofétrippel sesongen før, mens Iker Casillas var rykende fersk verdensmester etter Spanias triumf i Sør-Afrika.

16. april 2011 - rundt åtte måneder ut i José Mourinhos første Real Madrid-sesong - var nervene i høyspenn rundt Santiago Bernabéu. Barcelona var på besøk - og det var duket for erkerivalenes første møte siden Real Madrid fikk bank med sifrene 0-5 i november året før.

José Mourinho skal ha mistenkt at Iker Casillas røpet lagets hemmeligheter til journalistkjæresten Sara Carbonero. Her gratulerer Carbonero Casillas etter EM-finalen i 2012.

Den aprildagen oppdaget Mourinho til sin forferdelse at Real Madrids lagoppstilling hadde blitt lekket til storavisen Marca.Kampen endte 1-1, men Mourinho var rasende over at noen i laget hadde forrådt ham.

Portugiseren skal ha sett på portugiseren Iker Casillas som hovedmistenkt. Grunnen var det kjølige forholdet mellom dem — og at Casillas' kjæreste Sara Carbonero jobbet som journalist.

Real Madrid-presidenten røpet Casillas-hemmelighet - ble fanget opp av TV-kamera.

- Det var en intens diskusjon

Casillas skal heller ikke ha vært en stor fan av Mourinhos tankesett når det kom til kampene mot Barcelona. Flere bøker og artikler har dokumentert at Mourinho tilnærmet seg oppgjørene som om de var kriger.

Blant knepene skal ha vært å instruere spillerne om å uttale seg om Barcelona i anklagende og fordømmende ordelag, som i et ledd i en strategi for å sette press på dommerne.

Etter de to kontroversielle supercupoppgjørene mellom Barcelona og Real Madrid i 2011, gikk Casillas fullstendig bort fra Mourinho-ordrene.

Keeperen ringte Barcelona-profilen Xavi Hernández, i et forsøk på forsoning, og med et løfte om å oppføre seg bedre i fremtidige rivaloppgjør. Casillas skal også ha snakket med Barcelona-kaptein Carles Puyol og landslagstrener Vicente del Bosque.

I spanske medier ble samtalene trukket frem som et viktig ledd i å redde samholdet innad i det spanske landslaget.

— Det var en intens diskusjon, men det var bra for spansk fotball. Stemningen var for anspent i «el Clàsico»-kampene, fortalte Xavi tre år senere.

Iker Casillas knakk sammen i tårer da han tok farvel med Real Madrid. Les hva han sa her.

Halve stadion buet

Mourinho skal imidlertid ha vært rasende. Portugiseren startet en prosess som ville ende med at Casillas ble helt frosset ut i Real Madrid.

Allerede fem dager etterpå, i vennskapskampen mot Galatasaray i Madrid, var Casillas den eneste spilleren i troppen som ikke fikk spilletid.

Det skulle bli et dårlig omen for Casillas. I 2011-2012-sesongen fikk han imidlertid beholde plassen mellom stengene.

Det var sesongen etter, det siste året til Mourinho i Real Madrid, at nedoverbakken virkelig begynte for Casillas.

I desember ble han vraket til fordel for reservekeeper Antonio Adán. Da han erstattet en skadet Adán i en kamp mot Real Sociedad den sesongen, ble det åpenbart at Santiago Bernabéu-publikummet hadde merket seg konflikten.

Rundt halvparten buet mot Casillas, den andre halvparten jublet for ham: Real Madrid-fansen måtte velge mellom treneren og keeperlegenden.

Stikk på pressekonferanse

Da Casillas pådro seg en håndskade den vinteren, fikk Mourinho endelig viljen sin: Real Madrid hentet en ny keeper, Diego López fra Sevilla.

López ble værende som Mourinhos førstevalg etter at Casillas kom tilbake fra skaden. Vrakingen skal ha gått hardt inn på Casillas. Ifølge den pålitelige spanske avisen El Pais fortalte venner av Casillas at keeperen gikk gjennom en depresjon i denne perioden.

Iker Casillas ble etter hvert andrekeeper bak Diego López (foran).

Mourinho levnet heller ikke mye håp for Casillas, da han på en pressekonferanse den sesongen snakket om spanjolens muligheter for å vinne tilbake plassen.— Akkurat som at Casillas kan si at han foretrekker en annen trener, som Vicente del Bosque eller Manuel Pellegrini, kan jeg si at jeg foretrekker Diego López. Og mens jeg er trener i Real Madrid, vil Diego López bli værende, sa Mourinho.

Mourinho ble spurt om Arsenal-jobben. Her er hans «ertende og avslørende» svar.

- Symbolet på Real Madrid

Mourinho selv skulle imidlertid ikke bli værende mye lenger. I mai 2013 bekreftet Real Madrid at Mourinho var ferdig i klubben, etter en sesong der klubben ble utklasset av Barcelona i serien, og slått av byrival Atlético Madrid i cupfinalen.

Casillas har slitt med å levert på toppnivå siden, og i sommer valgte han å forlate Real Madrid etter 25 år i klubben.

Casillas har imidlertid stadig en stor stjerne blant Real Madrid-fansen, ifølge Magnus Kragtorp i den norske supporterklubben.

Iker Casillas har levert varene etter overgangen til Porto i sommer. Her er han sammen med lagkameratene André André og Yacine Brahimi etter seieren over Benfica tidligere i september.

— For min generasjon (Kragtorp er født i 1986, journ. anm.) er han selve symbolet på Real Madrid. Han har en stor plass i hjertet til mange Real Madrid-supportere, sier Kragtorp.Han tror dessuten Casillas-konflikten var en stor grunn til at Mourinho måtte forlate Real Madrid.

— Det skapte nok uro i garderoben at klubbkapteinen ble benket, konstaterer Kragtorp.

Casillas har imidlertid, etter rapportene, fått en kraftig oppsving etter overgangen til Porto. Tirsdag kveld kan han få en stor revansje mot mannen som dyttet ham ut i kulden, når han skal prøve å holde nullen mot Chelsea.

KILDER: El Pais, El Mundo, AS, Daily Mail, goal.com

Les også

  1. Mourinho: - Jeg er bekymret

  2. Liverpool-legende: - Costa er mer interessert i å slåss enn å score mål

  3. Dette bildet av folkelige Hangeland tar av på internett

  4. Lukaku ble tomålshelt mot sin tidligere klubb

Les mer om

  1. Internasjonal fotball
  2. Champions League
  3. FC Porto