Fotball

Østenstad: - Måten Solbakken opptrer på som agent er problematisk

Vikings tidligere sportsdirektør Egil Østenstad hevder at Jim Solbakken forsøkte å lure Viking for penger.

IKKE RYDDIG: I sin rolle som sportsdirektør i Viking hadde Egil Østenstad en del med Jim Solbakken å gjøre. Helt ryddig synes han ikke Solbakken opptrådte. (arkivfoto)
  • Martin K. Andersen

Etter en lang karriere i britisk fotball kom Egil Østenstad sommeren 2004 hjem til Viking og Stavanger. Etter halvannet år med tjeneste som spiss, la han opp og ble sportsdirektør i klubben. Den stillingen hadde han fra 2006 og fram til han sa den opp i 2011. I løpet av tiden som sportsdirektør var han innimellom i kontakt med Jim Solbakken. Allerede i 2007 uttalte han seg kritisk om Solbakkens involvering i de årlige talentsamlingene for landets beste 14-åringer, som han og kompis Ole Gunnar Solskjær arrangerte i samarbeid med Statoil og Norges Fotballforbund.

— Etter min mening er det helt uholdbart at NFF og et agentselskap samarbeider om en talentsamling. Dette er en svært uheldig kobling med NFF og Solskjærs rolle, sa Østenstad til Aftenbladet.

Han var meget skeptisk til at engelske klubber var på samlingene sammen med Jim Solbakken og speidet på norske unggutter.

Les også

Jim Solbakken beskyldes for dobbeltrolle i overganger

— Opptatt av å unngå formalisering

I det nyeste nummeret av fotballmagasinet Josimar settes søkelyset igjen på Solbakken. Nå for hans påståtte dobbeltrolle som agent både for spiller og selgende klubb, med overgangen til Mame Biram Diouf fra Molde til Manchester United som et eksempel.

Her skal Solbakken ha vært både Molde og Dioufs representant.

Østenstad er en av kildene som er intervjuet i den 17 sider lange artikkelen.

— Jeg har vært i kontakt med Jim i mange sammenhenger, profesjonelt og privat, og opplevde måten han opptrer i rollen som agent som problematisk. Han opptrer muntlig og omtrentlig. Litt kameratslig i tonen. Han er opptatt av ikke å formalisere kontakten med de involverte partene. Alt dette samtidig som han ønsker å diskutere konktrete forhold rundt en spillers kontrakt som betingelser, kontraktslengde, kjøp og salg. Og gjerne få oversendt dette per mail, sier Egil Østenstad til Josimar.

Ubehagelig situasjon

— Jeg opplevde en veldig ubehagelig situasjon for meg personlig som en følge av denne væremåten etter at jeg hadde avsluttet mitt arbeidsforhold med Viking. I forbindelse med overgangen til en spiller fra Viking ble jeg oppringt av styreleder i ASA-et, Geir Solstad, som lurte på om det var slik at jeg hadde forpliktet Viking muntlig til at Jim Solbakken skulle ha en del av overgangssummen for spilleren. Jeg avkreftet dette. Heldigvis var det en så erfaren fotballmann som Geir Solstad som mottok dette «kravet» fra Solbakken og umiddelbart reagerte og tok direkte kontakt for å eventuelt få verifisere dette, forteller Østenstad videre.

Solstad bekrefter historien overfor Nettavisen.

— Det som skjedde, er i grunnen slik Egil beskriver det. Vi fikk et krav fra Jim Solbakken, og han refererte til Egil Østenstad. Da ringte jeg selvsagt til Egil for å sjekke opp det. Han avkreftet at det forelå en slik avtale, sier Solstad.

Josimar skriver også at Solbakken tok kontakt med Viking-spillere og fortalte dem at store klubber var interessert i dem. Når den interessen ikke materialiserte seg, fikk spillerne inntrykk av at Viking ikke ville selge. Det igjen skapte utfordringer i samarbeidet mellom Viking og spillerne.

Overfor Nettavisen slår Solbakken tilbake mot påstandene fra Østenstad.

— Egil Østenstad var ikke i klubben på det tidspunktet spilleren ble solgt. Jeg tror jeg skal kommentere med å si at jeg skjønner at Egil er fryktelig bitter og fortvilet over den dårlige jobben han gjorde og fikk sparken for i Viking. Jeg forundrer meg over kommentaren som kommer fra den kanten, sier Solbakken.

Vi har i kveld vært i kontakt med Egil Østenstad, som ikke ønsker å utdype det han sier i artikkelen til Josimar.

Les mer om

  1. Viking FK