Her er noen Brann-tall som forundrer

Brann skulle utvikle seg offensivt. I stedet er de blitt tettere bak.

BEST BAK: Brann har ikke gått gjennom noen offensiv revolusjon. Fortsatt er det defensive fundamentet Branns klare styrke.
  • Anders Pamer

Brann har brukt mye krefter og mange penger på å utvikle angrepsspillet sitt. Dyre spillere som Gilbert Koomson og Daouda Bamba er kjøpt, spillestilen er lagt om i en kanskje mer spillende retning og resultatene er forbedret.

Hvis man bruker poeng som eneste målestokk, er det jo ikke tvil. Brann er bedre enn i fjor. Mye bedre til og med.

Men ikke offensivt.

For det er noen ganske bemerkelsesverdige tall som bør betraktes:

I 2016 sto bergensduoen Kristoffer Barmen og Fredrik Haugen bak 18 målpoeng (mål og målgivende pasninger). I 2017 forbedret de seg enda mer – til 25.

Hittil i år, etter 23 serierunder, har Barmen og Haugen scoret eller lagt opp til åtte av Branns mål. Til sammen.

Noen av dem har vært rene estetiske nytelser. Som Barmens mål i Haugesund eller som Haugens frispark hjemme mot Start. Men det forandrer ikke faktum: De to indreløperne har ikke levert som i de foregående år. Ikke offensivt.

Det er de ikke alene om. Gilbert Koomson, vingen som kostet Brann rundt fem millioner kroner for sesongen, har kun scoret ett mål.

Peter Orry Larsen har derimot markert seg offensivt. Måløymannen har stort sett operert som innbytter, og har scoret fem mål. Flere enn Barmen, flere enn Haugen.

Les også

Seks grunner til at gulltørste Brann-fans fortsatt kan tro

Mens vi først er inne på hvem som står bak Branns mål – et tema som knapt nok interesserer trener Lars Arne Nilsen – er det verdt å merke seg at Steffen Lie Skålevik ser ut til å bli den første Brann-spissen siden Kim Ojo som kommer til å levere et tosifret antall scoringer. Skålevik står nå med ni mål.

I fjor var ikke Brann i noen form for gullkamp. De falt av lenge før det begynte å tette seg til i toppen (de lå ti poeng bak Rosenborg etter 23 runder). Men de scoret langt flere mål.

Nå står Brann med 35 scoringer. Det er ikke spesielt mange. Det er eksempelvis færre enn Strømsgodset – et lag som står i reell fare for å rykke ned. Det er også langt færre enn Brann hadde på samme tid i fjor. Etter 23 runder i den middelmådige 2017-sesongen, sto Brann med 43 scoringer – åtte flere enn i år.

Det kan ha flere forklaringer.

Men det er mer som tyder på at Brann i år ikke har tatt spesielt store sprang offensivt. Ifølge BTs sjansetelling i hver Brann-kamp skapte laget i fjor 117 sjanser i løpet av de første 23 serierundene.

I år er tallet 109.

Slik sett var altså uttellingen i fjor langt bedre enn i år. Flere sjanser har Brann derimot ikke skapt.

Det er også diskutabelt om Brann er mye bedre defensivt enn i fjor. Men tett er nå engang tett. Brann har ett færre baklengsmål enn på samme tid i fjor, men samtidig må man kunne peke på Branns to kollapser mot Molde. Holder man disse to oppgjørene utenfor, har Brann limt alvorlig igjen defensivt. Det er tross alt bedre å slippe inn fem mål i én kamp enn ett i fem kamper på rad.

Og 21 baklengs på 23 kamper er uansett imponerende.

Den legendariske amerikanske football-treneren Paul «Bear» Bryant uttalte i 1982: «Angrepsspill selger billetter, forsvarsspill vinner titler.» Det gjenstår å se om sitatet har sin gyldighet 36 år senere og på et annet kontinent. Men det er forsvarsspillet som har gjort Brann til et topplag.

Uten at de har solgt spesielt mange billetter.

  • Hør Ballspark-podkasten med Erik Huseklepp:

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt109102992028
2Brann1062221101120
3Tromsø9522118317
4Molde105142415916
5Lillestrøm95131614216
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk