Fotball

Reagerer mot Klaveness-hets: – Skittent og feigt, sier NRK-sjef

Lise Klaveness er Norges første kvinnelige VM-ekspertkommentator. I sosiale medier både hylles og hetses hun.

ENTEN ELLER: Lise Klaveness får mye ros for sin rolle som VM-ekspert på NRK, men hun må også tåle harde og til dels hetsende karakteristikker. Sportssjefen i NRK tar et oppgjør med «nett-trollene».
  • Roar Lyngøy
  • Even Hye Tytlandsvik Barka
    Journalist

«Kjære Lise Klaveness. Du er et irritasjonsmoment og intet mer.»

«Ørene mine blør.»

«Kan noen som har studert kommunikasjonsteknologi lage en knapp som muter kun Lise Klaveness?»

Innleggene er hentet fra Twitter. De er langt fra de mest hetsende innleggene som finnes om NRKs kvinnelige VM-ekspert. Men disse velger vi ikke å viderebringe.

Diskusjonen om Klaveness – som i september starter i jobben som direktør for elitefotball i NFF - er todelt. Du har mange som hyller henne, men majoriteten uttrykker negative følelser.

Les også

– Det er ikke kjønnsdiskriminerende om noen ikke synes jeg er flink til å kommentere. Det er det jo lov å mene.

– Lise stålsatte seg

NRKs sportssjef Egil Sundvor sier at både Klaveness og NRK var forberedt på at det ville komme krasse reaksjoner.

– Lise Klaveness stålsatte seg. Hun har levd med slike reaksjoner gjennom flere år, men hun visste at det ville bli litt større trykk nå. Lise var klar, sier Sundvor.

NRK-sjefen har lest mange av innleggene om Klaveness i sosiale medier.

– På den ene siden er det helt naturlig at det fotballinteresserte publikum har meninger om vårt innhold. Det er helt greit å ha ulike meninger. Men det er fryktelig trist når det beveger seg langt under beltestedet, sier Sundvor.

Les også

Det som skjer i dette rommet, har skapt full forvirring i VM. Her er reglene for når og hvordan videodømming kan brukes.

Han drar sammenligningen med dramaserien «Heimebane», der en kvinne for første gang skulle være hovedtrener for et herrelag i eliteserien.

Les også

«Kvinner skal føde barn, ikke kommentere fotball»

– «Heimebane» eksisterer ikke bare på film. Det er de samme skitne og feige triksene som tas i bruk i den virkelige verden. Innlegg mot Lise Klaveness som er rene personangrep, og ikke går på det faglige, har jeg veldig liten sans for, sier Sundvor.

– Gjør en strålende jobb

Klaveness har brutt en barriere som første kvinnelige ekspert i et herre-VM i fotball. Tidligere er det flere kvinner som har sluttet i andre ekspertjobber på TV fordi det har kommet så mye hets.

Les også

Sverige bommet, bommet og bommet. Så skjøt hærføreren Sverige til himmels etter VAR-drama.

– Verden er i bevegelse. Dessverre er det en del der ute som står på stedet hvil, sier Sundvor.

– Hva tenker du om Klaveness sin VM-innsats så langt?

– Hun gjør en strålende jobb. Lise er kunnskapsrik og god på analyse, sier Sundvor, som er full av lovord om VM-eksperten.

– Lise er en helt fantastisk person. Hun er usedvanlig kunnskapsrik, og har brutt barrierer gang på gang. Lise fortjener hyllest for at hun tar den belastningen, sier NRK-sjefen.

Les også

Hun blir Norges første kvinnelige fotballkommentator

Forberedt faglig og mentalt

Lise Klaveness skriver dette på sms fra Russland:

– Jeg registrerer at det er et visst trykk, men vi får ikke med oss alt her borte. Dagene er intense med reising og kamper hver dag. Jeg gikk til jobben som VM-kommentator med åpne øyne. I forkant av mesterskapet forberedte jeg meg både faglig og mentalt, skriver hun.

Lise Klaveness ruler på TV. Faglig sterk, god analytisk, vel artikulert. Godt valg #nrksport #nrkvm #tommelopp

– Nå er mitt fokus å være mest mulig forberedt til hver kamp slik at vi kan formidle VM på en god måte til folk hjemme i Norge. På fem dager har vi fått være tett på blant annet åpningskampen, Islands bragd over Argentina og Messi, og Brasils stjernegalleri som møtte veggen mot undervurderte Sveits. Jeg vet at jeg er heldig, skriver Klaveness, som er fra Frekhaug nord for Bergen.

– Kvinner må bevise mye mer

Jorid Hovden er professor i idrettssosiologi ved NTNU. Hun har blant annet forsket på likestilling og kjønnsroller i media. Hun sa dette da Bergens Tidende i 2016 skrev at det ville bli kvinnefritt blant eksperter og kommentatorer når eliteserien i fotball startet opp på TV 2.

Les også

TV 2s satsing blottet for kvinner: - De reduseres til verter

– I fotballen er det menn som har hegemoniet, og det gjør at kvinner må bevise mye mer for å bli akseptert. Kvinnene har i utgangspunktet lite makt, tillit eller autoritet, sa professoren.

– Dessverre er det et mønster i fotballen og sportsjournalistikken at man ikke har tillit til kvinners ekspertkunnskaper. Kvinner reduseres til verter der utseende og presentasjon er det viktigste, ikke den faglige innsikten.

Les mer om

  1. Fotball
  2. Lise Klaveness
  3. NRK
  4. Fotball-VM 2018