Stjernen som ikke vil være stjerne

Han har hverken tatovering, ring i øret eller farget hår. Danmarks Christian Eriksen (26) er stjernen som ikke vil være stjerne.

Danmarks Christian Eriksen er Danmarks viktigste spiller i VM. Kan han sikre avansement mot Australia torsdag?
  • Erlend Nesje

MOSKVA: – Jeg har ikke noe behov for oppmerksomhet, sier Danmarks største idrettsstjerne og Nordens beste fotballspiller.

Han glimret ikke i Danmarks 1–0-seier over Peru i Saransk lørdag.

Men alle vet at Danmarks videre vei i VM i stor grad avhenger av hva den offensive midtbanespilleren fra Middelfart på Fyn utretter.

På danskenes vei til fotball-VM i Russland sto han for 11 mål på 12 kamper. Det er formidable tall.

I Premier League forrige sesong hadde han 10 mål og 10 assist for Tottenham.

Men Eriksen er en stille og beskjeden fyr som ikke like å snakke om seg selv.

Christian Eriksen i aksjon mot Peru sist lørdag.

Heller Eriksen enn Neymar

Det er imidlertid nok av andre som liker å snakke om Danmarks playmaker, som med seier mot Australia i Samara torsdag kan sikre avansement fra gruppespillet.

– Fungerer det for Christian, så fungerer det for hele laget. Da vinner vi. Han jobber veldig hardt for laget, mener Danmark-kaptein Simon Kjær.

Irlands landslagssjef Martin O’Neill plasserte Eriksen på samme hylle som Gareth Bale, Eden Hazard, Neymar og Luis Suárez etter at hans lag tapte VM-playoffkampene mot Danmark i november.

– Hvis jeg fikk valget mellom Neymar og Eriksen, ville jeg valgt Eriksen hver eneste dag, kontret den gamle keeperkjempe Peter Schmeichel på Twitter.

Landslagssjef Åge Hareide kunne ikke være noe dårligere.

– Jeg mener han er bedre enn Bale og Hazard. For meg ligger Christian like bak Messi og Ronaldo.

Les også

Åge Hareides fotballeventyr – her er hele historien

Holdt babynyhet skjult i tre døgn

Eriksen trives best i bakgrunnen. Han har ikke behov for å synes. Da 26-åringen ble pappa for første gang midt i VM-oppkjøringen, klarte han å holde den gode nyheten skjult for offentligheten i tre døgn.

Dansken kunne helt klart utnyttet sitt markedspotensial bedre.

Men Eriksen er ikke typen til å farge håret, tatovere kroppen eller gå med ørepynt.

Eller som tidligere storspiller Jamie Redknapp skrev i sin spalte i Daily Mail:

– Christian Eriksen er den mest undervurderte spilleren i Premier League. Han får Harry Kane og Dele Alli til å skinne. Men det er lett å se hvorfor Eriksen ikke får den samme oppmerksomheten som de andre stjerne. Han trenger en tatovering eller dum hårsveis for å havne i rampelyset.

Eriksen er hjernen, servitøren, spilleren med det flotte tilslaget og den ekstreme måleffektiviteten på Danmarks vei til Russland.

Åge Hareide hadde ikke vært i VM uten Eriksen.

Der forgjenger Morten Olsen ikke klarte å få det beste ut av Eriksen, har Hareide trykket på de riktige knappene.

Les også

Her er syv øyeblikk Åge Hareide aldri glemmer

Christian Eriksen i duell med Nederlands Mark van Bommel under VM i Sør-Afrika i 2010.

Har fått en fri rolle

Hareide har gitt Eriksen en friere rolle. Han skulle bli enda mer involvert. Resultat: 16 mål på de siste 18 landskampene.

– De aller beste spillerne har en spesiell fornemmelse av at de vet hvor ballen kommer og hvor den skal. Den evnen har Christian Eriksen. Han ser rommene, han ser pasningsmulighetene for alle andre. Selv om han blir tett markert, og motstanderne forsøker å stenge ham, finner han likevel plassen han trenger. Den evnen er han blitt flinkere og flinkere til å bruke, forklarer Hareide.

– Jeg håper at motspillerne fokuserer på meg, for da vil det være mindre fokus på de andre spillerne på mitt lag. Det er mange hos oss som kan lage mål, jeg er ikke den eneste, mener Eriksen.

På veien til VM scoret Eriksen 11 ganger. Kun Polens Robert Lewandowski (16) og Portugals Cristiano Ronaldo (15) hadde flere.

– Jeg har i alle år forsøkt å spille en avgjørende rolle, men det har lykkes bedre for meg nå enn tidligere. Det er egentlig ikke noen stor forskjell på mitt spill, jeg prøver å gjøre det samme som jeg alltid har gjort: Sende ballen i mål.

Les også

De danske spillerne fikk sjokk da brølet fra Peru kom: – Vi var heldige, innrømmet Hareide etter VM-grøsser.

Debuterte som 18-åring

Som 18-åring var han VMs yngste spiller i Sør-Afrika i 2010. Det ble med totalt 44 minutter som innbytter i kampene mot Nederland og Japan.

– Jeg har en viktigere rolle nå enn den gang. Men det er bare en fotballkamp, det er det samme om det er en VM-kamp eller treningskamp på Brøndby stadion. Vi må bare glemme alt det som er utenom.

Da Eriksen og Danmark ankom basen i Anapa forrige mandag ble han møtt av en russisk gutt på flyplassen. Han hadde en trøye med budskapet «Gi ballen til Eriksen».

– Jeg så den skjorten. Den var morsom. Jeg fikk den faktisk tilsendt samme dag. Det var ikke sant det som sto der, men det var godt kommet på. Gutten hadde god fantasi, lo Eriksen da danske journalistene spurte om den episoden.

Danmark fikk en noe heldig seier mot Peru. Med en ny seier mot Australia i Samara er danskene videre i VM.

Da kan alt skje. I hvert fall når de har Christian Eriksen på laget.