Fotball

Hareide hyller sin landslagselev: - Kan bli like god som Laudrup

Det blir «dansk» gull i Premier League uansett. Åge Hareide er full av lovord om Tottenhams Christian Eriksen.

- Han er en leken gutt som elsker å spille og prate om fotball, sier Åge Hareide om Tottenham-stjernen Christian Eriksen.
 • Espen Hansen
  Aftenposten

— Christian Eriksen er en som gir deg energi. Han er en leken gutt som elsker å spille og prate om fotball. Da vi møttes i London snakket vi fotball i timevis, sier Danmarks norske landslagssjef Åge Hareide.

Her er A-magasinets intervju med Hareide etter at han fikk jobben som dansk landslagssjef.

— Det ser alltid ut som om han har så god tid med ballen. Han treffer med pasningene og er en spiller som treneren alltid kan stole på. Han har ingen ekstrem fysikk, men leverer på klokskap og utførelse, mener TV 2-ekspert Petter Myhre.

Fem poeng bak

Det har tatt litt tid, men nå hylles Christian Eriksen også i England. Dansken er en viktig grunn til at Tottenham kan komme til å snappe ligagullet foran Leicester. Forspranget er fem poeng, og det gjenstår bare fire serierunder.

Åge Hareide mener at Christian Eriksen etterhvert kan havne i noen av Europas aller største klubber - dersom han vil.

— Jeg tør ikke spå, men Tottenham er jo bare en snublefot eller to unna, sier Hariede.- Leicester er fremdeles min favoritt, men det kan faktisk avhenge av hvor lang karantene Jamie Vardy får, forklarer Myhre.

24-årige Christian Eriksen har briljert for London-laget denne sesongen og har nå bare Arsenals Mesut Özil foran seg på statistikken over målgivende pasninger.

Fikk skryt av Cruyff

Nylig avdøde Johan Cruyff var i juryen som i 2011 kåret Christian Eriksen til årets talent i den nederlandske ligaen. Legenden sa dette om midtbanespilleren for fem år siden:

"Jeg elsker ham av hele mitt hjerte. Man kan sammenligne ham med Michael og Brian Laudrup. Bare tiden vil fortelle om han også kommer opp på deres nivå."

Les Barcelonas hyllest og kjærlighet til Johan Cruyff.

Åge Hareide er enig med Cruyff:

— Absolutt. Han er på vei. Han har gått den rette veien, via Ajax-modellen. Han har tatt de rette valgene. Han er en spiller som trener veldig godt, slurver aldri. Det er de spillerne som blir de beste. Han gjør ting riktig både teknisk og taktisk. Rett og slett en fantastisk gutt på alle måter, mener han.

Petter Myhre hyller også Christian Eriksen, men mener det først og fremst er kollektivet i Tottenham som er suksessfaktoren.

Petter Myhre mener at det fremdeles er et stykke opp til i hvert fall Michael Laudrup, men at potensialet er der.For den norsk-danske landslagssjefen Hareide beskriver Eriksen slik:

— Minner om Xavi

— Han har fasettøyne, ser i alle retninger. Han minner meg om Xavi på sitt beste i Barcelona. Han vil ha ballen så mye som mulig, slår åpnende pasninger, ikke på den første bevegelsen, men heller den andre eller tredje. Dessuten arbeider han virkelig hardt. Slik han brukes i Tottenham er også måten vi gjerne vil bruke ham på landslaget også, sier Hariede.

24-åringen, som opprinnelig kommer fra Middelfart på Fyn, har i engelsk presse tidligere fått betegnelsen "luksusspiller", men da Tottenham sist mandag rundspilte Stoke og vant 4-0 var det han som løp mest av alle Spurs-spillerne. Han spilte i tillegg frem til to av scoringene.

Christian Eriksen og Harry Kane jubler etter nok en Tottenham-scoring. Kane er toppscorer i Premier League mens Eriksen har nest flest målgivende pasninger.

Da den engelske avisen The Guardian i fjor skulle kåre verdens 100 beste spillere var ikke Eriksen med på listen.— Han har tidligere vært litt ustabil, akkurat som Tottenham-laget har vært. Nå er både han og laget veldig stabile, mener Åge Hareide som også gleder seg over at det er danske spillere med på begge lagene som kjemper om Premier League-tittelen:

— For første gang på mange år følger jeg virkelig med på avslutningen i Premier League. Jeg synes noen lag, som Chelsea og Manchester United, har mistet litt av glansen. Nå er situasjonen virkelig interessant.

- Stolte på landslaget

Kasper Schmeichel vokter buret for Leicester på en utmerket måte, så «dansk» ligaseier blir det uansett.

— Det er vi veldig stolte over. Det er positivt innad i landslaget og skaper ekstra interesse. De to er på mange måte like som typer, men Schmeichel er kanskje en enda større vinnerskalle enn Eriksen. En «vinnerskalle de-luxe», sier Hareide om keeperkjempen.

Tre av Tottenhams spillere har én gang tidligere kommet bakfra og snappet en ligatittel helt i slutten av sesongen. Eriksen, Jan Vertonghen og Toby Alderweireld splite sammen på Ajax da de på det meste lå 12 poeng bak Twente i 2011. Mesterskapet ble avgjort da lagene møttes i siste kamp.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor Deila, Riise, Leicester og Aston Villa er blant temaene:

 1. Les også

  Wenger bekymret over oppgitte Arsenal-fans

 2. Les også

  Ekspert totalslakter dommeren etter høydramatisk kamp

Les mer om

 1. Engelsk fotball
 2. Åge Hareide
 3. Tottenham Hotspur FC
 4. Leicester City FC