Maktkamp, gigantsummer og Saudi-Arabia: Derfor kan det nye forslaget få store konsekvenser for fotballverdenen

KORT FORKLART: Første gang det ble et tema, var reaksjonene sterke. Nå kommer runde nummer to.

FIFA-president Gianni Infantino møtte Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman på tribunen under fotball-VM i Russland i sommer. De har møttes tre ganger det siste året.
  • Daniel Røed-Johansen
    Daniel Røed-Johansen

Dette har skjedd: Det styrende rådet i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) skal fredag diskutere et forslag om opprettelsen av to fotballturneringer: et VM for klubblag og en ligaturnering for landslag.

Hvorfor det er viktig: Forskjellen mellom de aller rikeste fotballklubbene og resten øker. Hvis forslaget blir en realitet, kan det være et steg på veien mot at de mektigste klubbene bryter ut i en egen superliga.

Forslaget

Det fjerde punktet på agendaen for FIFA-rådets møte i Kigali, Rwanda førstkommende fredag heter «Future of competitions», eller konkurransers fremtid. Videre står det spesifisert «FIFA Club World Cup» og «Nations League».

Det betyr at det igjen blåses liv i forslaget som ble presentert for første gang i mars i år.

Under et tilsvarende møte i den colombianske byen Bogotá formidlet FIFA-president Gianni Infantino det lukrative tilbudet han hadde fått fra en gruppe investorer.

Forslaget innebar to nye turneringer:

  • En internasjonal ligaturnering for landslag, tilsvarende Det europeiske fotballforbundets (UEFA) Nations League, som startet denne høsten.
  • En ny og styrket utgave av klubb-VM, som i dag er en årlig turnering mellom ett lag fra hvert kontinent. I et eventuelt nytt format vil det være en konkurranse med en rekke av verdens største klubber. Det opprinnelige forslaget var å ha det hvert fjerde år, men i FIFAs siste forslag skal det være en årlig turnering, ifølge Associated Press.

Infantino fristet med inntekter på over 200 milliarder kroner. I utgangspunktet løp tilbudet ut etter 60 dager. Men Infantino fikk ikke presset det gjennom før sommerens fotball-VM.

Sterke reaksjoner

At forslaget er tilbake på bordet, betyr at det brygger opp til ny maktkamp.

Sist gang var reaksjonene sterke. Blant annet sa UEFA-president Aleksander Ceferin at han ikke kunne akseptere «at noen som er blindet av ønsket om profitt, vurderer å selge fotballens sjel til mystiske, private investorer».

UEFA er bekymret for at nye FIFA-turneringer vil ramme deres egne. De ønsker ikke at Champions League, deres store melkeku, skal svekkes.

Samtidig er Infantino opptatt av å øke FIFAs inntekter. Han ønsker seg flere inntektskilder enn VM hvert fjerde år.

Neste år er det nytt presidentvalg i FIFA. Der har alle medlemsland én stemme hver. Et av Infantinos valgløfter da han ble valgt i 2016, var økte utbetalinger til samtlige medlemsland.

Det er ikke ventet at nye turneringsformater vil bli endelig bestemt denne uken. Men for at det skal bli noe av etter hvert, blir det viktig for Infantino å samle nok støtte under fredagens møte.

UEFA-president Aleksander Ceferin gikk til angrep på FIFA-president Gianni Infantinos plan.

Store konsekvenser

UEFA og de europeiske fotballigaene var svært skeptiske til FIFA-forslaget før sommeren, men Infantino forsøkte også å påvirke de største klubbene direkte.

Disse skal ikke ha vært like avvisende.

Forslaget kan være et steg på veien mot det mange fotballpolitiske kjennere mener er uunngåelig: en superliga.

Det betyr at en slutt på det tradisjonelle ligasystemet slik vi kjenner det i dag. Med andre ord: Det blir mer av kamper som Manchester United–Real Madrid, mindre av kamper som Liverpool–Cardiff.

Består fotballens fremtid av flere superoppgjør? Her er Real Madrids Gareth Bale i duell med Barcelonas Lionel Messi.

De mektigste mot de mektigste. Så ofte som mulig.

Dette vil følge en utvikling der forskjellen mellom de aller rikeste fotballklubbene og resten av fotballverdenen har økt kraftig.

Saudi-Arabia

Da forslaget først ble presentert, sa Infantino at han ikke kunne røpe identiteten på investorene bak gigantbudet – fordi han hadde skrevet under på en taushetserklæring.

Blant andre New York Times har meldt at investorgruppen ledes av det japanske selskapet SoftBank, men at også Saudi-Arabia spiller en sentral rolle. Dette er ikke bekreftet av FIFA.

Mohammed bin Salman sammen med SoftBanks Masayoshi Son under en konferanse i Riyadh, Saudi-Arabia i fjor.

Men Saudi-Arabia har styrket sin satsing på sport og fotball. Det handler blant annet om en regional maktkamp.

Det siste året har Infantino møtt kronprins Mohammed bin Salman tre ganger og kong Salman én gang.

Saudi-Arabias regime er nå under et kraftig internasjonalt press etter at journalisten Jamal Khashoggi ble drept i Saudi-Arabias konsulat i Tyrkia 2. oktober. Saudi-Arabias mektige kronprins har nektet for å ha noe med drapet å gjøre.