Umulig å vite om Nyland får debuten: - Det er veldig rart

Treneren holder kortene ekstremt tett til brystet før FC Ingolstadts historiske Bundesliga-kamp.

Ørjan Håskjold Nyland tar snart fatt på sin første sesong i en av verdens største fotballigaer.

— Jeg er overbevist over at det er en plan og en tanke bak å hente Ørjan. Så spørs det da om det er en plan som blir iverksatt nå eller om et halvt år, sier tidligere Norges keepertrener Frode Grodås.

I fjor rykket den lille klubben fra München-området opp til den øverste divisjonen i tysk fotball for første gang i løpet av sin 11 år lange historie.

FC Ingolstadt hentet i sommer Norges førstekeeper Ørjan Håskjold Nyland. I morgen spiller laget sin første kamp for sesongen, men det er usikkert om det blir med nordmannen mellom stengene.

— Jeg tror ikke han spiller. Ramazan Özcan har spilt for klubben i fire år og kjenner laget bedre, sier den tyske sportsjournalisten Goffried Sterner i Ingolstadt Nachtrichten.

Trenerens med uvanlig taktikk

Han er den i lokalavisen som følger klubben tettest. Han syns det er tidlig å vurdere hvor godt laget er før sesongstart, men regner som de fleste andre med en kamp for å overleve på toppnivå.

— Jeg tror nok han fikk signaler på at han ville bli satset på, men han kan ikke bare gå og ta plassen, oppsummerte Eurosports Bundesliga-kommentator Eivind Bisgaard Sundet til NTB.

Tidligere toppkeeper Frode Grodås tror Ingolstadt har en plan for Ørjan Nyland.

Foreløpig er det bare én person som vet om Ørjan Nyland får sin Bundesliga-debut mot Mainz: Trener Ralph Hasenhüttl. Han har tidliger gitt uttrykk for at han vil ha to førstekeepere, og at Nyland og Ramazan Özcan vil rullere basert på motstanderen de møter.— Treneren ser at han har to gode keepere som begge kan stå, som er litt forskjellige. Han har Ørjan som en god i feltet og god med beina, og en annen som er god på strek. Nå vet jeg ikke om det kommer til å fungere, sier Grodås, som selv har spilt for Schalke 04 i Tyskland.

Mener Nyland er en bedre keeper

Han kan ikke huske å ha sett en lignende taktikk. Den tyske journalisten Goffried Sterner sier likevel at det på sikt forventes mer enn at Nyland skal rulleres på som keeper.

— Supporterne er veldig fornøyde med Ørjan og forventer at han skal bli nummer én her i Ingolstadt, sier han.

— Ørjans sjanser vil komme. Han gjorde det veldig godt i sesongoppkjøringen, er god én mot én, med ballen og har en god forståelse for spillet, sier journalisten.

Nyland fikk starte da FC Ingolstadt tapte i cupen søndag. Han har spilt i fem av åtte treningskamper i sommer.

— Han er optimistisk og har troa. De to har spilt akkurat like mye så langt. Det er veldig rart. Han har holdt kortene tett til brystet han treneren. Når jeg har pratet med folk rundt i Tyskland, så er det veldig 50/50. Men Ørjan sier det går bra på trening, og jeg har fått gode rapporter, sier Grodås.

Han tror spill for en nedrykkstruet klubb kan passe sisteskansen godt, med mange avslutninger mot seg. Kampbilder han tror passer den tidligere Hødd- og Molde-spilleren godt. Så spørs det om han danker ut Ramazan Özcan.

— Ørjan konkurrerer mot en keeper som har stått en del år. Det er en ok keeper. Jeg mener han ikke har kvalitetene til Ørjan, men det skal likevel litt til å ta over plassen til en etablert keeper, sier han.

Viktig Tarik-sesong

Det finnes to norske målvakter på øverste nivå i Tyskland. I tillegg til Nyland holder Rune Almenning Jarstein til i Hertha Berlin. Så langt har det blitt skuffende tre kamper på over et år for den tidligere landslagskeeperen.

— Jeg har fått gode rapporter og han har hatt en bra sesongoppkjøring, men ideelt settfra mitt ståsted så hadde jeg sett at Rune hadde spilt kamper. Det er begrenset hvor lenge du er aktuell for et landslag uten spilletid, sier han.

INGEN NØKKELSPILLER: Håvard Nordtveit (t.v) kan ikke være trygg på en fast plass i laget til sin toppklubb.

Totalt seks norske spillere holder til i den øverste divisjonen i Tyskland. Landslagskaptein Per Ciljan Skjelbred forventes å få spille mye i hovedstaden. Tarik Elyounoussi og Håvard Nordveit spiller i to klubber som kjemper på øvre halvdel av tabellen.— Det er en ledig plass på midtbanen etter at Christoph Kramer forlot klubben (tilbake i Leverkusen etter lån), men jeg tror Lars Stindl, som kom fra Hannover, er foran ham i køen. Nordtveit er ikke blant lagets viktigst, sier Eivind Bisgaard Sundet til NTB.

Han mener årets sesong blir meget viktig for Tarik Elyounoussi. 20 år gamle Bård Finne fra Bergen kan vente seg en rolle som innbytter.

— Finne kommer nok til å ha omtrent samme rolle som i fjor med en del innhopp, men han er ung og det er et fint sted for ham å være, sier Sundet.