Fotball

«Sverige håpet på en EM-fest, det ble ingenting»

KOMMENTAR: Mens Island overgikk seg selv, falt svenskene igjennom og må reise hjem. Fortjent.

Zlatan Ibrahimvoc fikk ikke den avslutningen han hadde ønsket på Sverige-karrieren. Her går stjernen skuffet av banen. Ved siden sitter Andreas Isaksson (f.h) og Victor Nilsson Lindelöf skuffet på bakken.
  • Ola Bernhus
    Kommentator, Aftenposten

Sverige-Belgia 0-1

Ett poeng og ett mål (et selvmål) på tre kamper. Ingen Zlatan-oppvisning, bare mismot. Sverige håpet på en EM-fest, det ble ingenting.

Men det var ikke mot Belgia at svenskene ødela for seg selv. Det var i åpningskampen mot Irland, der de verken kjempet eller spilte som man kan vente i et EM-sluttspill. Det ble kostbart.

Aftenpostens sportskommentator, Ola Bernhus.

I den tredje gruppekampen hadde svenskene en besk utfordring: Å slå Belgia, ranket nummer to i verden og som hadde vist mot Irland at de har et toppnivå som Sverige ikke er i nærheten av. Vanligvis.

Les også

  1. Sverige utslått av EM: Nedtur for Zlatan i avskjedskampen

  2. Sikret historisk Island-seier på overtid: - Fantastisk å se ballen i nettet

Men i en enkelt kamp kan «vanligvis» strykes, det har vi sett eksempler på i dette EM også. Og psykisk er det lettere å slå nedenfra i tredje EM-kamp (denne kampen må vi vinne for å gå videre) enn å gå til en førstekamp (Irland-flausen) der utgangspunktet var et annet (denne kampen må vi vinne for ikke å ende sist).

Ett skudd

Altså – her hadde vi gode grunner til å vente Sveriges første skudd på mål i dette mesterskapet.

Det kom straks. Uheldigvis for Sverige og Marcus Berg står Thibaut Courtois i Belgia mål, og han reddet skuddet fra fem meter. Synd, naturligvis, men et så tidlig mål ville gi belgierne nesten halvannen time å jage på. Det ville blitt stridt, noen ganger er det bedre om ledermålet kommer senere.

Det var ganske forfriskende å følge svenskene slik de åpnet denne kampen. Forfriskende er ellers ikke et vanlig ord når det svenske landslaget skal beskrives, det har helst dreid seg om Zlatan og hans mindre friske medhjelpere.

Disse medhjelperne hadde i denne kampen mer mot i brøstet, og da ble det lettere for Zlatan også. Å spille rollen som spiss og redningsmann på et lag som fungerer dårlig, er mye vanskeligere enn å gjøre det samme på et overlegent PSG der sjansene kommer i strømmer, noe de to første kampene viste.

Og der lå Sveriges problem, også i denne kampen. For få målsjanser.

Svensk seiersvilje

Spillemessig var Sverige på høyde. På 0-0 var det forsvarlig å håpe på seier, eller: Til å håpe på Zlatan.

Han scoret også, men dommer Felix Bryche syntes svenske støvler svevde for høyt og annullerte på grunn av farlig spill. Det var ikke en opplagt avgjørelse. Men situasjonen startet et svensk trykk som fikk det til å koke i den svenske svingen, dit Sverige angrep. En avslutning fra Andreas Granqvist måtte reddes på målstreken. Men ville trykket føre frem?

Eller var det egentlig uforsvarlig, så farlige som Belgia er på kontring. Og belgierne kom stormende, Romelu Lukaku var stadig i posisjon. Men det var sannelig også Andreas Isaksson, Sveriges briljante keeper.

Men da Radja Naainggolan skjøt fra 20 meter, bare seks minutter før slutt, måtte Isaksson gi tapt. Som hele laget. Men summen er at det svenske laget manglet kapasitet.

Og nå slutter Zlatan, i likhet med veteranen Kim Källström og trener Erik Hamren.

Hør Aftenpodden Sport hvor EM slaktes, kvinnehets diskuteres og norske lags sjanser i Europa vurderes:

Les mer om

  1. Fotball-EM
  2. Zlatan Ibrahimovic
  3. Sveriges herrelandslag fotball