Fotball

Jeg har ikke gitt utrykk for at Norge skal bli et Las Vegas i miniatyr

SUPPORTERBLOGG: Det er ikke hver dag man får respons fra Norges Idrettsforbund (NIF). Så man må nesten komme med et tilsvar. Av den flåsete sorten.

DEN ENESTE ENE: Norsk Tipping. Den eneste spillaktøren i Norge. Med sin base på "trygge og gode" Hedemarken. Foto: NTB Scanpix

  • Tore Asheim

Tore Asheim, Viking-supporter og fotballskribent.

Jeg forventet ikke å få et svar fra Idrettsforbundet på min blogg om avskaffelse av spillemonopolet. Jeg hadde heller ikke tenkt å lese det. All den tid jeg regnet med at det ville være det samme gamle svadaet. Der alt egentlig bunner ut i det gode gamle "won't somebody please think of the children". For jeg gjør åpenbart ikke det i mine utsagn.

NIF: — Flåser vekk seriøs diskusjon

Men det er ikke hver dag en får respons fra NIF, så en må nesten lese og komme med et tilsvar. Av den flåsete sorten.

LES OGSÅ: Norsk Tippings monopol og alle de andre farlige aktørene

LES OGSÅ: NIF: - Vi vil si nei til alle utenlandske spillselskaper

Spillautomater. Den nyere typen. Fra Norsk Tipping. Foto: NTB Scanpix

Jeg bagatelliserer visstnok spillegalskapen de utenlandske djevlene bringer på det norske folk, jeg vil ikke at breddeidretten og andre frivillige organisasjoner skal kunne drive sine virksomheter med bidrag fra Norsk Tipping, og mellom linjene kan en egentlig se at jeg vil ødelegge norsk idrett i tillegg til Røde Kors. Og det norske Blindeforbundet. Kort fortalt ifølge NIF, jeg vil ikke at ungen din skal spille fotball eller bli reddet i fjellet av frivillige.

Lisensordning som tvinger aktørene til å bidra

Sånn sett interessant at jeg aldri snakket om avskaffelse av Norsk Tipping. Sånn sett interessant at jeg snakker om en lisensordning, der eventuelle bookmakere vil bli tvunget til å bidra til norsk idrett om de skal inn på markedet. Slik at en faktisk kan få en andel av det flere av oss legger igjen hos disse.

Fremfor at de går til dem som ren profitt. Og en skal også kunne regulere hvilke spill som kan tilbys. Jeg har faktisk ikke gitt utrykk for at Norge skal bli et Las Vegas i miniatyr, selv om jeg ikkke hadde regnet med å bli tatt til inntekt for noe annet.

Jobber med i stedet for mot

En trekker frem det at flere land blokkerer ymse betting-steder. Disse stedene har samtidig flere lisensierte bookmakere, som f.eks Danmark. De opererer ikke med et totalt statlig monopol på virksomheten.

De jobber med flere av disse bookmakerne, fremfor å jobbe imot dem. Slik det bør være. Slik kan en sikre at penger brukt her også kommer norsk idrett til gode.

Det er interessant å se at de ikke responderer på måten de presset en av våre virkelige store atleter i Mats Zuccarello på. Merkelig det der. De responderer ikke på hvordan atleter som får dårlig støtte fra disse midlene blir truet med utestengelse om de tar imot tiltrengt støtte fra de utenlandske djevlene.

I Norge vet vi alltid best selv

Det er selvsagt ikke spesielt populært når en går i rette mot de etablerte sannhetene ymse norske organisasjoner ønsker å fremstille. Det forstår jeg.

For gudene forby at det faktisk kan komme noe positivt samfunnsmessig ut av det å innføre en lisensordning for andre enn Norsk Tipping. Gudene forby at også disse kan bidra til norsk idrett på en god måte.

I Norge har vi som kjent alltid visst best selv. Det er typisk norsk å være lite inkluderende overfor nye måter å tenke på, være seg spillepolitikk eller nyvinninger i skisporet. Nesten like typisk norsk som å kalle noe typisk norsk.

Begge deler må en etterhvert gi tapt for, spørsmålet er om en vil gjøre det med gode ideer og være i forkant for å maksimere potensialet, eller om en bare skal sette seg på bakbeina og ikke være villig til å høre på løsninger.

Ikke uventet er det kun et blankt nei å høre fra NIF og de andre. Jeg kunne vært enig med dem, men da ville vi begge tatt feil.

Norsk Tippings automater

Så kan en snakke om spilleautomater og at en fikk fjernet flere aktører der. Dette er noe de slår seg på brystet over. Vel. Vi har fremdeles automater, det er bare Norsk Tipping som står for dem.

Trauste og snille Norsk Tipping fra Hamar, så norsk som det går an. Spillegalskap er egentlg helt ok, så lenge pengene går til Norsk Tipping og ikke utenlands. Det blir liksom noe trygt med det da.

Ingen vet hvordan det vil gå

Det er ikke til å stikke under en stol at legalisering av andre bettingselskaper er et komplisert spørsmål. Det blir mye føleri på begge sider. For tingen er, ingen av oss vet egentlig hvordan det vil gå. En bare antar i den ene retningen.

Debatten i sin natur er ekstremt polariserende, og hverken svada fra Norges Idrettsforbund eller flåseri fra min kant gjør saken bedre.

Men, jeg har langt større tro på en industri en regulerer, kontra en industri som en ikke kan regulere. Det er naivt å tro at blokkering vil fungere. En er langt forbi det punktet nå.

Velkommen til 2015, der flesteparten av de som spiller på nett lett vil finne måter å omgå en eventuell blokkering på.

Les også

  1. Derfor sier Idrettsforbundet fortsatt klart nei til utenlandske spillselskaper

  2. Norsk Tippings monopol og alle de andre farlige aktørene

  3. Idrettspresidenten utfordrer Carew og Myhre til TV-debatt

Les mer om

  1. Supporter