Fotball

90 speidere dro til Sverige for å se «nye Zlatan»: - Jeg driter i presset

Fotballekspert tror Alexander Isak (17) kan overgå overgangsrekorden til tidenes svenske fotballspiller.

Alexander Isak kan trolig velge og vrake i klubber når han skal ta steget ut i Europa.
  • Steffen Stenersen

Sverige har lenge vært bortskjemt med sin Zlatan Ibrahimovic. Det råe talentet fra Malmö som tok steget til å bli en av verdens største fotballstjerner.

I Norge har vi i et par år levd på Martin Ødegaard, som tok Norge med storm som 15-åring i 2014, og som tidlig 2015 valgte å gå til Real Madrid. Det etter sigende å ha kunne velge mellom alle storklubber i Europa.

Les også

Bjørgen ble ikke dopingtestet på over et halvt år

Ni mål

Men nå har svenskene en ny stjerne på gang. 17 år gamle Alexander Isak har imponert en hel fotballnasjon gjennom sitt spill i Allsvenskan denne sesongen, og etter at AIK-spilleren hadde scoret to mål mot IFK Norrköping i starten av oktober, spådde fotballekspert Olof Lundh at dette kunne vært starten på noe stort.

— Han kan slå Zlatans overgangsrekord på 82 millioner kroner, mente Lundh den gangen.

Isak har scoret ni mål i sin første sesong på Sveriges øverste nivå. Så godt har han spilt at han har tiltrukket seg interesse fra alle de største klubbene i Europa.

Under kampen mot IFK Göteborg mandag satt det over 90 forskjellige speidere fra europeiske toppklubber på tribunen, skal man tro svenske Expressen. Blant klubbene skal Real Madrid, Bayern München, Borussia Dortmund, Chelsea og Liverpool ha vært

  • Husker du disse sakene?

Les også

  1. Martin Ødegaard (15) setter sensasjonell Europa-rekord

  2. Ødegaard: - 2014 har vært et eventyr for meg

  3. Martin Ødegaard (16) er klar for Real Madrid

— Kjenner ikke press

— Jeg kan bekrefte at vi har blitt kontaktet av lag fra Premier League, La Liga, Bundesliga og Serie A. Det er ingen småklubber vi snakker om, forteller sportssjef Björn Wesström i AIK til Fotbollskanalen, og som ikke vil kommentere hvilke klubber det er snakk om.

Ifølge Expressen hadde Sveriges landslagssjef Janne Andersson 17-åringen oppe til vurdering da siste VM-kvalifiseringstropp skulle tas ut. 17-åringen har, som Martin Ødegaard ble det, blitt superstjerne gjennom å briljere mot sine voksne motstandere.

Presset har blitt såpass stort at klubben har sett seg nødt til å gjøre innskrenkinger på intervjuer og henvendelser fra media. Alle vil ha en bit av svenskenes nye yndling.

Men Isak selv sier han ikke kjenner på presset. I et sjeldent intervju med Expressen i forrige uke fortalte han:

— Jeg kjenner ikke noe press utenfra. Presset som kommer er fra laget. Fra trenerne. Men ikke fra fans og media. Det presset driter jeg i, uttalte Isak.

Les også

Zlatan får tyn i engelske aviser: - Plassen hans på laget kan være i fare

Vil ikke sammenlignes med Zlatan

Han ønsker så lite oppmerksomhet rundt framtiden som mulig. Han spiller i AIK, men forklarer overfor den svenske avisen hva som er viktig for ham når neste steg skal tas:

— Vi har en god plan. Det handler om hvordan jeg skal kunne ta det neste steget. Det er det viktigste. Så skal det kjennes bra, jeg skal trives og det er mange biter som skal på plass. Man kan nevne mange hundre ting for at alt skal være perfekt, men spilletid er viktig når man er ung, sier han.

Isak er født i september 1999, og er med det cirka ni måneder yngre enn Martin Ødegaard. Han har kontrakt med AIK ut 2018, og ble i april den svenske klubbens yngste målscorer noen sinne med sine 16 år og 199 dager. I september fikk han prisen som månedens spiller i Allsvenskan.

Men sammenligningen med Zlatan er han ikke interessert i å prate om:

— Han er en fantastisk spiller. Jeg ser mye fotball, og jeg ser mange av kampene hans. Jeg har fulgt ham gjennom årene, og det er vel det, sier Isak.

Svenske medier meldte tidligere i høst at Zlatan Ibrahimovic skal ha tipset sine gamle klubber PSG og Juventus om det store talentet.

Nå er det få klubber som ikke vet om «Sveriges nye Zlatan».

Les mer om

  1. Internasjonal fotball