Fotball

Øygarden og Mons Ivar Mjelde har rykket ned

Øygarden tapte 0–6 og hadde ingenting å stille opp med da nedrykket til 2. divisjon ble et faktum.

Mons Ivar Mjelde er ferdig som trener for Øygarden etter sesongen. Nå er det klart at han ikke lyktes i å redde klubben. Foto: Ørjan Deisz

  • Øystein Vik

KFUM - ØYGARDEN 6–0

Øygarden stilte opp på kamp på Ekeberg, men de møtte ikke opp, slik man gjerne sier i fotball. KFUM var best i alt. De skjøt i mål fra distanse. De puttet fra kort hold. Og de lekte seg til scoringer.

Til slutt var fasit et 0–6-tap i en kamp Øygarden måtte vinne for å ha et håp om å overleve i 1. divisjon.

Dermed er nedrykket klart, én kamp før sesongslutt.

– Jeg hadde fått en forhåpning om at vi kunne være med og kjempe helt inn, men dette var bare ekstremt skuffende, sier Kurt Fjeld, sportslig leder i Øygarden FK.

Mons Ivar Mjelde kom inn som redningsmann midt i sesongen. Han startet svakt, men klart å få til en sluttspurt med seks kamper uten tap. Før alt raknet på Ekeberg.

– Det var et vanskelig utgangspunkt. Vanskeligere enn mange tror, sier Mjelde.

Han er ekstremt skuffet over måten Øygarden rykket ned på. Etter at noen enkle langskudd gikk inn, raknet laget fullstendig.

– Spillerne visste konsekvensen av det som skjedde og vi sto igjen med et mannskap der noen prøvde mens andre ga opp, sier Mjelde.

– Det ble stygt

Øygarden-spiller Aune Heggebø er ærlig på at laget ikke har levert godt nok til å holde plassen.

– Vi har hatt flere gode perioder. De har imidlertid vært for korte og for sjeldne. Det har ikke vært godt nok, sier Heggebø om Øygarden første sesong. Foto: Bård Bøe

– Det ble stygt på slutten. De tre første målene kom på langskudd, uten at de egentlig skapte sjanser. Derfor synes jeg vi var uheldige, sier Heggebø.

– Etter 3–0-målet raknet vi. Da ble det kaos, sier han.

Mjelde startet svakt som Øygarden-trener, før han klarte å skape håp på Ågotnes. Den rutinerte treneren er godt fornøyd med måten spillerne og laget har utviklet seg på.

Men det ble for lite, for sent.

– I ettertid seg jeg at vi skulle skiftet formasjon tidligere. Og vi har lidd under at spillere som Vegard Skeie og Kristoffer Bidne, som har vært med på å snu dette for oss, kom inn veldig seint, sier Mjelde.

Han peker også på at Øygarden har solgt flere av sine beste spillere.

Mjelde vender nå tilbake til sin vanlige jobb etter sesongen. Han slutter i Øygarden og har ikke noen planer videre når det gjelder trenerkarrieren.

– Hadde jeg vært redd for ettermælet mitt, kunne jeg ikke tatt på meg jobber. Jeg vet hva jeg har fått til, og jeg har sett enkeltspillere utvikle seg voldsomt, sier Mjelde.

Avviser fiasko

Daglig leder Trond Jetmundsen sto på Ekeberg og fulgte kampen. Allerede nå ser han fremover.

– Nå må vi bygge oss opp igjen og komme tilbake sterkere om et år eller to, sier Jetmundsen.

Spørsmålene om hva som har gått galt i Øygarden FKs første år, vil komme. Jetmundsen mener det nye samarbeidsprosjektet har livets rett.

– Jeg har tro på at vi samarbeider på Sotra. Det er veien å gå. Nå må vi få på plass et økonomisk fundament, og vi må bygge en breiere, større og bedre tropp. På sikt må vi klare å ha et Obos-ligalag på øyen, sier Jetmundsen.

– Er Øygarden FK en fiasko?

– Ikke i det hele tatt. Nå begynner vi å få kontroll på ting. Og vi har vist i det siste at vi har vært konkurransedyktige, sier Jetmundsen.

Arven etter Nest-Sotra

Øygarden FK tok over Nest-Sotras plass, og skulle være en ny klubb for den nye kommunen. Fri fra de økonomiske problemene og poengtrekkene som Nest-Sotra var plaget med.

Mange vil trolig stemple Øygarden FK som en fiasko når det ender med nedrykk første året. Fjeld sier han ikke kjenner seg igjen i en slik beskrivelse.

– Legger du godviljen til var det fem-seks spillere igjen fra Nest-Sotra-laget. Det blir ikke riktig å dra den sammenligningen, sier den sportslige lederen.

– Arven fra Nest-Sotra er at det var veldig stor utskifting hvert år. Det er blytungt å jobbe på den måten. Jeg håper vi nå kan finne en bærekraftig måte å bygge klubben på, slik at vi ikke hele tiden må begynne på nytt, sier Fjeld.

Koronaen gjorde forholdene svært vanskelig da et nytt sponsorbudsjett skulle komme i stand, og den nye klubben fikk dårligere råd enn det Nest-Sotra hadde. Dog uten underskudd.

Så startet sesongen. Svakt.

Sparket treneren

Den ferske treneren Bryant Lazaro skulle egentlig være assistent, men fikk hovedansvaret for klubben. Han fikk sparken etter 15 kamper. Da lå laget på kvalikplass.

– Jeg er stolt av mitt arbeid i Øygarden, sa Lazaro til BT.

Mjelde kom inn.

– Vi får aldri vite hvordan det hadde gått om vi ikke hadde skiftet trener. Jeg mener det var riktig at vi gjorde det vi gjorde, sier Fjeld.

Les mer om

  1. Øygarden Fotballklubb