Thorstvedt og Ryerson med i Solbakkens første landslagstropp

De to tidligere Viking-spillerne Kristian Thorstvedt og Julian Ryerson er begge med i troppen til VM-kvalikkampene i mars.

Kristian Thorstvedt i aksjon for «nødlandslaget» i fjor. Nå er han med i Ståle Solbakkens første landslagstropp som Norge-sjef.

Ståle Solbakken tok fredag ut sin første tropp som norsk landslagssjef. Troppen består av hele 31 spillere. Stor usikkerhet knyttet til koronasituasjonen er bakgrunnen for den store troppen.

Norge møter Gibraltar (24. mars), Tyrkia (27. mars) og Montenegro (30. mars) i VM-kvaliken nå i mars.

Solbakken hadde funnet plass til flere spillere med en fortid i Viking eller med tilhørighet i vår region i troppen:

  • Kristian Thorstvedt (21) fra Stavanger spilte i Viking i 2018 og 2019. Etter cupfinalegullet gikk han videre til belgiske Genk. Spilte for «nødlandslaget» i fjor høst.
  • Julian Ryerson (23) fra Lyngdal spilte A-lagsfotball for Viking i årene 2015–2018. Sommeren 2018 ble han solgt til tyske Union Berlin. Spilte for «nødlandslaget» i fjor høst.
  • Marius Lode (28) fra Jæren er en av Eliteseriens beste midtstoppere. Tatt ut i A-landslagstroppen i fjor høst, men fikk ikke spille grunnet smitteutbrudd i troppen. Seriemester med Bodø/Glimt i fjor.
  • Rune Almenning Jarstein (36) spilte i Viking fra 2010–2013. Keeperen er selvskreven i en norsk landslagstropp. Nå har veteranen også gjenerobret plassen på laget i Hertha Berlin. Har 69 A-landskamper.
  • Erling Braut Haaland (20) er bankers på topp for Norge. Jærbuen knuser rekorder i Champions League for Borussia Dortmund og får en svært sentral rolle i Solbakkens nye Norge.
  • Birger Meling (26) spiller fast i franske Nimes. Stavangerkaren gikk gradene i Viking, men ble aldri satset på i klubben og reiste videre. Veien til landslaget gikk via Stabæk og Rosenborg.
  • Leo Østigård (21) var i Viking på lån fra Molde i første halvdel av 2018-sesongen. Er eid av Brighton, men er lånt ut til Coventry på nivå to i England.
Les også

«Det er helt uvirkelig det han holder på med»

Julian Ryerson (t.h.) i aksjon for klubblaget Union Berlin. Den tidligere Viking-spilleren er med i Ståle Solbakkens tropp.

Hengende spiss

Kristian Thorstvedt var ikke overrasket over uttaket.

– Jeg hadde et håp, og det var kjekt å bli tatt ut. Som Ståle Solbakken sa på pressekonferansen, han har tatt ut en stor tropp på grunn av usikkerhet rundt karanteneregler. Derfor var det ikke veldig overraskende at jeg var med, sier Kristian Thorstvedt til Aftenbladet.

Den tidligere Viking-spilleren har prestert bra for klubblaget Genk i Belgia de siste månedene. Der har han spilt i en mer offensiv rolle bak spissen.

– Solbakken sa at han så på meg som en hengende spiss, og at jeg har min spisskompetanse i å komme inn i boksen og score. Jeg gleder meg, sier Thorstvedt.

Solbakken har også valgt seg ny kaptein: Martin Ødegaard overtar med bindet rundt armen etter at Stefan Johansen torsdag ga beskjed om at han gir seg på landslaget.

– Martin har levd et langt liv på øverste nivå i internasjonal fotball allerede. Han synes jeg har vist en evne til å være en lagspiller på og utenfor banen. Men han skal føle seg fri på banen og gjøre det han er best til der. Han er en bunnsolid fyr og godt likt.

– Jeg tror Martin kan være en flott kaptein for Norge i mange år, sier Solbakken.

Les også

Stefan Johansen gir seg på landslaget

Birger Meling er bankers i troppen. Her fra en kamp for Nimes i Frankrike.

Stor usikkerhet

Grunnet usikkerheten rundt de ulike koronarestriksjonene i Europa, kan det gå mot ulike startoppstillinger for Norge i de tre kommende kampene.

– Det er fordi det akkurat nå er veldig uoversiktlig hvem som kan spille hvilke kamper. Det skjer hele tiden små forandringer med det. Det er like mye karantenebestemmelsene etter våre kamper som spiller inn. Dette forandrer seg hele tiden. Dette gjelder veldig mange (nasjoner), sa Solbakken om hvorfor han hadde tatt ut en romslig tropp.

Omar Elabdellaoui kom ikke med i troppen. Han er uaktuell på grunn av øyenskade.

Sander Berge er med i troppen, men han kommer ikke til å spille. Sheffield United-spilleren er i opptrening etter en alvorlig muskelskade.

Ståle Solbakken tok fredag ut sin første tropp som norsk landslagssjef.

Norges tropp

Målvakter:

André Hansen (Rosenborg), Rune Almenning Jarstein (Hertha Berlin), Sten Grytebust (FC København), Kristoffer Klaesson (Vålerenga).

Utespillere:

Birger Meling (Nimes), Haitam Aleesami (Rostov), Martin Linnes (Galatasaray), Jonas Svensson (AZ Alkmaar), Julian Ryerson (Union Berlin), Kristoffer Ajer (Celtic), Stefan Strandberg (Ural), Ruben Gabrielsen (Toulouse), Stian Gregersen (Molde), Marius Lode (Bodø/Glimt), Leo Østigård (Coventry), Fredrik Midtsjø (AZ Alkmaar), Mathias Normann (Rostov), Morten Thorsby (Sampdoria), Iver Fossum (AaB), Patrick Berg (Bodø/Glimt), Martin Ødegaard (Arsenal), Sander Berge (Sheffield United), Mohamed Elyounoussi (Celtic), Jens Petter Hauge (Milan), Mats Møller Dæhli (Nürnberg), Erling Braut Haaland (Borussia Dortmund), Alexander Sørloth (RB Leipzig), Joshua King (Everton), Jørgen Strand Larsen (Groningen), Kristian Thorstvedt (Genk), Tokmac Nguen (Ferencváros).

Norges landskamper i 2021

24/3: Gibraltar – Norge

27/3: Norge – Tyrkia (spilles i Spania)

30/3: Montenegro – Norge

1/9: Norge – Nederland

4/9: Latvia – Norge

7/9: Norge – Gibraltar

8/10: Tyrkia – Norge

11/10: Norge – Montenegro

13/11: Norge – Latvia

16/11: Nederland – Norge

* I tillegg ligger det an til landskamper i forkant av EM-sluttspillet til sommeren. Der deltar ikke Norge.

(Aftenbladet/NTB)