Tysklands «ukjente» helt Robin Gosens herjet med Portugal: – En kveld jeg aldri vil glemme

(Portugal – Tyskland 2–4) Han forlot Tyskland for å lykkes og fikk ikke landslagsdebuten før i fjor. Men i den stjernespekkede duellen mellom Portugal og Tyskland var det Robin Gosens (27) som stjal showet.

– Du kan gjerne klype meg. Selv da vil jeg ikke tro det, sier Gosens til ARD etter kampen.

– Seieren betyr alt for meg. Det er helt avgjørende for veien videre i mesterskapet. Dette var ubeskrivelig og en kveld jeg aldri vil glemme, sier Gosens, som kaller det «en drøm som gikk i oppfyllelse».

Én vakker, men annullert scoring, to målgivende pasninger og en nettkjenning er fasit for Tysklands relativt ukjente vingback etter storkampen mot Portugal. Gosens var involvert i bortimot alt «Die Mannschaft» tok for seg. Han spurtet opp og ned venstresiden og var en konstant trussel offensivt.

– Vi greide ikke å holde dem unna. Spillerne kom ikke oppi. Jeg er ansvarlig for dette, sier Portugal-trener Fernando Santos på pressekonferansen etter kampen.

Portugal-sjefen tørket svette av pannen etter å ha sluppet inn fire mål i samme kamp for første gang siden han overtok landslaget høsten 2014. Tre ganger på de syv årene – mot Ungarn i forrige EM, mot Spania i Russland-VM og mot Sverige i en privatkamp – har lagets hans sluppet inn tre mål.

Men det var før møtet med Robin Gosens i München lørdag kveld. Vingbacken ble kåret til banens beste av UEFA og omtalt som «vår beste mann» av storavisen Bild. Ifølge Tysklands landslagstrener Joachim Löw var det ingen tilfeldighet at Gosens var mye involvert:

– Dette var planen. De måtte være en større trussel enn i den større kampen. Vi visste Portugal hadde utfordringer i forsvar, og da la vi oss høyere, sier han etter kampen.

Kanskje ikke så overraskende for dem som følger italiensk fotball: I 2019/20-sesongen scoret han ni mål som forsvarsspiller for Bergamo-klubben Atalanta.

Men veien dit var ikke enkel for 27-åringen.

– Han er veldig åpenhjertig, aktiv, glad i å prate, og har et godt forhold til andre spillerne. Han er litt som han spiller: Veldig tydelig, veldig direkte, veldig dedikert. Han kjemper for det som betyr noe for ham, sier Löw om kampens store spiller.

Fikk Ronaldo-nei

Gosens forlot tysk fotball tidlig for å prøve seg i nederlandske Vitesse. Han ble sendt på lån til nivå to-klubben Dordrecht, før turen gikk videre til Heracles Almelo. Etter to år der, ble han hentet til Atalanta.

Der har han siden ved flere anledninger fått bryne seg på Cristiano Ronaldo. Og i dag, mot Portugal, fikk han kanskje en slags «revansj» mot portugiseren: Etter en kamp mot Juventus i Coppa Italia spurte Gosens Ronaldo om å bytte drakt etter kampen. I sin egen biografi har Gosens fortalt at Ronaldo sa nei.

– Han så ikke engang på meg, sa Gosens, som fortalte at han følte seg «liten».

Mot Portugal var han imidlertid en gigant.

BANENS BESTE: Robin Gosens spilte bare 62 minutter, men ble likevel banens beste mot Portugal. Hans 8.7 av 10 gir delt 5. plass i beste prestasjon i EM.

Grafikk: www.sofascore.com

«Forårsaket» to selvmål

Gosens må ta en del av æren for at Portugal ble den første europeiske nasjonen i de store mesterskapenes historie (EM og VM) som scorer to selvmål i samme kamp. Først var Ruben Dias uheldig da han satte et Gosens-innlegg i eget nett. Bare tre minutter senere scoret Raphaël Guerreiro kampens – og omgangens – andre selvmål. Igjen var Gosens involvert, men denne gangen var han tredje sist på ballen.

De to selvmålene banet vei for at tyskere i seiersnød triumferte.

Tyskerne vet alt om selvmål etter sin EM-åpning: Mats Hummels’ scoring feil vei kostet dem poengene i åpningskampen, og «Die Mannschaft» er ifølge statistikkleverandøren Opta det første laget i EM-historien som har fått selvmål både for og mot i samme turnering.

Etter tapet for Frankrike trengte Tyskland tre poeng mot Portugal for å holde liv i håpet om å avansere fra «dødens gruppe». Joachim Löw startet kampen med de samme elleve som tapte for Frankrike med håp om at de ville være revansjelystne, og det så virkelig slik ut.

Tyskerne gikk nemlig rett i strupen på Portugal, og bare etter få minutter lå ballen i mål. Joshua Kimmich svingte ballen inn mot Serge Gnabry, som ikke nådde frem. Men bakerst i feltet lurte vingbacken Robin Gosens, som kastet seg i lufta og på elegant vis saksesparket inn ledermålet. Atalanta-spilleren spurtet ut mot hjørneflagget og jublet hemningsløst mens lagkameratene strømmet til, før scoringen ble annullert for en offside på Gnabry.

SAKSESPARKET: Her måker Robin Gosens inn scoringen som senere ble annullert for offside.

Nærmer seg utrolig rekord

Den annullerte scoringen la imidlertid ingen demper på det tyske energinivået. Portugal hadde mer enn nok med å komme seg ut av egen halvdel, men det var portugiserne som tok første stikk – mot spillets gang.

Cristiano Ronaldo var nede i egen 16-meter og stanget unna en corner. Klareringen havnet hos Bernardo Silva, som fant Diogo Jota. Ale med med Manuel Neuer spilte han uselvisk til sin høyre, der Ronaldo kom spurtende fra sin egen 16-meter. EMs målkonge bredsidet enkelt inn sitt 107. landslagsmål.

Nå er han bare to unna Ali Daeis rekord som tidenes mestscorende landslagsspiller.

RONALDO I 107: Cristiano Ronaldo er bare to mål unna å tangere rekorden som tidenes mestscorende landslagsspiller.

Da var det et lite skifte på gang: Plutselig var det Portugal som kjørte kampen og skapte sjanser, men tyskerne slo altså knallhardt tilbake. Etter de to selvmålene til Dias og Guerreiro så de seg aldri tilbake. Kai Havertz løp inn 3–1 etter innlegg fra Gosens, før Gosens selv inntok rollen som avslutter. Kimmich løftet ballen mot bakerste stolpe til sin vingback-kollega som enkelt nikket ballen i mål.

Diogo Jota reduserte til 2–4, som også ble sluttresultatet.

Nå venter en spennende gruppefinale i gruppe F: Portugal skal møte regjerende verdensmester Frankrike, mens Tyskland skal ha gode muligheter mot gruppens antatt enkleste motstander Ungarn. Det blir imidlertid ikke nødvendigvis enkelt: De holdt nullen mot Portugal før de raknet (og vel så det) etter 85 minutter, og tidligere lørdag holdt de Frankrike til 1–1.