Britisk storavis har besøkt Claus Lundekvam: – I dag føler jeg meg privilegert og glad

Store rusproblemer holdt på å ta livet av ham. Nå sier 45-åringen at han har fått en tilværelse som han er fornøyd med.

ÅPENHJERTIG: Claus Lundekvam forteller om sitt gamle og nye liv til den britiske storavisen The Telegraph, som har møtt den tidligere Premier League-spilleren i Bergen. Til BT sier Lundekvam at han har vært rusfri i tre år. Bildet er fra boklanseringen i 2015.
  • Roar Lyngøy
    Roar Lyngøy

Den britiske storavisen The Telegraph har fredag et stort intervju med den tidligere Southampton-stopperen Claus Lundekvam, som de har møtt i Bergen.

I intervjuet forteller Lundekvam om veien tilbake fra rushelvetet, at han to ganger har forsøkt å ta sitt eget liv, men at han i dag har klart å snu det negative til noe positivt ved å hjelpe andre.

– Historien min er kjent for de fleste, men jeg synes det er hyggelig at The Telegraph kommer hit og forteller historien om livet mitt slik det er i dag. Hvordan jeg har reist meg og fått en meningsfull og givende hverdag, sier Lundekvam til Bergens Tidende.

Les også

Atle tapte 7 millioner på pengespill. Dette var hans råd i møtet med kulturministeren

Sjokkavsløringer i bok

Biografien om Lundekvam, «En kamp til», ble utgitt i 2015. Boken sjokkerte mange med sitt brutale innhold om et liv med mye alkohol, narkotika, svik og brudd. Heller ikke i intervjuet med The Telegraph legger han skjul på de bekmørke årene.

LANG KARRIERE: Claus Lundekvam hadde en fantastisk fotballkarriere i Brann, Southampton og på landslaget. Livet etterpå ble en kamp på liv og død. Her i en kamp mot Chelsea og Mateja Kezman (til venstre).

– To ganger har jeg prøvd å ta mitt eget liv. Jeg klarte ikke å leve med skylden og skammen ved å svikte mennesker. Avhengigheten min kontrollerte hvert våkne sekund, sier Lundekvam i intervjuet.

Les også

Brutalt ærlig Lundekvam i fersk biografi: Ønsket flere ganger å dø

Til BT sier Lundekvam at han har vært rusfri i tre år.

– Det er jeg veldig stolt over å ha klart. I dag føler jeg meg privilegert og glad over det livet jeg har nå. Jeg har en meningsfull og fin jobb, får trent mye, og har på mange måter funnet meg selv, sier den tidligere landslagsspilleren.

Holder foredrag

Han jobber på fotballakademi og er dessuten fullt opptatt med jobben i Psykiatrialliansen som har 350 ukentlige brukere. Lundekvam reiser rundt og forteller om sitt eget liv på godt og vondt.

Han prøver å motivere andre til å reise seg i livet.

– Jeg synes det er fint å få bruke mine livserfaringer, på godt og vondt, til å hjelpe andre, sier Lundekvam.

Les også

Angst og depresjon er vanlig blant profesjonelle spillere

Rus ble det nye kicket

Han var folkehelt i Southampton, men livet etter fotballen ble ikke slik Lundekvam hadde sett for seg.

– Hver uke spilte jeg foran 50.000 mennesker, men etter karrieren føltes hverdagslivet veldig tomt, forteller Lundekvam til The Telegraph.

– Ingenting kunne erstatte adrenalinkicket jeg var vant med. Misbruket av stoff og alkohol gikk svært langt, jeg ødela meg selv og for alle rundt meg - konen min, døtrene og foreldrene, sier han.

Austevollingen var i Brann i perioden fra 1993 til ’96, før han fikk kontrakt med Southampton. Der hadde han en fantastisk karriere gjennom hele 12 sesonger.