Fotball

Slik kan Norge bli EM-klare i kveld

Her er fire måter Jo Inge Berget & co. kan ta seg til fotball-EM på.

TOMÅLSHELTEN: Jo Inge Berget scoret ett og var mannen bak det andre da Norge slo Kroatia 2-0 på Ullevaal 6. september. Nå kan det bli mer å juble for.
  • Kjetil Flygind
    Kjetil Flygind

OBS! Denne artikkelen ble publisert før kveldens norske 2-0-seier mot Malta.

Det er ventet fullt hus på Ullevaal stadion når Per-Mathias Høgmos menn løper ut i flomlyset lørdag kveld. Malta er motstander, og med seier i den kampen, kan Norge noen små timer senere være klare for neste sommers EM i Frankrike.

  • Ny episode av sportspodcasten: Studio mimrer om hest og karjol og folkefest på Karl Johan

Her er Norges fire veier til EM:

1. Hvis Norge slår Malta i lørdagens kamp, med avspark klokken 18, samt at Kroatia avgir poeng i sin kamp hjemme mot Bulgaria, er Norge EM-klare. Ikke noe mer hokus pokus, ferdig snakket.

2. Vinner Kroatia sin kamp lørdag, lever spenningen videre inn til siste kvalikrunde som spilles tirsdag. Da møter Norge Italia i Roma, mens Kroatia møter tabelljumbo Malta borte. Slår Norge Italia, er Norge EM-klare. Uavhengig av hva kroatene finner på ettersom det er to poeng som skiller de to lagene. Skulle Norge spille uavgjort i Roma, og Kroatia slå Malta, er det Kroatia som tar 2. plassen i gruppen, som gir EM-billett. Da på bedre intern målforskjell i duellen med Norge ettersom begge lagene havner på like mange poeng. Med norsk tap for Italia, og med Kroatia-seier, blir det EM-tur på kroatene.

3. Norge kan ta seg direkte til EM som beste treerlag i hele EM-kvalifiseringen. Men her er det mange forbehold. Blant annet strykes Norges poeng mot Malta (som er det svakeste laget i Norges pulje). Det fordi det kun er fem lag i kvalikgruppe I. Samme gjelder for de øvrige puljene med seks lag i.

4. Blir Norge nummer tre i puljen, men ikke den beste, blir det playoff. Det er åtte lag som skal i aksjon i playoff. Oppgjørene spilles i november, og de fire lagene som går seirende ut av dobbeltkampen her får EM-billett.

Siem: — Blir ikke tenkt en tanke på EM

Selv om Norge allerede på lørdag kveld kan feire sitt første mesterskap for herrelandslaget siden EM i 2000, er det ingen i Norges Fotballforbund som tør å tenke tanken. I hvert fall ikke utad. Derfor er det heller ingen som vil si om det legges opp til en markering hvor folket får møte landslagsheltene i Oslo sentrum lørdag kveld.

— Det blir ikke tenkt en tanke på noe som har med EM å gjøre før vi er der. Og skulle vi være så dyktige og heldige å klare det, så skal vi nok tidsnok finne ut hva vi eventuelt gjør med det, sier generalsekretær i Norges Fotballforbund, Kjetil Siem, til Aftenposten.

Han flirer når han får spørsmål om det ikke er gjort noen forberedelser for en mulig EM-markering i Oslo.

— Det er innført forbud mot alle sånne ting. Vi vil ikke ha noe forskyvning av fokus på det som har med dette å gjøre. Hensikten er å holde fullt fokus på Malta-kampen, så Italia-kampen og en eventuell playoff. Det er ikke plass til noe annet, sier Siem.

- Så det er ikke leid inn hest og karjol klar for å kjøre ned Karl Johans gate i Oslo lørdag kveld, slik vi har sett tidligere landslag gjøre?

— Nei, den tanken tenker vi ikke i det hele tatt. Sist det skjedde, var ikke Norge kvalifisert en gang. Vi har mer enn nok med det som skjer. Det er solgt mange billetter, det er gledelig. Og i dag samles troppene. Alt handler om å forberede oss best mulig inn mot de to kampene, som kan bli til tre og fire, det er ikke noe annet som teller. En eventuell feiring i Oslo på lørdag kveld er ikke i pannebrasken vår nå, sier generalsekretæren.

- Har ikke oppnådd noe

Men Aftenposten kjenner til at det foreligger planer, om enn i mindre målestokk, for en markering lørdag kveld. Trolig kan det bli snakk om å «vise frem» landslagsspillerne med en snarvisitt ut i Oslo, før kvaliken skal avsluttes med Italia-tur. Dit ned reiser Norge søndag.

— Greier vi å kvalifisere oss, er det selvfølgelig hyggelig. Det er lenge siden det har skjedd. Men det er da det begynner. Vi har ikke oppnådd noe. Det er først når et eventuelt mesterskap begynner man kan oppnå noe. Å kvalifisere seg er viktig, men det har ikke begynt selv om man skulle klare det, sier Kjetil Siem.

(Artikkelen fortsetter under avstemningen):

Svein Graff er landslagets pressesjef. Heller ikke han vil si noe om en mulig markering i Oslo sentrum.

— Vi er utelukkende opptatt av en ting, og det er riktig inngang til Malta-kampen. Og det er viktig å forstå viktigheten av den. Vi er ikke kvalifisert for noe mesterskap, og det er to gjenstående kamper som er vårt hovedfokus. Skulle den situasjonen som du skisserer oppstå, tror jeg vi skal klare å løse den der og da, sier Graff.

Solgt over 24.000 billetter

- Så det er ingen som har tenkt på det?

— De som er rundt laget har ikke brukt tid eller krefter på det. Hvis det er en gang klisjeen om å ta en kamp av gangen gjelder, så er det nå. Resten får eventuelt andre i NFF ta seg av. Slike eventualiteter rundt en sånn markering er vi sikre på at er i trygge hender.

Mandag var det solgt over 24.000 billetter til lørdagens kamp. Det betyr at du begynner å få dårlig tid hvis du ønsker å få med deg det som kan bli en festaften med landslaget i Oslo.

Les også

  1. Podcast-studio mimrer: - Feiret på karl Johan uten å være klare for mesterskap

  2. God helg for Høgmos utenlandsproffer

  3. Høgmo kan puste lettet ut - landslagsbacken avkrefter alvorlig skade

Les mer om

  1. Herrelandslaget fotball
  2. Maltas herrelandslag fotball