Fotball

Her er stjernelisten som gir Ødegaard ro

Etablerer han seg på førstelaget i løpet av de neste to årene, vil det være sensasjonelt.

Manuel Neuer (fra venstre), Lionel Messi og Cristiano Ronaldo ble stemt frem som verdens tre beste fotballspillere. Her poserer de under en pressekonferanse i forkant av gullballutdelingen i Zürich 12. januar. Foto: REUTERS

  • Daniel Røed-Johansen
    Daniel Røed-Johansen
    Kommentator, Aftenposten

MADRID (Aftenposten): Det kunne minne om en norsk vårdag i Madrid torsdag, der solen kunne skimtes bak lysegrå skyer.

For Martin Ødegaard er det imidlertid lite som ligner hverdagen han er vant med fra Norge. Torsdag startet 16-åringens nye liv for fullt, en snau uke etter at han ble presentert som Real Madrid-spiller. På Ciudad Real Madrid, det enorme treningsanlegget på Valdebebas, trente han med stjernene.

Det har gått i et ellevilt tempo siden Ødegaard slo gjennom i norsk fotball for snart ett år siden. Men i Real Madrid bør han få tid.

Les også

Spanske aviser reagerer på Ødegaards stjernebehandling

STJERNELAG: Her er Martin Ødegaard i aksjon på torsdagens trening på Valdebebas utenfor Madrid sentrum. Rundt ham er Sergio Ramos (f.v), Isco, Gareth Bale og Karim Benzema. Foto: Getty Images

Aftenposten har sett nærmere på de ti spillerne som fikk flest stemmer i den seneste Gullballen-kåringen, fotballens offisielle rangering av verdens beste spillere. Tallene illustrerer at Ødegaard, nå 16 år og halvannen måned gammel, har svært god til på seg til å bli en etablert del av Real Madrids førstelag.— Den tiden må han få. Det er viktig at vi her hjemme ikke hausser opp for mye. Det er ingen nedtur om han ikke spiller denne sesongen. Det er viktig å beholde realismen i dette, sier Petter Veland, ekspert på spansk fotball for C More.

Cristiano Ronaldo: Vinneren av årets Ballon d’Or, for annet året på rad, fikk spille to kamper i Europa for Sporting Lisboa som 17-åring. Ronaldo ble hentet til Manchester United som 18-åring, da han var to og et halvt år eldre enn det Ødegaard er nå. 19 år gammel ble portugiseren en etablert del av Sir Alex Fergusons lag.

Lionel Messi: Argentineren har vunnet Gullballen fire ganger og blir av mange sett på som tidenes beste fotballspiller. Som 17-åring fikk Messi 76 minutter i La Liga, fordelt på syv innhopp. Neste sesong fikk han 17 kamper, der 11 var fra start, før han med 26 kamper i 2006/07-sesongen virkelig var fast på laget.

Manuel Neuer: Den tyske landslagsmålvakten fikk debuten i Bundesliga for Schalke 04 som 20-åring, og ble samtidig lagets førstekeeper. Senere gikk han til Bayern München, der mange mener han er blitt verdens beste keeper.

Arjen Robben: Lynvingen debuterte i 2000 i den nederlandske toppdivisjonen som 16-åring. Samme sesong ble han kåret til årets spiller i Groningen. I 2004 gikk han til Chelsea.

Thomas Müller: Den tyske landslagsprofilen fikk ligadebuten for Bayern München rett før han fylte 19 år. Neste sesong, som 20-åring, var han etablert.

Phillip Lahm: På lån i Stuttgart etablerte Lahm seg i Bundesligaen det året han fylte 20. Sesongen etter var han en etablert del av Bayern München.

Neymar: Den brasilianske superstjernen debuterte i hjemlig liga som 17-åring, og oppnådde raskt stjernestatus før overgangen til Barcelona som 21-åring i 2013. James Rodríguez: VM-favoritten gikk fra argentinske Banfield til Porto i 2010, der han etablerte seg som 19-åring. Sist sommer ble 23-åringen klar for Real Madrid.

Toni Kroos: Den nåværende Real Madrid-profilen fikk 12 kamper for Bayern som 17- og 18-åring. Etter ett års utlån til Bayer Leverkusen, etablerte han seg på Bayern-laget som 19-åring.

Ángel Di María: Manchester United-stjernen kom til Benfica som 19-åring i 2007. 22 år gammel ble han kjøpt av Real Madrid.

Real Madrids plan for Ødegaard er at han skal være med på A-lagstreningene fremover, men spille kamper under Zinedine Zidane på andrelaget. I oppkjøringen til neste sesong vil han være med A-laget. Real Madrid-kjenner Petter Veland mener imidlertid det ikke er utenkelig at Ødegaard får noen A-lagsminutter før sesongslutt, om det er kamper der lite står på spill.

Veland tror A-lagsmanager Carlo Ancelotti og Zidane blir enig om et løp der treningsuken blir delt opp for Ødegaard: I starten av uken vil han trene med A-laget, mens han inn mot kamp vil bygge relasjoner med Castilla-spillerne.

Ødegaard har 1 år og 71 dager på seg til å bli tidenes yngste spiller i verdens største klubb.

Les også

Slik blir Ødegaards Real Madrid-liv

— Ingen kan spå overgangssituasjonen

I Real Madrid, mer enn i noen annen klubb, er det en rekke faktorer som vil avgjøre når Ødegaard eventuelt vil etablere seg på førstelaget.

— Plutselig gjør han det bedre, plutselig blir han langtidsskadet, plutselig henter de Marco Reus uten å selge spillere eller plutselig selger de Luka Modric eller Gareth Bale. Overgangssituasjonen i Real Madrid kan ingen spå. For to år siden ville jeg for eksempel aldri trodd at Mesut Özil ville bli solgt. Å forsøke å sette en dato eller årstall for Ødegaard er umulig, mener Veland.

— Ødegaard blir en viktig spiller for Real Madrid. De andre spillerne ble overrasket da de så kvaliteten hans på trening, forteller La Sexta-journalist José Luis Sánchez.

Les også

  1. Her er Ødegaard på sin første trening som Real Madrid-spiller

  2. FIFA hindrer Ødegaard-debut - overgangen ennå ikke godkjent

Les mer om

  1. Spansk fotball
  2. Martin Ødegaard