Ny utsettelse i Eliteserien provoserer: – Man spytter på supportere som bruker mye tid og penger

Igjen skapte været trøbbel for Eliteserien. Supporterne står igjen som de store taperne.

SNØKAOS: Kampen mellom Tromsø og Strømsgodset skulle spilles søndag kveld på Alfheim stadion, men måtte utsettes. Her er Tromsøs trener Simo Valakari.

Søndag kl. 18.00 skulle eliteseriekampen mellom Tromsø og Strømsgodset starte. Men 20 minutter tidligere kom kontrabeskjeden: Snøværet gjorde at kampen måtte utsettes.

Utsettelsen vekker reaksjoner.

Strømsgodsets supporterleder, Thor Arne Hanssen, forteller om frustrasjon. Han mener at utsettelsen burde ha skjedd for flere dager siden.

I stedet reiste rundt 40 Strømsgodset-supportere til Tromsø for å se en kamp som aldri ble spilt.

– Det er mange som har brukt mange tusen kroner, og som har vært veldig klare for å dra på kamp. Det er ikke trenerne eller spillerne det er synd på når kamper utsettes. Det er supporterne det går utover hver gang, sier Hanssen til Aftenposten.

Fotballekspert og Vålerenga-speider Lars Tjærnås peker på noe av det samme. På Twitter skriver han at utsettelser så tett inn mot kamp er å «spytte litt på supportere som bruker mye tid og penger»:

Lars Tjærnås, fotballekspert.

Flere utsettelser

Det er ikke første gang en eliteseriekamp utsettes. Det har skjedd flere ganger bare denne sesongen.

I første serierunde var det Ranheim-Brann som måtte utsettes. Også den avgjørelsen ble tatt av dommeren på arenaen like før kampen skulle starte.

Dagen etter førte snøfall til at kampen mellom Bodø/Glimt og Lillestrøm ble avbrutt i en halvtime. Spillerne ble beordret i garderoben mens en traktor ryddet banen for snø.

Og da visste vi allerede at kulde setter en stopper for to kamper som skulle spilles denne serierunden: Sandefjord-Ranheim og Stabæk-Start. Disse kampene vil bli spilt senere.

Dommer-trioen med Sigurd Smehus Kringstad(nr.2 f.v.) i spissen ser på baneforholdene før kampen TIL- Strømsgodset på Alfheim stadion.

Alle utsettelsene har ført til massiv kritikk mot den tidlige sesongstarten.

– Det blir for dumt. Jeg synes det er helt tragisk at vi starter så tidlig. At alle eliteserielagene er med på dette, det tror jeg ikke. Det blir ikke bedre av at vi spiller sånne bingo-kamper som det har vært i starten, sier den tidligere storscoreren Steffen Iversen til TV 2.

Også TV 2-ekspert Jesper Mathisen er helt tydelig på at Eliteserien burde startet senere.

– Det er en parodi. Jeg håper og tror dette er siste gang vi starter norsk fotball lenge, lenge før påske, sier han.

– Det er helt natta. Vi er i mars, og det er vinter. Første serierunde var samtidig som Kollen-helgen, og denne helgen var det Raw Air i hopp. Det er ikke nå vi skal spille fotball. Det er helt på jordet, mener supporterleder Thor Arne Hanssen.

Et sentralt argument for tidlig seriestart har vært å gi norske klubber bedre matching over lengre tid. Dette med tanke på den internasjonale konkurransen.

Kaosstarten i Eliteserien fører til endringer. I løpet av sommeren vil Norsk Toppfotball og fotballforbundet spikre seriestarten for de fire neste årene:

Les også

Snø, humpete baner og frosset gress: Varsler endringer i planleggingen av Eliteserien

Peker på spesiell vinter

Bjørnar Posse Sandboe er talsperson i Norsk Supporterallianse. Han sier at det er «veldig kjipt» for Strømsgodset- og Brann-supportere som har reist for å se kamper som er blitt utsatt. Samtidig påpeker han at det har vært en vinter med spesielle værforhold.

– Sett i ettertid var det et dårlig år å starte serien tidlig. Men et tidligere år sto en gjeng fra Stabæk i bar overkropp i 20 grader og sol i Mjøndalen og så en treningskamp før sesongstart. Så det er ikke lett å spå været, sier Sandboe til Aftenposten.

Han mener at saken stiller seg annerledes om det er slik at kampen i Tromsø burde ha blitt avlyst tidligere.

– Dersom det er en arrangørtabbe, bør de ansvarlige kompensere klubb og supportere, sier han.

Tromsøs supporterleder reagerer på at avgjørelsen om utsettelse kom på sent:

Les også

Supporterledere reagerer på sen avlysning: – Nå må forbundet og klubbene få opp øynene

NFF: – Umulig å gardere seg mot

Tromsø-trener Simo Valakari mener at utsettelsen var en korrekt avgjørelse. Snøværet ville gjort det for farlig å spille, sa han.

Norges Fotballforbund (NFF) sier at det var «umulig å gardere seg mot» snøværet som kom før kampen.

– Tromsø har tatt alle mulige forholdsregler og iverksatt alle nødvendige tiltak. Men det snøværet vi fikk inn mot kampen er umulig å gardere seg mot. Dommeren hadde ikke annet valg enn å utsette kampen. NFF vil beramme kampen på nytt så raskt som mulig i samråd med klubbene, sier Rune Pedersen, seksjonsleder for turneringsadministrasjon og arrangement i NFF.

Overfor iTromsø sier konkurransedirektør i NFF, Nils Fisketjønn at det er delte meninger blant klubbene om når Eliteserien bør starte.

– Noen vil ha tidlig seriestart for å være godt forberedt til europacup, andre vil ha senere start fordi banene da er bedre. Men det er ikke unikt at vi starter sesongen andre uken i mars. Det gjorde vi senest i 2016, sier han.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde24193255213460
2Bodø/Glimt24136560312945
3Rosenborg24128453351844
4Lillestrøm24135641281344
5Vålerenga24133846321442
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk